Rekrutteringsbransjens skikk og bruk

Publisert: 15. mai 2015 kl 08.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Det har med utgangspunkt i «Kandidat­opplevelsen 2014» blitt rettet vel begrunnet kritikk mot rekrutterings­bransjens skikk og bruk i kommunikasjon med kandidater. Manglende fokus på omdømmeutvikling og innføring av kandidater i organisasjonen («onboarding») har også blitt kritisert. Det har også blitt hevdet at DNV GLs sertifiseringsordningen for rekrutteringspersonell ikke fungerer godt nok for å fange opp alle utilstrekkeligheter i bransjen.

Forum for Testleverandører består av leverandører av test- og kartleggingsverktøy til bruk innen rekruttering og utvikling av mennesker i en arbeidslivssammenheng. Vi har hele tiden arbeidet for en kvalitetsutvikling av rekrutteringsbransjen, og vårt synspunkt er at DNV GL-ordningen har bidratt positivt i så måte. Slik vi har erfart dette, har ordningen entydig bidratt til økt bevissthet rundt hvilke krav som bør stilles til produkter og prosesser, både hos bransjens utøvere, deres kunder og kandidatene.

Kandidatundersøkelsen viser at både vi leverandører og andre aktører i bransjen fortsatt har et stort forbedringspotensial. Vi oppfordrer også oppdragsgivere som har et overordnet ansvar til en bedre og tydeligere oppgavefordeling mellom eksterne og interne konsulenter og administrativt personell involvert i rekrutteringsprosessene.

I debatten reises det av Frode Dale en motsetning mellom klassisk testpsykologi med sitt fokus på prediktiv validitet og en alternativ tradisjon som bygger på en forståelse av samhandlingen mellom kandidater og organisasjoner som en sosial konstruksjon. Markedsføring, møter og samtaler skaper forventninger hos partene som ender ut i avklarte rolleforventninger og ikke-uttalte psykologiske kontrakter mellom arbeidstakere og arbeidsgiver. Motsetningene i disse tradisjonene fremheves ofte i forlengelsen av universitetsdisiplinenes konfliktorienterte diskusjonskultur. Som praktikere oppfatter ikke vi disse perspektivene som motsetninger, men snarere som komplementære tradisjoner med ulikt fokus. Fra et praktisk syn er begge perspektivene nyttige og ikke gjensidig utelukkende.

De fleste av medlemmene i Forum for Testleverandører leverer kartleggingsverktøy som kan brukes både i seleksjon og videre oppfølging av den nyansatte. I noen tilfeller vil det være snakk om ulik verktøy, i andre sammenhenger identisk verktøy med ulikt anvendelsesområde. Vår klare oppfatning er også, i samsvar med Dales kritikk, at det per i dag brukes for lite strukturert metodikk i oppfølging og utvikling av ansatte etter at ansettelsen er i boks. Vi ser klart verdien av en setting hvor metodikken vi leverer kan være et sømløst element i det sosialkonstruktivistiske perspektivet Frode Dale etterlyser.

Som leverandører av test- og kartleggingsverktøy er vi opptatte av å levere så gode verktøy som mulig til våre kunder. Vi gjør også mye for å formidle gode holdninger og god kompetanse til de som skal benytte metodikken vår. På denne måten bidrar vi til å legge grunnlaget for rekrutterings­prosesser som oppleves som gode for kandidaten. Samtidig har vi kun begrenset innflytelse på totaliteten. Vi opplever det derfor som positivt at det finnes dedikerte rekrutteringskurs og standarder som setter rekrutteringsprosessen og –faget i et større perspektiv. På samme måte er det nyttig og bra med undersøkelser som «Kandidat­opplevelse» som skaper debatter som denne. Frode Dale har noen gode poenger, det samme har Andreas Kolstø i DNV GL. Skal vi komme videre trengs økt bevissthet rundt hva som kjennetegner gode rekrutteringsprosesser, fra A til Å, både for arbeidsgiver og valgte og ikke foretrukne kandidater. I tillegg trengs bredere orienterte evalueringer og forskning innenfor rekrutteringsområdet. Vi vil gjerne sammen med oppdragsgivere delta i slike evalueringer og forsknings­prosesser.

«Skal vi komme videre trengs økt bevissthet rundt hva som kjennetegner gode rekrutteringsprosesser, fra A til Å, både for arbeids-giver og valgte og ikke foretrukne kandidater.»

Saken fortsetter under annonsen

 

 

Innlegget er skrevet av Forum for Testleverandører ved: Bjørn Z. Ekelund, Human Factors AS Anders Hectorlinde, Assessio Norge AS Finn-Roger Nicolaisen, Profiles International Norway AS Kjell-André Steffensen, SHL Talent Measurement from CEB Karl Åge Midbøe, EcoNova AS Rudi ­Myrvang, cut-e Nordic AS  (leder)

Paid article
Yes