Dårlig resultat stanser ikke langdistanseplanen: Norwegian bakser videre
Norwegian fikk et negativt driftsresultat på 1082 milliarder kroner for fjerde kvartal 2014. Det fikk børsen til å sende aksjene nedover. Etter den voldsomme veksten da markedsverdien på Norwegian økte med 50 prosent i høst, falt verdien med over ti prosent på torsdag.
Fjoråret framstår som «et forferdelig år» om man ser isolert på det, vedgikk Norwegian-sjefen da han presenterte flyselskapets kvartalstall.
Men det meste av underskuddet skyldes en svekket kronekurs og bunkring av drivstoff, påpeker han. Omsetningstallene vitner om et flyselskap i vekst.
Flyselskapet hadde en omsetning på 19 540 milliarder kroner i fjor, opp fra 15 580 milliarder kroner i 2013. En vekst på 25 prosent. Veksten i antall passasjerer var på 16 prosent.
Nå peker analytikere på en giftig cocktail for selskapet.
Mens kostnadene per kilometer en passasjer flys av Norwegian ligger på 43 øre, faller inntektene. Den såkalte yielden som måler inntektene per kilometer en passasjer flyr med Norwegian, ligger på 42 øre. Analytiker Dan Togo Jensen i Handelsbanken sier til E24 at han forventet at Norwegian ville melde om lavere kostnader for 2015 i lys av fallende oljepris, men ble skuffet da Kjos la frem egne prognoser. Mens Jensen håpte på enhetskostnader for 2015 på 36 øre, foreslo Kjos 39-40 øre. Den lavere oljeprisen slår altså ikke inn i betydelig lavere kostnader for selskapet.
Varsler kutt
Bjørn Kjos lanserte planer om å kutte for å få selskapet i pluss.
– Det er helt åpenbart at vi vil få et annet konkurransebilde tre – fire år ned i løypa enn det vi har i dag, sier Kjos.
– Vi må være beredt på å møte den situasjonen. Vi må kutte kostnadene og få opp produktiviteten. Vi må rett og slett bli mer effektive, forklarer han.
Kjos legger ikke skjul på at budskapet også er rettet mot Norwegians ansatte.
– De må opp på en produktivitet som alle andre. Skandinavia ligger etter, sier Kjos til NTB.
Hva med langdistanse
Professor Eli Moen ved Handelshøyskolen BI har studert Norwegians vekst fra 2002 til 2012 da selskapet gikk over i en ny fase med lanseringen av planene om langdistanseflyvning. På generelt grunnlag tror hun motgangen selskapet opplever i dag, er tøff.
– Når man har opplevd så mye suksess som Bjørn Kjos, så gjør det noe med deg, det er helt klart, sier hun.
Moen er mest opptatt av hvordan det står til med selskapets nye forretningsmodell, langdistanseflyvning.
Det er en allmenn sannhet i flybransjen at forretningsmodellen med lave priser og punkt til punkt flyvning som lavprisselskapene har bygget seg opp på, ikke er bærekraftig for lengre flyvninger.
– Så vidt vi vet er det knapt noen smo har klart dette tidligere, sier hun.
– Langdistanse krever organisasjonsmessige og logistikkmessige endringer for Norwegian. Det vil være interessant å få mer informasjon om hva som er skjedd på denne fronten, sier hun.
– Vil dagens negative tall få innvirkning på planene om utstrakt langdistanseflyvning?
– Nei, er det korte svaret, sier analysesjef i Fondsfinans Ivar Andreas Lemmechen Gjul.
Han legger ikke skjul på at det var et svak kvartalsresultat, men tror ikke det skyldes i stor grad sesongsvingninger og engangseffekter.
– Jeg er optimist på Norwegians evne til å lykkes med langdistanse. De har møtt en del uforutsette problemer, men har også vist evne til å korrigere og løse problemene. Regulariteten er kraftig forbedret, sier han.
Gjul peker på at Norwegian ikke offentliggjør egen tall på hvordan det står til med satsingen, men viser til at regulariteten har økt, et tegn på at Norwegian beveger seg i riktig retning.
Det store spørsmålet er om Norwegian klarer å hale i land en lisensavtale om å fly transatlantisk. Her har selskapet møtt betydelig motstand fra blant annet amerikanske fagforeninger.
– Jeg tror billig langdistanse blir en game changer for bransjen. I Skandinavia kommer vi til å være en liten del av en enorm lavprisbransje som flyr billig fra punkt til punkt med utgangspunkt i de store hubbene, som for eksempel fra London til Hawaii, sier Gjul.
Han sier denne trenden allerede er igang, men at trenden vil bli tydeligere i årene som kommer.
– Dagens rapport vil ikke påvirke det store bildet, det påvirkes av selskapet evne til å skalere driften og å skape regularitet. Og der peker alle pilene i riktig retning, sier han.