Nettverk kan styrke ditt lederskap

Publisert: 5. desember 2014 kl 08.00
Oppdatert: 4. desember 2014 kl 17.01

Håkon Gellein i EGN Norge forteller at oppslutningen om bedriftens nettverksgrupper er svært god, og at lederne som deltar har en langsiktig plan med deltakelsen.

Foto

EGN Norge

EGN Norge er del av et globalt nettverk, startet i Danmark, med 12.000 medlemmer i 13 land. Nettverket dekker mer enn 40 lederfunksjoner i næringslivet. I Norge har EGN 800 medlemmer. Ifølge Gellein har lederne et langsiktig perspektiv med deltakelsen.

– Etter 23 års virksomhet viser statistikken at medlemmene gjennomsnittlig deltar i åtte år, forteller han.

Han påpeker at de har lagt til rette for økt verdiskaping gjennom samhandling, ved å tilby disse nettverkene. Blant andre deltar ledere for store bedrifter som Statoil ASA, Yara International ASA, Google Norge AS, Coca Cola, Veidekke ASA og Siemens AS for å diskutere felles utfordringer. Det er i dette samspillet erfaringer deles og verdifulle løsninger utvikles. Det er egne grupper for ledere på alle nivåer og funksjoner.

– Når vi setter sammen grupper av ledere som er relevante, skapes det verdier. Gode ideer og prosjekter krever et enormt fokus, og det legges det til rette for, forklarer han.

Utvelgelse

Ledere på ulike nivåer velges omhyggelig ut gjennom personlige møter.

– Det foregår på en ganske kompromissløs måte, og handler om best mulig å kunne matche likesinnede, utdyper han.

Saken fortsetter under annonsen

Dannelsen av nettverksgruppene foregår i økende grad i samarbeid med akademia. Gellein forteller at EGN setter seg ned og planlegger gruppene sammen med en erfaren møteleder. Da er det spesifikke kriterier for utvelgelse som kan være avgjørende. Det er viktig at sammensetningen av gruppen er slik at alle deltakerne er relevante for hverandre. Dette sikrer at man kan ha konkrete og fruktbare diskusjoner.

Ledere for konkurrerende foretak blir aldri plassert i samme gruppe, forteller Gellein.

– En utvelgelsesprosess foregår ved at vi går ut i markedet og finner 20-25 medlemmer til en gitt nettverksgruppe. Ved oppstarten gjennomfører vi en kick-off, hvor gruppen kommer sammen og selv bestemmer temaene som skal diskuteres fremover, utdyper han.

Lederne forteller etter hvert hvordan de har jobbet med problemstillingene som ble tatt opp. Det kan ta litt tid før de åpner seg helt, men når slusene først åpnes så får man virkelig dykket dypt ned i materien.

– Erfaringsmessig åpner lederne seg helt opp etter å ha møttes tre-fire ganger. Det handler om å bygge tillit og å skape balanse mellom deltakerne, sier han.

Selv om noen ledere velger å trekke seg fra nettverksgruppene, fylles det raskt opp igjen. Oppmøteprosenten er på 70 prosent. Dersom noen slutter er det som regel fordi problemstillingene som diskuteres ikke er relevante, eller fordi lederen har fått en ny rolle i bedriften hun jobber i, eller sågar har forflyttet seg til en ny virksomhet.

– Tid er også en årsak til frafall. Det har også hendt at vi har fått tilbakemeldinger om at møtelederen ikke i tilstrekkelig grad evner å fasilitere tilstrekkelig gode diskusjoner, forklarer han.

Saken fortsetter under annonsen

Møteledere

EGN fokuserer på at møtelederne skal holde et høyt faglig og erfaringsmessig nivå. Disse trenes i å lage et godt diskusjonsklima. Selv har Gellein brukt teatersport som virkemiddel for å dyktiggjøre møtelederne i sin rolle som fascilitatorer.

– Det har bidratt til at utfordringer blir diskutert på nye måter. I tillegg fungerer improviseringen til å løse opp stemningen, sier han.

Møtelederen har en sentral rolle, og må ha relevant bakgrunn i forhold til gruppens utfordringer og sammensetning. Hun kan for eksempel ikke være regnskapsfører, dersom gruppen har en agenda som dreier seg om ledelse av B2C-markedsføring.

– Møtelederen skal ikke fortelle hvordan verden henger sammen, men løfte diskusjonen til et nytt nivå. Du får referansepunkter til de andre medlemmene og akademia, sier Gellein.

Verktøy

Han forteller at teknologiske hjelpemidler også tas i bruk, og at disse bidrar til at nettverket også er nyttig i en global sammenheng.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi tar i bruk understøttende teknologi, som for eksempel egne app-er. Dersom utfordringen handler om hvilke lederutviklingsprogrammer som bør benyttes, kan man få svar fra andre nettbrukere i gruppen fra andre land. Slik informasjon kan deles raskt og effektivt, forklarer han.

Haakon Gellein forteller at EGN Norge har eksistert i tre år, og at de i løpet av denne perioden har økt antallet medlemmer fra 75 til 800.

 

Lederverktøy

Slik kan du dra nytte av nettverk

Utfordringer og rådgivning

  • Din nettverksgruppe blir et fortrolig forum der du kan avprøve ideer og få inspirasjon og sparring fra ledere på ditt eget nivå
  • Du kan få hjelp i konkrete situasjoner, bli utfordret og få uavhengig, kvalifisert rådgivning, for eksempel i forbindelse med dine strategiske utfordringer

Utvikling

  • Nettverket kan gi deg et frirom til personlig og ledelsesmessig utvikling
  • Et nettverk er en effektiv etterutdanning og lederutvikling, der du vedlikeholder kunnskap og holder deg oppdatert på ditt fagområde

Skap inspirasjon i virksomheten din

  • Du får inspirasjon til nye vinklinger og måter å håndtere oppgavene dine på, og på den måten styrker du evnen til å skape forandring i virksomheten
  • I tillegg til at et profesjonelt nettverk gagner deg, gagner det også virksomheten din - og det gjør deg til en bedre og mer profesjonell leder

Spar tid og penger

  • Ved å lære av andres erfaringer med lignende utfordringer og prosjekter, kan du optimalisere tiden din og ressursene du har til rådighet
  • Et nettverk er en snarvei til «trykkprøvde» løsninger, og du sparer virksomheten for konsulenttimer og kostbare feilbeslutninger

Kunnskapsbank for bedriftsledere

  • I tillegg til din egen fortrolige gruppe, kan du få tilgang til internasjonale bedriftsledere på alle nivåer – fra alle bransjer og virksomheter

Kilde: EGN Norge

 

Paid article
Yes