Kritisk til testskolen

Publisert: 30. januar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 23. juni 2017 kl 13.39

Kunnskapspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, representerer partiet som gjennom store deler av «PISA-perioden» har sittet med makten i norsk utdanningspolitikk. Han gir Briseid rett i at man har fått en dreining i norsk skole som er uheldig.

– Du har for det første fått PISA-tester og andre internasjonale tester. Dernest har du fått nasjonale prøver, før du til slutt har fått kommunale prøver. Summen av dette er at man har fått en dreining i retning av en test-skole, med mulig svekket læringsmiljø som resultat. Vi ser at ungdom gruer seg til å gå på skolen, og at lærere ikke lenger får tid til å lære bort. Da er det noe galt, mener Fylkesnes.

Det sterkeste nasjonale utslaget av denne tendensen er de såkalte nasjonale prøvene, som er obligatoriske for alle skoler, og som danner grunnlag for nasjonale sammenligninger. Det at alle skoler er med i rangeringen vil en allianse av skolepolitikere fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet nå til livs.

– Derfor har vi lagt fram et forslag om å gjøre disse prøvene til utvalgsprøver, der deltakerskolene trekkes ut. På den måten fjerner vi rangeringene, som på mange måter kan sies å ha blitt en børs for konkurranseskolen, forklarer Fylkesnes.

For lite gjennomslag

SV-politikeren sier at de hele tiden har vært motstandere av obligatoriske nasjonale prøver, men at Ap satte bremsene på. Dermed fikk ikke SV ikke gjort noe med prøvene til tross for at de satt med den skolepolitiske makten i regjering i åtte år.

– Jeg tror ikke folk flest er klar over i hvilken grad Ap er et målstyringsparti. Det var den tendensen, som bare ble sterkere fra 2009, som gjorde det vanskelig å få gjort noe med den stadig større utbredelsen av obligatoriske tester, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Han er imidlertid ikke enig med Briseid i at det ikke har vært noen kritikk av den stadig større dreiningen i retning av det som kalles basisfagene, altså lesing, regning og naturfag. Blant annet peker han på tidligere SV-politiker Rolf Reikvam som en tidlig kritiker av tendensen.

– Selv opplever jeg at jeg står i en tradisjon fra både Rolf Reikvam, Jon Lilletun og tidligere SV-leder Theo Koritzinsky når jeg er kritisk til denne dreiningen. Det har hele tiden vært en kritikk av den stadig smalere skolen, mener Fylkesnes.

Håper på debatt

Fylkesnes håper forslaget om avskaffelse av obligatoriske nasjonale prøver kan skape en større debatt om skolen.

– Jeg tror det er denne typen saker som faktisk kan åpne en større diskusjon om hva slags skole vi vil ha. Det er det vi håper blir resultatet av forslaget. Samtidig håper vi at KrF, med sin arv fra Lilletun, stiller seg bak vår visjon av den norske skolen, sier han.

Paid article
Yes