Coop kjøper Ica– Ingen optimal løsning

Publisert: 6. mars 2015 kl 08.00
Oppdatert: 5. mars 2015 kl 13.16

I går kom meldingen om at Konkurransetilsynet godkjenner Coop Norges kjøp av ICAs dagligvarevirksomhet i Norge på vilkår av at 93 butikker selges.

– Jeg tror dette er en unik mulighet for Coop. Dette vil gi oss økt innkjøpsmakt, som igjen vil bety tøffere priskonkurranse ute i butikkene. Oppkjøpet gjør også at vi vil være godt til stede i alle deler av landet, sier Coop-sjef Geir Inge Stokke.

Ikke alle er like begeisteret for resultatet som Coop-sjef. Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sier at Coops overtakelse av Ica er den nest beste løsningen.

– Vi hadde primært ønsket flere kjeder. Markedet strammes til med bare tre kjeder, så nå er vi bekymret for konkurransen. Når det er sagt, ønsker vi Coop lykke til, sier Flesland til NTB.

Rema fikk lite

Coop har forpliktet seg til å selge 43 butikker til Bunnpris og 50 butikker til Norgesgruppen for å unngå at Ica-oppkjøpet svekker konkurransen. Rema 1000, derimot, får ikke påfyll av nye butikker, men de får en liten gevinst likevel. Rema 1000 er som kjent grossist for Bunnpris, og øker dermed innkjøpsmakten sin gjennom Bunnpris sitt butikkpåfyll.

Rema-sjef Ole Robert Reitan er imidlertid kritisk til hvordan Konkurransetilsynet har fordelt butikkene i forbindelse med oppkjøpet av Ica.

Saken fortsetter under annonsen

– Hver eneste butikk Norgesgruppen får åpne, er ødeleggende for konkurransen. Det er ødeleggende for leverandørene og for forbrukerne. Sånn er det bare, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan til Aftenposten. Dagligvareleverandørenes Forening håper myndighetene setter fart i arbeidet med lov om god handelsskikk og et Handelstilsyn.

Han får langt på vei støtte av Dagligvareleverandørenes forening.

– Vi er svært bekymret for utviklingen i det samlede dagligvaremarkedet, som blir mer og mer konsentrert. Med bare tre store aktører igjen, er det svært viktig at politikere og myndigheter tar ansvar og legger til rette for mer effektiv konkurranse i dette viktige markedet. En lov om god handelsskikk og et Handelstilsyn vil være et viktig første skritt, sier Helge Hasselgård, adm. dir. i Dagligvareleverandørenes forening (DLF).

Kritisk til K-tilsynet

– Det positive ved dette er at Konkurransetilsynet har strammet seg opp til å ta en beslutning, sier BI-professor Odd Gisholt.

Varehandelseksperten er kritisk til Konkurransetilsynets behandling av saken, og mener prosessen har vært spesiell.

– Det er første gang at Konkurransetilsynet har gått inn og detaljstyrt et oppkjøp på denne måten, noe jeg mener er uheldig. Samtidig vet vi at tilsynet først ønsket at Coop skulle selge 150 butikker. Coop tilbød seg deretter å selge 105, før de nå har endt på 93. Dette har vært ren hestehandel, sier Gisholt.

Saken fortsetter under annonsen

BI-professoren konstaterer at vi nå sitter igjen med tre kraftige profilhus, i tillegg til Bunnpris.

– Det blir et turbulent år. De må sammen to ulike organisasjoner, og det blir snakk om oppsigelser. Ikke bare får de dobbelt opp i administrasjon og støtteapparat, men de er altfor mange folk i Coop fra før. De skal jo slå sammen flere samvirkelag, og da blir det overtallighet. Ellers skal de få skikk på det nye sentrallageret på Gardermoen, som har hatt problemer i innkjøringen. Og ikke minst: Vi vet jo også at det er veldig ulike datasystemer i de Coop og Ica, fra kassapunkter til engros, det er et kjempestyr som må ordnes opp i, sier Odd Gisholt.

– Det du sier er at utfordringene står i kø?

– Her står utfordringene så til de grader i kø. De har en kjempejobb å gjøre, men med Konkurransetilsynets avgjørelse er de i det minste et skritt videre, sier Gisholt.

Avviser Rema-avtstand

Coops-sjef Geir Inge Stokke avviser at det har vært et spesielt viktig poeng å holde Rema unna Ica-butikkene må selges.

– Nei. Utgangspunktet vårt var at vi måtte selge mange ulike typer butikker, og det var naturlig å starte hos en gruppering som hadde alle formater. Vi hadde derfor på et tidlig stadium samtaler med Norgesgruppen, noe som førte til en opsjonsavtale. Etter hvert som vi jobbet med dem, ble det klart at Bunnpris ville være en god kandidat til å overta butikkene som ikke passet eller ikke kunne overtas av Norgesgruppen.

Saken fortsetter under annonsen

– Men det er vel et poeng at når Rema 1000 ikke får påfyll av nye butikker, så bidrar det til å trygge Coops posisjon som nummer to i det norske dagligvaremarkedet?

– Det er selvfølgelig viktig å for oss å være nummer to, men hovedpoenget for oss var å løse et salg på best mulig måte.

– Hvilken markedsandel vil Coop få når alt er klart?

– Vi ender på noe over 30 prosent. 

 

Paid article
Yes