Mer enn 20 000 nye bedrifter i fjor

Publisert: 30. januar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 29. januar 2015 kl 15.49

Det var 547 232 virksomheter i Norge ved inngangen til 2015. Det tilsier en vekst i antall nyetableringer på totalt 3,9 prosent.

Den største hovednæringen er det som hos statistikerne i Statistisk sentralbyrå  kaller «varehandel og reparasjon av motorvogner». 13 prosent av virksomhetene tilhører denne næringen.

5,5 prosent av norske virksomheter er foretak innen offentlig forvaltning. I Oslo utgjorde forvaltningen 2,4 prosent.

8 av 10 virksomheter hadde fire eller færre ansatte i 2014. Innenfor jordbruk, skogbruk og fiske hadde hele 98 prosent under fem ansatte. Kun en halv prosent av alle norske virksomheter har mer enn 100 ansatte, heter det fra SSB.

Antall bedrifter i Norge har økt jevnt og trutt de siste årene. Særlig høy var økningen fra 2012 til 2013. Men det er særlig de små bedriftene som blir flere. Antall enkeltmannsforetak i Norge – bedrifter med «ingen ansatte» på SSB-språket – er nå oppe i nesten 340 000 – mer enn halvparten av alle bedriften totalt. 2400 virksomheter i Norge har mellom 100 og 250 ansatte. Og bare 684 virksomheter har 250 eller flere på sin lønningsliste, viser tallene fra Statistisk Sentralbyrå.

Det er ofte i «dårlige tider» at det etableres nye virksomheter. Særlig enkeltmannsforetak. Folk får ikke jobb, og starter heller «for seg selv». Ser vi på veksten i antall nyetableringer over tid, har den økt kraftig siden finanskrisen i 2008 og 2009.

 

Saken fortsetter under annonsen

Antall virksomheter i Norge 2009 – 2015

Det ble etablert 3,9 prosent flere nye virksomheter i fjor. Antall nyetableringer i norsk næringsliv har økt ganske kraftig de siste fem årene. Men det er enkeltmannsforetak og de små bedriftene som øker mest i antall. Kilde: SSB, januar 2015

 

Midlertidighet

Debatten om midlertidig ansatte raser i forbindelse med regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven. Statistikkens siste tall viser at 8 prosent av de ansatte i norske virksomheter var midlertidig ansatt ved utgangen av 2013. Det utgjorde om lag 200 000 personer. Over halvparten av dem ønsket seg en fast jobb. Andelen midlertidig ansatte har vært ganske stabilt de siste fem årene, og selv om stadig flere kvinner får fast jobb er det et stort flertall kvinner blant de som jobber midlertidig her i landet.

Videre kan SSB melde at andelen arbeidsløse i Norge ligger på 3,7 prosent (november 2014). Det er nøyaktig samme andel som ved siste måling – i august i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

At arbeidsledigheten ikke øker er litt overraskende for økonomiske eksperter, da industriaktører og næringsliv er mer pessimistiske i forhold til fremtiden enn på lenge.

SSBs konjunkturbarometer for 4. kvartal 2014 viser en utflating i industriproduksjonen. Deler av industrien opplever en klar nedgang i produksjonen. Dette forklares av et fall i aktivitetsnivået innenfor næringer som bygging av skip og oljeplattformer så vel som maskinreparasjon og -installasjon.

Det meldes imidlertid om økt produksjon innenfor næringer som trelast- og trevareindustri, metallindustri og kjemiske råvarer, mens produksjonen går noe ned i papir- og papirvareindustrien. Produsenter av forbruksvarer melder om en økning i produksjonsvolumet. Her er det særlig næringsmiddelindustrien som bidrar til oppgangen. Samlet sett oppveier endringene innenfor de ulike varetypene hverandre omtrent, slik at produksjonen i industrien var om lag uendret fra 3. til 4. kvartal 2014.

Industrisysselsettingen gikk noe ned fra foregående kvartal. Færre ansatte hos produsenter av konsumvarer trekker samlet sysselsetting ned, mens noen flere ansatte hos produsenter av innsatsvarer demper nedgangen.

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 1. kvartal 2015 er nøytral, og vedtatte investeringsplaner nedjusteres.

Like vel er færre bedriftsledere positive til utsiktene enn i foregående kvartal, og det forventes at både sysselsetting og ordrebeholdning vil falle, ifølge SSBs siste konjunkturbarometer.

Paid article
Yes