– Makt handler ikke om tilfeldigheter
Ønsker du å lære deg om når stillhet gir mer innflytelse enn det sagte ord? Å kunne gjennomskue personer som på enkle måter får deg til å gjøre som de vil? Vil du at andre ikke bare skal lytte til deg, men også gjøre som du vil? Makt handler ikke om tilfeldigheter, ifølge forfatteren av boken Hverdagsmakt, Elaine Eksvärd.
Hun forteller at det finnes strategier som øker makten din over andre, og som kan gi deg kontroll over hverdagen.
– Mange synes makt er et stygt ord, men samtidig er det noe mange ønsker seg. Men det er få som er åpne om at de streber etter den. Du skal ikke skamme deg over at du vil ha makt – du trenger ikke å bli en diktator eller behandle folk dårlig for at de skal gjøre som du vil. Det er ingenting i veien med makt, så lenge den havner i rette hender, sier hun til Ukeavisen Ledelse.
I Elaine Eksvärds tidligere boksuksess, Hersketeknikk, presenterte hun en stygg vei til makten. I Hverdagsmakt fokuserer hun på maktstrategier som kan bringe deg dit du vil.
Ledere kan lære
Eksvärd mener ledere har mye å lære om bruk og misbruk av makt. Blant annet understreker hun viktigheten av å kunne beherske ulike maktformer i ulike situasjoner.
– En leder kan ha høy grad av autoritetsmakt, men samtidig forsvinnende lite sosial makt. Med bare autoriteten igjen mister lederen derfor all sin reelle innflytelse, sier hun.
Hun mener også at mange ledere er fanget i maktens stereotypier, og at de ser på bruk av makt, utelukkende som noe negativt.
– De tror de blir dårligere sjefer av å bruke makt, men det handler i stedet om hvordan makten skal anvendes. Ved å lære om hvordan ulike maktstrategier kan benyttes, vil de bli bedre ledere, poengterer hun.
Retorikkekspert
Elaine Eksvärd har jobbet i flere år som retorikkekspert på svensk tv, og har skrevet flere bøker om emnet. En av årsakene til at hun skrev denne boken var at hun ville vise at makt ikke bare handler om spisse albuer og renkespill for å nå dit man vil. Makt handler også om å gjennomskue andres hersketeknikker for å ta kontrollen selv.
Etter å ha jobbet med retorikk i 12 år, i mange av dem også som tv-ekspert, startet Eksvärd sitt eget firma i 2010. Hun ønsket å ta talerstolen til folks hverdag, og bedriften Snacka Snyggt ble dermed født. Moderne retorikk er det som skiller hennes bedrift fra konkurrentene, mener hun.
–Forskjellen mellom oss og andre retorikkbyråer er at vi har basert vår virksomhet på moderne retorikk. Vi lever etter mottoet «gjør deg ikke smart – gjør deg forstått». Har du vært på kurs hos oss, vil du ikke være stappfull av latinske begreper etterpå. I stedet ønsker vi at du skal komme ut med verktøy som bidrar til at du kommuniserer bedre, uansett utfordring, sier hun.
Hun legger til at målet ikke er at du skal bli en Obama eller en Luther King.
– Målet er at du skal kunne bli den beste retoriske versjonen av deg selv, avslutter hun.
Lederverktøy: Viktige makt-strategier
Disse maktstrategiene både gir og gjennomskuer makt, ifølge retorikkekspert Elaine Eksvärd:
Autoritetsmakt:
- Du oppnår makt gjennom din troverdighet
- Du oppnår mer autoritet
- Ved å bruke uttrykk som inngir mer sikkerhet kan du oppnå 42 prosent høyere påvirkningskraft
Sosial makt:
- Bruk av makt via velvilje kan føre til at du blir en bedre likt leder
- For å få sosial makt må du først identifisere hvem som er høyest i det sosiale hierarkiet, og deretter jobbe med å få innflytelse der
Pengemakt:
- Pengemakt handler ikke om penger, men om tjenester og gjenytelser
Stillhetsmakt:
- Strategisk bruk av stillhet som virkemiddel
- Skape pinlige pauser i forhandlingssituasjoner
Sensasjonsmakt:
- Skape nysgjerrighet gjennom å gjøre noe uventet
- I stedet for den kjedelige powerpoint-presentasjonen, kan egne anekdoter overraske og skape nysgjerrighet
Sannhetsmakt:
- Du kan påvirke folks oppfatning gjennom å dele -sannheter med andre
Utseendemakt:
- Ha perspektiv på utseendet ditt
- Utseendet skaper troverdighet, og bidrar til at du er steget foran
- Den peneste får bedre behandling
Løftesmakt:
- Du kan skape håp hos folk når du lover ting
- Løftene kan brukes strategisk for å få folk med seg
Skremselsmakt:
- Folk kan skremmes til å gjøre som du vil. Er en kunde redd for at det siste produktet ditt vil bli solgt til noen andre, gjør du kunden opperksom på at dette kan skje, for eksempel
- Skremselen må være reell, og bør ikke misbrukes
Kunnskapsmakt:
- Våge å stille spørsmål om ting som kan gi deg verdifull kunnskap
- Våge å være bedreviter
- Hele tiden søke ny kunnskap
Elaine Eksvärd