Regjeringen vil fortsette politimesterutnevnelser: Ap usikre på nye politimester-ansettelser
Regjeringens lenge ventede politireform, som offisielt ble lagt fram for Stortinget sist fredag, slår blant mye annet fast at morgendagens politimestere også i framtiden skal være utnevnte embetsmenn. Tanken er at dagens modell vil gi flere fordeler enn ulemper, særlig fordi den sikrer maktbalanse mellom politimesterne og politidirektøren.
– Etter departementets syn har disse politiledernes status som embetsmenn verdi, ikke minst ved at den styrker grunnlaget for uavhengighet og integritet i politiets påtalearbeid. Reelt sett har Politidirektoratet innflytelse gjennom sin rolle i forberedelsen av utnevningen eller beskikkelsen, skriver Justisdepartementet i sin proposisjon.
Med vurderingen av at det beste vil være om politimestere utnevnes gjør regjeringen en stor endring i det som var tidligere justisminister Grete Faremos modell. Hun så for seg at det beste ville være om politidirektøren selv kunne få håndplukke sine politimestere.
– Vi ønsker å gi politidirektøren større fullmakter, sa daværende justis- og beredskapsminister Faremo (Ap) til VG i 2013.
Ap usikre
I 2015, to år etter Faremos kunngjøring, er Ap nå ikke sikre på hvorvidt de ønsker å gå for regjeringens utnevnelsesløsning eller Faremos foreslåtte ansettelsespolitikk.
– Dette er ett av flere temaer i reformen som ble lagt fram fredag, og som vi nå skal gjøre en grundig vurdering av, sier Aps leder i justiskomiteen Hadia Tajik.
Hun understreker at det viktigste vil være at man løser utfordringene som Gjørv-kommisjonen i sin tid pekte på.
– 22.juli-rapporten pekte på holdninger, kultur og lederskap som avgjørende for hva som gikk godt i forhold til det som gikk dårlig. For Arbeiderpartiet er det viktig at politireformen svarer ordentlig på dette. Ansettelsesforholdet til politimestrene, sammen med andre momenter, må også sees i dette lyset. Siden dette ikke er drøftet nevneverdig i forslaget fra regjeringen, er vi nødt til å gjøre et selvstendig arbeid på dette, sier Tajik.
Får Sp-støtte
Fra Arbeiderpartiets rødgrønne regjeringskollegaer Senterpartiet, som i meget stor grad har vært kritiske til den foreslåtte reformen, får regjeringens forslag om å fortsatt utnevne politimestre derimot uforbeholden støtte. Justispolitisk talsperson for partiet, Jenny Klinge, forteller at dette har vært et prinsipp som har vært viktig for dem å beholde helt siden Ap-statsråd Faremo første gang formulerte ideen om å gå over til direkteansatte politimestere.
– Spørsmålet om utnevnelse av politimestere er noe som naturlig hører hjemme på et politisk nivå. Samtidig tror vi i Senterpartiet at det vil være det beste for politimesterens uavhengighet om vedkommende fortsatt er utnevnt gjennom Kongen i statsråd, sier hun.
Hun forteller at Senterpartiet også har vært bekymret for effekten av mange kortvarige konstitusjoner, slik man har sett den siste tiden, på både arbeidsmiljøet for politimesterne og deres vilje til å si fra når noe er galt.
– Vi tror følgelig det er bedre for politimesterne i framtiden om de får den uavhengigheten som en kongelig utnevnt embetsmann har, og ikke er avhengige av at de må ha tillit hos en spesifikk politidirektør. Det er ikke bra for kontinuiteten som politietaten er helt avhengig av om de skal kunne sparkes så lett som det en ansatt politimester vil kunne bli, mener hun.
Støtter regjeringen
Også politiets største fagorganisasjon, Politiets Fellesforbund, støtter regjeringens forslag.
– Politiets Fellesforbund går for utnevnelser av regjeringen og ikke ansettelser. Det er selvsagt fordeler og ulemper med begge måtene, men grunnen til at vi ønsker utnevnelser i regjeringen er at vi mener en slik ordning er mer demokratisk og gir en bedre maktfordeling enn ved ansettelser. Politikerne blir helt koblet av dersom politidirektøren skal ansette alle politimestrene og det tror vi er uheldig, sier Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund.