Ut av båten

Publisert: 17. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

I ettermiddag går Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på talerstolen for å gi menigheten styrke og tro på at oppsvinget på meningsmålingene vil vare gjennom kommunevalget i september og helt fram til stortingsvalget i 2017.

Mange vil følge nøye med. Politiske motstandere er lei av at Støre og Ap opplever suksess uten å ha måttet jobbe noe særlig for den.

– Støre er veldig flink til å kritisere regjeringa, men sier ingenting om hva Arbeiderpartiet vil. For øyeblikket er det en godt bevart hemmelighet hva Arbeiderpartiet mener, sier for eksempel Siv Jensen til Dagbladet.

Og i Dagens Næringsliv tar Høyres Trond Helleland virkelig på seg slåsshanskene når han går i strupen på Støres foreldres bruk av private velferdstjenester.

Jonas Gahr Støre og familien har benyttet privat legevakt, privat aldershjem og private skoler for barna. Ap-lederen opptrer dobbeltmoralsk, heter det. Helleland sier til DN at «Dette føyer seg også inn i rekken av eksempler på at Støre har én moral for seg selv, og en annen moral for folk flest.»

I tillegg møter Støre daglig kritikk for å være kongen av tåkeprat – selve «tåkefyrsten».

Men like vel: I flere måneder har Ap hatt rundt 40 prosents oppslutning på meningsmålingene, så noe må mannen og partiet ha gjort rett.

Saken fortsetter under annonsen

Må definere et prosjekt

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener Støre og Ap må ha et stort prosjekt med en klar visjon for makte å holde på alle de velgerne de nå ser ut til å ha kapret.

– I et lengre perspektiv må Ap utforme en politikk og et program som kan skape entusiasme. Regjeringens popularitet er dalende nå, men fra og med våren 2017 starter stortingsvalgkampen. Da vil også regjeringen begynne å oppføre seg som opposisjonspartiene. Da må Ap konkurrere med partier, ikke bare med regjeringen, og er nødt til å stille høyere krav til seg selv. Da er det viktig at programmet er både klart og attraktivt, sier han.

Tarjei Skirbekk er tidligere rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe og har vært sentral i flere av partiets valgkamper. Han slapp denne uken sin nye bok «Hvordan vinne valg».

Skirbekk mener det er viktig for Ap å være relevante.

– Grunnleggende sett må de finne et budskap som oppfattes som relevant og viktig for velgerne de vil kommunisere med og beholde. Lytte, ikke høre – er et viktig stikkord. Velgerne stemmer over fremtiden, så partiet må pensle ut en retning for samfunnet velgerne nikker til, sier Skirbekk.

– Kanskje det viktigste de gjør er å bygge relasjoner til sympatisører og involverer dem i en langsiktig og offensiv kampanje. Da må de ha et budskap som både virker overordnet men også relevant for de enkelte målgrupper. Det er krevende, men selvsagt mulig, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Vanskelig å hold koken

– Hva er viktig når Ap og Støre nå skal meisle ut en strategi for å vinne valget i september og  regjeringsmakt i 2017?

– To år er lang tid i politikken og det vil bli krevende for partiet å holde det nivået de nå har på målingene. Skal de klare det, tror jeg Ap er avhengig av å utvikle en gjennomarbeidet strategi og at de er modige, sier Skirbekk.

– Hvis partiet klarer å bestemme hva valget i 2017 skal handle om og kommuniserer det over tid, vil de ha gode muligheter ved stortingsvalget.

– Hva er den største feilen Ap og Støre kan gjøre?

– Den største feilen de eventuelt kan gjøre er selvsagt å overvurdere seg selv og sin egen situasjon og samtidig undervurdere sine politiske motstandere, sier Tarjei SKirbekk.

Anders Todal Jenssen mener at det er begrenset hvor lenge Ap kan sitte på sidelinjen og vente på å høste modne frukter. Alvoret starter nå.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette var et problem også under Stoltenberg-regjeringen. Prosjektet var lite visjonært, og handlet mer om stø kurs for landet. Uten noe stort prosjekt vil Støre få de samme problemene i 2017, mener han.

Ifølge Skribekk må Ap klare balansekunsten ved å fremstå som både styringsdyktig og pragmatisk, men med brodd.

– De bør også prøve å unngå budskap som vil forstyrre et bilde av partiet som styringsdyktig, pragmatisk og inkluderende, uten å bli tannløse. Velgerne må oppfatte at Ap representerer et tydelig alternativ, sier han. 

«To år er lang tid i politikken og det vil bli krevende for partiet å holde det nivået de nå har på målingene»
Tarjei Skirbekk, forfatter av boken «Hvordan vinne valg»

 
 
Paid article
Yes