Organisasjonene raser over trygdeoppgjøret

Publisert: 22. mai 2015 kl 08.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Pensjonistforbundet, FFO, SAFO og Landslaget for offentlige pensjonister nektet å signere protokollen i protest mot at alderspensjonistene taper kjøpekraft. Ifølge organisasjonene er det første gang at det har skjedd siden pensjonsreformen ble innført.

– Vi kan ikke signere en protokoll som har i seg negativ utvikling av pensjon i forhold til prisvekst, sier forbundsleder Borge Rørvik i Pensjonistforbundet, forbundsleder Knut Magne Ellingsen i FFO og Astrid Strøm på vegne av SAFO.

Tallgrunnlaget har vært drøftet med Pensjonistforbundet, Seniorsaken, Forsvarets seniorforbund, Landslaget for offentlige pensjonister, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, (FFO), Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO), LO, YS og Unio.

– Snøt pensjonistene

Unios forhandlingsleder i trygdedrøftingene Erik Orskaug raser.

– Hadde vi fått gjennomslag for vårt krav om at pensjonistene skulle opprettholde realinntekten, skulle en gjennomsnittlig alderspensjon på 300 000 kroner økt med 5 200 kroner fra 1. mai, sier sjeføkonom Orskaug.

– Nå avspises denne pensjonisten med en økning på 3 500 kroner. Det tilsvarer en regulering 1. mai som er nesten 0,6 prosentpoeng under hva som må til for at alderspensjonisten på årsbasis skal holde følge med regjeringens anslag på prisveksten, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener også at regjeringens prisvekstanslag i revidert nasjonalbudsjett er satt lavt i år, og at det reelle tapet kan bli større for pensjonistene..

Redusert kjøpekraft

Arbeidsminister Robert Eriksson bedyret overfor organisasjonene at regjeringen vil se på muligheten for å gjøre eventuelle endringer, for å unngå en utvikling over flere påfølgende år hvor pensjonistene får redusert kjøpekraft.

Rørvik, Ellingsen og Strøm er ikke fornøyd med at alderspensjonistene får nedgang i kjøpekraft, når lønnsmottakere får en realinntekstvekst på 0,6 prosentpoeng.

– Et løfte om å se på reguleringen av pensjon til neste år var ikke forpliktende nok, understreker de.

I loven heter det at pensjoner under utbetaling skal gis et prosentvis tillegg på størrelse med lønnsutviklingen ellers i samfunnet – men minus 0,75 prosentpoeng. Det betyr at pensjonistene vil få negativ kjøpekraftutvikling i år hvor differansen mellom prisveksten og lønnsveksten er mindre enn 0,75 prosentpoeng.

– Det vil kreve en lovendring å endre måten pensjonene reguleres på. Vi starter en utredning nå, som legges fram for Stortinget når den er klar, sier Eriksson til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Han åpner for at et nytt regime kan gjelde allerede fra neste års oppgjør – og vil da se om det er muligheter for å kompensere for eventuelt svekket kjøpekraft i år. 

Paid article
Yes