Tegner nytt kunnskapskart

Publisert: 27. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 26. mars 2015 kl 13.03

I arbeidet med stortingsmeldingen har det kommet forslag fra universiteter og høyskoler med planer om at fjorten høyskoler og universiteter blir slått sammen til fem (se vedlagt kart). Regjeringen mener dette vil bidra til å nå reformens hovedmål: Bedre kvalitet i høyere utdanning og forskning. I Stortingsmeldingen beskrives et sett kriterier for å vurdere kvaliteten på institusjonene.

– Vi ser på hvor mange ansatte som har doktorgrad, hvor mange studenter som søker og gjennomfører høyere utdanning og hvor mye tid studentene bruker på studiene. I tillegg vurderer vi hvor mye forskning som blir publisert og hvor mye eksterne forskningsinntekter institusjonene får, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Disse kriteriene vil bli lagt til grunn når det skal vurderes om flere institusjoner bør slås sammen.

Flere må finne sammen

– Vi hadde ikke forventet at sektoren skulle svare så overveldende, sier Isaksen, og viste til at i løpet av det siste året har fire universiteter og ti høyskoler søkt mot hverandre for å fusjonere. De til sammen 14 institusjonene vil bli redusert til 5.

Samtidig er det satt i gang utredninger som har som mål å slå fem statlige institusjoner sammen til to og fire private institusjoner til én.

Isaksen er tydelig på at han ikke er fornøyd med at så mange som 13 institusjoner fremdeles står uten «partner».

Saken fortsetter under annonsen

– Vår analyse er at flere på denne listen ikke er sterke nok til å stå på egne bein, sier Isaksen til NTB.

Han peker særlig på høyskolene i Sogn og Fjordane, Molde, Østfold, Lillehammer og Hedmark.

Departementet innfører nå ni kvalitetskriterier som institusjonene vil bli målt etter. Disse spenner fra studentrekruttering og antall ansatte med doktorgrad til andel tildelte forskningsmidler og publiseringspoeng.

Isaksen skjerper også kravene til å kunne tilby master- og doktorgradsprogrammer.

– Institusjonene må spørre seg om de har reelt robuste og bærekraftige programmer, eller om det er et vaklende stankelbein. 

Paid article
Yes