– Mange sliter ­fortsatt

Publisert: 24. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 23. april 2015 kl 14.30

– NKVTS undersøkelse samsvarer med mange av tilbakemeldingene vi i Støttegruppen har fått. Det virker som oppfølgningen har vært litt variabel i de ulike departementene og innen forskjellige avdelinger i det enkelte departement, sier John Hestnes, som leder Støttegruppen for Regjeringskvartalet.

Nærmeste leder avgjørende

Han påpeker at det gjerne er seksjonslederne, den nærmeste sjefen,  som spiller den viktigste lederrollen i forhold til å kunne bidra til å forbedre den enkelte ansattes psykiske helsetilstand.

Men også toppledelsens rolle har vært viktig:

– Der øverste ledelse har vært «sterk og klar» har dette ofte spredd seg nedover i systemet også, sier Hestnes.

– Det har vel heller ikke alltid vært samsvar med hva lederen mener å ha gjort og hva de ansatte har opplevd av støtte, fremhever han.

John Hestnes håper ledere på alle nivåer har lært av den tragiske hendelsen. Mange av hans kolleger i departementssystemet sliter fortsatt med ettervirkninger av 22. juli, og flere føler et sterkt sinne fordi de mener at de ikke er tatt på alvor av egen ledelse, påpeker han.

Saken fortsetter under annonsen

– Det flere har nevnt overfor oss er at detde har savnet at sjefene var konkret i praksis tilstede for de ansatte. At lederne var synlige og tilgjengelige for de ansatte og ikke bare brukte tiden i møter med andre sjefer, sier John Hestnes, som understreker at en rekke ledere også har gjort en kjempejobb overfor sine ansatte.

– Håpet er at de som ikke var like flinke, kan lære av de som var det.

Fakta om bomben i regjeringskvartalet

Montasje av de ødelagte regjeringskontorene etter bombeeksplosjonen som rammet regjeringskvartalet 22. juli 2011

Fredag 22. juli 2011 klokken 15.25.22 eksploderte en bombe plassert i en varebil utenfor inngangen til Høyblokka i regjeringskvartalet.

Åtte personer ble drept og 92 skadd, hvorav 12 alvorlig.

Rundt 2.600 personer i departementssystemet arbeidet i selve regjeringskvartalet. På grunn av ferieavvikling var svært få på jobb 22. juli. Da bomben gikk av var det ferietid og arbeidsdagen var over. Det skal kun ha vært ca. 200 personer igjen på jobb i hele regjeringskvartalet

Den 950 kilo store bomben førte til svært omfattende skader på flere av regjeringskontorene. Spesielt Høyblokka, R4, S-blokken og Y-blokken ble rammet.

Seks departementer og Statsministerens kontor måtte finne nye lokaler. (©NTB)

 

Paid article
Yes