Industrien nærmer seg nivået fra finanskrisen: Nå kommer nedturen
En hovedårsak til at bremsene er slått på i norsk industri er redusert aktivitet i leverandørindustrien for olje og gass, påpeker Statistisk Sentralbyrå i sin konjunkturrapport for norsk industri for første kvartal 2015 som ble offentliggjort tirsdag. Anslagene for 2. kvartal er enda verre, og tyder på en nedgang i industriproduksjonen totalt sett.
Konjunkturbarometeret viser en utflating i den totale industriproduksjonen. Leverandørindustrien opplever den klareste nedgangen. Dette forklares særlig av fallet i aktivitetsnivået hos leverandører til olje- og gassektoren. Her var det en nedgang i produksjonen innenfor næringer som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer og maskinreparasjon og -installasjon. Denne nedgangen bidrar til å dempe utviklingen for industrien samlet.
Innen prosessindustri og tradisjonell eksportrettet industri – som trelast- og trevareindustri, papirindustri, kjemisk industri og metallindustri er situasjonen noe annerledes og produksjonsvolumet økte i årets første kvartal, melder SSB.
Det har vært økt produksjon innenfor næringer som trelast- og trevareindustri og kjemiske råvarer, mens produksjonen går ned i metallindustrien. Næringsmiddelindustrien bidrar spesielt til at det er en oppgang i produksjonen av konsumvarer.
Færre sysselsatte og lavere ordretilgang
Industrilederne melder om nedgang i samlet sysselsetting i 1. kvartal 2015. Nedgangen kommer hovedsakelig i leverandørselskapene. Tradisjonell eksportrettet industri har faktisk en oppgang i sysselsettingen og demper derfor den samlede nedgangen i industrien, fremhever SSB
Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 2. kvartal 2015 er negativ og på sitt laveste nivå siden 2. kvartal 2009 – altså siden finanskrisen herjet som verst. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres, og det ventes at både sysselsetting og ordrebeholdning vil falle, melder industrilederne til SSB.
Blir bare verre
– Dette bildet passer bra med det vi tegnet i vår konjunkturrapport i februar, sier direktør for Bransje og industripolitisk avdeling i Norsk industri, Knut E. Sunde.
Oljesektoren er hardt rammet, og det har bare vært et spørsmål om tid, før vi ser resultater i form av sviktende omsetting og sterk nedbemanning, påpeker Sunde. Noen bransjer er rammet særdeles hardt.
– Nedgangen har vært på 50 prosent innen vedlikehold og oppgradering av oljeplattformer. Det er også knusktørt i riggmarkedet, sier Sunde.
Fallet i oljeprisen og brems i aktiviteten i denne sektoren har ført til at bedriftene satt i gang en del prosesser. Nedbemanninger og reduksjon av aktivitet tar noe tid. Nå ser vi resultatene med nedleggelser og nedbemanninger.
– Dette kommer til å fortsette gjennom hele 2015 og langt inn i 2016, sier Knut E. Sunde.
– Nå kommer nedturen for fullt, med store bølger gjennom hele verdikjeden.
Sunde mener vi i dag er vitne til en omvendt utvikling av den vi har vært inne i de siste 10-15 årene. At oljesektoren går foran, og får sterke ringvirkninger for alle.
– Det er ikke bare oljebransjen som vil merke nedturen. Det begynner i olje, og ender i hotell og restaurant. Alle som var med på oppturen, blir nå med på nedturen.
Og nedturen vil vare lenge, mener Sunde. Han påpeker at oljebransjen hadde problemer med kontantstrømmen allerede før oljeprisen falt.
– Dette dreier seg om fundamentale problemer vi kommer til å slite med i mange år, mener han.
– Det startet for noen år siden, og blir jo ikke akkurat bedre når oljeprisen faller som en stein. Johan Sverdrup-feltet er i denne sammenhengen en redningsplanke for oljesektoren. Uten Johan Sverdrup hadde det virkelig blitt blodig, ifølge Norsk Industri-direktøren.
Omstilling
En del industribedrifter lever hundre prosent på olje og gass. For dem er løsningen teknologi og effektivisering, mener Sunde. Teknologisatsing blir stadig viktigere. Hverdagen i olje og gass vil forbli tøff, og da må man satse på teknologi for å henge med. De som har andre kunder enn kun innen olje og gass, vil gradvis omstille seg, spår Sunde.
– Dette er en del av den naturlige syklusen. Man går etter de markedene der det er flest kunder og mest å tjene.
– Men det er klart det alltid blir brutal når man opplever 50 prosent fall i prisene i løpet av få måneder. Det er litt hyggeligere å snakke om de bedriftene som ikke leverer til olje og gass, fremhever Sunde.
– Vi ser et lite comeback for prosessindustrien. Lavere kronekurs og en noe bedre verdensøkonomi har gjort at gamle industrier som nærmest var nederlagsdømte for noen år siden, opplever bedre tider.
«Nå kommer nedturen for fullt, med store bølger gjennom hele verdikjeden.»
Knut E. Sunde, Norsk Industri