Valutafallet gir rekordtall i industrien : Nå våkner industrien

Publisert: 13. februar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 13. februar 2015 kl 09.35

Fallende oljepris og valuta har snudd opp ned på norsk industri. Mens det for bare et år siden var oljebransjen som fikk de største overskriftene, er det den klassiske industrien som smiler bredest i dag.

Ved fremleggelsen av kvartalsresultatene kunne konsernsjef i Norsk Hydro Svein Richard Brandtzæg vise til de beste kvartalsresultatene noen gang. I tillegg til gunstig valutautvikling har også aluminiumsprisen bidratt til fremgangen.

– Jeg er glad for å legge fram de beste kvartalsresultatene vi noen gang har rapportert siden vi ble et rent aluminiumsselskap i 2007. For andre år på rad ser vi også en solid forbedring i driftskostnadene ved Alunorte og Paragominas, i tillegg til økt produksjonsnivå, som reflekterer robust drift, sier Brandtzæg til NTB.

De gode resultatene gjør at Hydro kan gå inn i sitt nye pilotprosjekt med god samvittighet. Denne uken varslet selskapet at konsernet skal bruke 3,9 milliarder kroner på bygging av et fullskala anlegg for mer klimavennlig aluminiumsproduksjon på Karmøy i Rogaland.

Jubel i Jotun

Men metallprodusenten er ikke alene om vise muskler, malingsprodusenten Jotun har også hatt et godt år. I dag la konsernsjef Morten Fon frem tidenes beste resultat på 1,3 milliarder kroner.

– Veksten i siste del av året var helt rå, med vekst i alle segmenter, uttalte Fon til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen

Nå varsler han en ny kjempesatsing i Sandefjord, byen hvor Jotun fortsatt har sitt hovedkontor. Det er i første omgang snakk om nye lokaler for forsknings- og utviklingsavdelingen i de opprinnelige fabrikklokalene. Deler av den gamle bygningsmassen vil bli revet for å gi plass til det nye senteret, med en samlet gulvflate på 30 000 kvadratmeter. I planene legges det til rette for at FOU-staben kan økes med 75 prosent fra 200 til 350 høyteknologiske arbeidsplasser frem mot 2030.

Begge de to industrikjempene ønsker også å gi deler av overskuddet tilbake til aksjonærene. Hydro foreslår å øke utbytte fra 75 øre per aksje til 1 krone per aksje, noe som innebærer et totalt utbytte på rundt 2 milliarder kroner. Jotun har foreslått å betale et utbytte på rundt 500 millioner kroner.

Hjelper på omstillingen

Er det slik at valutafallet hjelper oss i omstillingen fra en oljedrevet økonomi?

– Ja, det kan du absolutt si, sier sjefanalytiker i Nordea Erik Bruce.

Han viser til at en god del selskaper kommer til å ha svært god inntjening fremover nettopp på grunn av den svake norske kronen som gjør norske varer billigere i utlandet.

– Vi ser også at selskapene investerer mer. Selskapenes investeringsplaner har vært overraskende høye, særlig med tanke på utviklingen i oljeprisen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Det er likevel tidlig å friskmelde norsk økonomi. Bruce tror tilbakeslaget som kommer i oljesektoren kommer til å bli så kraftig at den økte eksporten fra fastlandsindustrien ikke vil klare å kompensere fult ut. Dessuten er en stor del av eksporten også oljerelatert, og i den sektoren er det ventet dype kutt over hele verden.

– Vi må nok regne med et svakt år hvor mange oljerelaterte selskaper kommer til å slite, samtidig er det tydelig at kroneeffekten er sterk og virkelig hjelper oss i omstillingen, sier han.

Noen renteheving er helt utelukket.

– Snarere tvert imot. Jeg tror Norges Bank kan komme til å kutte en gang til før vi snur, sier Erik Bruce.

Rekordår for Jotun

Årsresultat for 2014. (I millioner kroner)

Driftsinntekter: 13 171
Driftsresultat: 1 314
Resultat før skatt: 1 301

 

Rekordkvartal for Hydro

Nøkkeltall fra Norsk Hydros resultat regnskap for fjerde kvartal 2014, samt årsresultat for 2014. (I millioner kroner)

4. kvartal 2 014 2 013
Driftsinntekter: 21 656 16.570
Driftsresultat: 2 886 471
Resultat før skatt: -46 -786
Årsresultat 2 014 2 013
Driftsinntekter: 77 907 64 877
Driftsresultat: 5 692 2 725
Resultat før skatt: 2 121 -913

©NTB

 

Paid article
Yes