SSB presenterer Økonomisk utsyn 2015: SSB tror på en kortvarig konjunktur­nedgang

Publisert: 13. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 12. mars 2015 kl 15.27

Fall i oljeinvesteringene bidrar till at BNP i Fastlands-Norge ventes å øke med bare 1,1 prosent i 2015 mot 2,3 prosent de to foregående årene. Arbeidsledigheten vil å så fall øke gradvis og anslås til 4,1 prosent i 2016. Det vil bidra til å dempe lønnsveksten, som kommer under 3 prosent i år.

Norge er midt i en konjunkturnedgang som startet i andre halvår 2014. Hovedårsaken er oljeprisen som har fallt med 40 prosent siden i fjor sommer. Likevel ønsker SSB å berolige nasjonen. Under pressekonferansen torsdag der utsiktene for norsk økonomi ble lagt frem, innledet forskerne med å vise et bilde av norsk natur. Nærmest kamera var bildet mørkt og dystert, men i horisonten lyste en vakker fjord. Og slik er altså også norsk økonomi for tiden. På kort sikt blir det negativt, på lengre sikt ser SSB lyse utsikter.

Tror på bedre stemning i Europa

En grunn til den positive tonen er at veksten i Europa er i ferd med å ta seg opp. Oljeprisfallet virker positivt for de fleste av Norges handelspartnere, selv om veksten svekkes av høy gjeld i offentlig sektor så vel som i husholdningene. Både Tyskland, Sverige og Storbritannia har opplevd ganske frisk vekst det siste året. Samtidig er mange OECD-land preget av en kraftig lavkonjunktur med høy arbeidsledighet som sammen med frykt for fallende priser (deflasjon) fører til svært lave renter internasjonalt, ifølge SSB som legger til grunn uendret vekst i Norges eksportmarkeder i år, men åpner for gradvis høyere vekst deretter.

SSB legger til grunn at styringsrenten settes ned med 0,5 prosentpoeng fram mot sommeren. Fallet i oljeprisen og utsikter til enda lavere renter har bidratt til at kronen har svekket seg markert, med 5,3 prosent i 2014 sammenliknet med året før. Det ligger an til en tilsvarende svekkelse i 2015, noe som bidrar til en markert bedring av den kostnadsmessige konkurranseevnen, ifølge SSB. Dette vil igjen stimulere eksporten og redusere andelen innenlandsk etterspørsel som dekkes av import, og virker dermed positivt på aktiviteten i fastlandsøkonomien. Økt vekst internasjonalt, mindre negative impulser fra pertroleumsnæringen og litt økning i privat innenlandsk etterspørsel, ventes å bidra til å snu konjunkturutviklingen til en beskjeden oppgang fra 2016. 

En viktig grunn til det er at industrien har begynt å investere igjen. Etter to år med svært beskjeden utvikling i fastlandsnæringenes investeringer øker de litt i år, og klart mer i 2016-2018. Torbjørn Eika i SSB nevner to prosjekter helt spesielt: Hydro Karmøy og Yara Porsgrunn. I tillegg venter SSB god vekst innen kraftforsyning.  

Omslag i boligprisene

Saken fortsetter under annonsen

SSB tror på lavere boligprisutivkling i neste halvår, men ikke noe boligkrakk. Ved utgangen av 2015 vil boligprisene være 3,6 prosent høyere i snitt. En grunn til at den lave renten ikke kommer til å føre til videre sterk vekst i boligprisene, lik det vi har sett det siste årene, er at SSB har tatt høyde for en innstramming i kredittveksten. 

Arbeidsledigheten øker

Den svake produksjonsutviklingen framover fører til at sysselsettingen vokser svært lite i år og neste år. Redusert yrkesaktivitet og litt lavere innvandring bidrar til å begrense økningen i arbeidsledighet, som likevel kan nå 4,1 prosent i 2016. Dette er klart under nivået fra begynnelsen av 2000-tallet og kan vel neppe karakteriseres som noe krisenivå . Den kommende konjunkturenoppgangen fra 2016 ventes deretter å slå ut i en sterkere sysselsettingsutvikling slik at ledigheten kan komme ned til 3,8 prosent i 2018. 

 
Paid article
Yes