Gass er makt-politikk

Publisert: 2. januar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 9. januar 2015 kl 15.28

Sijbren de Jong, strategisk analytiker ved Centre for Strategic Studies i Haag, minner om at den gjeldende avtalen mellom Russland og Ukraina bare sikrer gassleveranser frem til mars 2015. Dessuten kaller han avtalen «ustabil»

– Etter mars er alt uklart. Det finnes ingen langsiktig avtale om gassleveranser til Ukraina, sier de Jong.

Han peker på faren for at Russland vil anklage Ukraina for å selge gass videre, noe som i så fall ville være avtalebrudd.

Gass-spill på flere fronter

Ukrainakrisen er på langt nær det eneste eksempelet på gassens geopolitiske rolle. de Jong nevner Russland-Tyrkia og Russland-Kina som andre viktige brikker i spillet. Russland har presentert avtaler med Kina og Tyrkia som elementer i en utvikling som ville sette EU «offside» i gassmarkedet.

– Men disse avtalene er langt fra realisert. Det gjenstår mye å løse, blant annet pris, finansiering og infrastruktur.

Selv om han får mye oppmerksomhet er Putins posisjon i gassmarkedet svak ifølge de Jong.

Saken fortsetter under annonsen

– Det vet Tyrkia og Kina, og de vil opplagt bruke Putins svake stilling til å forhandle frem svært fordelaktige løsninger.

– Dette er ingen god stilling for Russland å være i. For Europa kan det være gode nyheter. Et svakere Gazprom er ikke nødvendigvis en dårlig ting, sier de Jong.

Det har vært hevdet at den ustabile geopolitiske situasjonen mellom Russland og Europa vil sette fart i utfasingen av gass, fordi Europas avhengighet av russisk gass må reduseres. Giacomo Luciani ved Sciences Po i Paris mener dette er et irrasjonelt perspektiv

– I 15 år har mantraet vært at Russland er vår beste energipartner. Nå beveger vi oss over til den andre ytterligheten. Vi trenger utvilsomt flere gassleverandører. Bedre logistikkløsninger, som LNG (frakt av flytende gass med skip) og forbedringer i gassledningenes funksjonalitet åpner for nye løsninger. Gassen kan vise seg å være en sikker energikilde, og helt sikkert sikrere enn vind og sol-energi, sier Luciani.

Andre analytikere har pekt på den potensielt positive rollen gassen kan komme til å spille i Midtøsten. Israels funn av gassfelt i Middelhavet kan føre dem inn i langsiktige og forpliktende gasshandels-forhold med arabiske naboland, noe som kan komme til å tvinge frem normalisering i forholdet til palestinerne og land i regionen. På den annen side byr gassfunnet på nye konflikter, fordi libanesiske politikere betviler Israels eiendomsrett til funnene.

Paid article
Yes