Fiskeri­etterretning skal vokte svart hav

Publisert: 17. april 2015 kl 08.00
Oppdatert: 16. april 2015 kl 13.53

For å bekjempe fiskerikriminalitet må man se på hele næringskjeden. Målet er å ta bakmennene – ikke bare båtene deres. For å bli mer slagkraftige må vi jobbe på tvers av etater og landegrenser, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Nylig tok Norge initiativ til et nytt internasjonalt samarbeid, North Atlantic Fisheries Intelligence Group, forkortet NA FIG, mot fiskerikriminalitet i samarbeid med Storbritannia, Tyskland, Nederland, Irland, Danmark og Island. Samarbeidet skal jobbe for å avdekke økonomisk kriminalitet i fiskerinæringen, som i svært mange år har vært et voksende problem.

Fra før utøver Norge gjennom Fiskeridirektoratet, Kystvakten og salgslagene en betydelig kontrollvirksomhet, både innenfor vårt forvaltningsområde og landene vi deler forvaltningsansvaret med. Toll- og skattemyndighetene og Politiet er også viktige samarbeidspartnere. I 2014 gjennomførte Fiskeridirektoratet mer enn 5000 kontroller.

Svart hav

Det siste tiåret er det særlig det næringen klassifiserer som ulovlig, urapportert og uregulert (UUU) fangst av norsk-arktisk torsk i Barentshavet som har vært ett av de største problemene. I årene 2002–2005 viste beregninger fra Fiskeridirektoratet at det i snitt ble tatt opp 100 000 tonn urapportert torsk hvert år.

Fiskeridirektoratet opererer i dag med to svartelister: IUU-listen og «Norwegian Black List».

Fartøy på IUU-listen kan nektes ilandføring av fangst, omlasting og bearbeiding av fisk i norske havner. De kan også bli nektet lasting, lossing og havne-, forsynings- og støttetjenester.

Saken fortsetter under annonsen

Fartøy kan bli strøket av listen dersom flaggstaten iverksetter tilstrekkelige sanksjoner.

Den nasjonale svartelisten innebærer at det iverksettes irreversible sanksjoner overfor fartøy som har deltatt i uregulert fiske i internasjonalt farvann. Konsekvensen av å stå på denne norske svartelisten er at utenlandske fartøy blir nektet lisens i Norges økonomiske sone.

Blant de største verstingslandene per dato er båter fra Latvia, Litauen, Belize, Uruguay, Estland, Russland, Panama og Georgia.

Internasjonalt samarbeid hjelper. I 2009 var det ulovlige fisket i Barentshavet blitt redusert til nær null i et vellykket samarbeid med russiske myndigheter.

Men regionalt og globalt arbeid var og er også svært viktig for å løse et slikt problem. I den Nordøstatlantiske Fiskerikommisjonen (NEAFC) ble det fra 1. mai 2007 innført en ordning med havnestatskontroll i hele NEAFCs reguleringsområde. Dette betyr at fartøy ikke kan lande frossenfisk i et lands havn uten at fartøyets flaggstat kunne bekrefte at fisken er fangstet i et lovlig fiske.

«Vårt hovedspor er å gå etter pengene» 
Sølvi Åmo Albrigtsen, Skatteetaten

Follow the money

Saken fortsetter under annonsen

Det er særlig fattige land som har blitt rammet hardt av UUU-fiske, og man antar at UUU-fiske er knyttet til annen type kriminalitet, gjerne organisert og transnasjonal, med utstrakt brukt av bekvemmelighetsflagg, stråselskap i skatteparadis og navneendringer av fartøy. Å få kontroll over dette illegale markedet er derfor svært ressurskrevende.

– Vårt hovedspor er å gå etter pengene i systemet og se aktiviteten i sammenheng med skattemyndigheter, fiskerimyndigheter og tollmyndigheter på tvers av fagetater og myndigheter, sier sekretær for utvalget, Sølvi Åmo Albrigtsen, til daglig underdirektør i Skatt Nord i Skatteetaten.

Fra før er det bilateralt inngått avtaler om samarbeid på kontrollområdet med Storbritannia, Irland, Færøyene, Island, Sverige, Danmark, Nederland, Frankrike, Tyskland, Canada, Polen, Russland, Portugal, Marokko og EU-kommisjonen. Det er Fiskeridirektoratet som forvalter avtalene. Tilsvarende avtaler finnes også på skatte- og tollområdet.

Ifølge FAO, FN’s matvareorganisasjon, hadde internasjonal fiskeindustri i 2010 en verdi på 217.5 milliarder US-dollar, eller i overkant av 1700 milliarder norske kroner. Utviklingsland står for over 50 % av verdens handel med fisk, hvor den sysselsetter over 500 millioner mennesker.

OECD rapporten «Task Force on Tax Crimes and Other Crimes» slår fast at skattekriminalitet er særlig utbredt i forhold til internasjonalt fiske. Initiativet fra Norge bygger derfor på anbefalingene fra OECD.

Havnestatskontrollen som den Nordøstatlantiske Fiskerikommisjonen innførte i 2007 har ifølge norske fiskerimyndigheter vært en stor suksess. Andre regionale fiskeriforvaltningsorganisasjoner vurderer nå likende tiltak.

AV OECD’s 34 medlemsland er det foreløpig bare seks som er medlemmer i det nye samarbeidet, hvor store, viktige fiskerinasjoner som Spania, Portugal og Frankrike foreløpig uteblir. Russland er foreløpig ikke spurt.

Saken fortsetter under annonsen

– Signaler tyder på at flere land nå ser på muligheten til å delta i gruppen, sier Albrigtsen. 

Paid article
Yes