– Fanges opp av andre kurs

Publisert: 4. desember 2014 kl 15.48
Oppdatert: 5. desember 2014 kl 14.08

​Professor William Haukedal ved NHH gir Dale støtte, men hevder at deler av lederskiftetematikken fanges opp i lederutviklingsprogrammer.

Foto

Anita Myklemyr

Haukedal mener Dale har rett i sin faktabeskrivelse når det gjelder konkrete kurs i lederskifter, så langt han har oversikt. Han vil likevel ikke gå så langt som å si at de eksisterende kurstilbudene er ubrukelige.

– Det meste av det som finnes av lederutvikling inneholder elementer fra lederskiftetemaet, siden dette er en naturlig karrierevei. Karriere er i seg selv et vanlig tema i lederutviklingsprogrammer, og derfor vil lederskifter dukke opp i mange tilfeller, forklarer han.

Haukedal påpeker også at lederprogrammer varierer med hensyn til hvor generelle de er.

- Igjen er det vel slik at de aller fleste tar leders arbeids- og livssituasjon inn i programmet gjennom samtaler, diskusjoner og lignende. Også i slike sammenhenger vil lederskifter dukke opp som en naturlig del av prosessen, utdyper han.

Samtidig mener han at Frode Dale har et valid poeng i at det mangler programmer som er dedikerte til denne problemstillingen.

– En del av utviklingen

Administrerende direktør ved NHH, Nina Skage, mener lederne også har et ansvar for å tilpasse seg både organisasjon, bransje og rolle ved et lederskifte.

Foto

Norges Handelshøyskole

Administrerende direktør ved NHH, Nina Skage, forteller at svært mange ledere har vært gjennom ledertrening over flere år. Der blir også temaet lederskifter omhyggelig behandlet.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er en del av lederes utvikling, sier hun.

Skage er ikke enig i at lederne ikke får fylt opp verktøykassene sine, når tematikken ikke blir behandlet i egne kurs i utdanningsinstitusjonene.

– Lederne må jo ha en verktøykasse som de kommer inn i bedriftene med. Det er forventet at lederen du ansetter har kapasitet til å mestre oppgaven hun står overfor. Det er lederens ansvar å sette seg inn i bransje, sektor og organisasjon. I tillegg må vi ikke glemme verdien av lederens nettverk. Mange har også sparringspartnere som coacher og mentorer, påpeker hun.

Hun legger til at ledere må være nysgjerrige og ønske å benytte seg av erfaringen til andre som har vært i de samme bransjene og som har innehatt de samme rollene.

– Jeg var tidligere HR-direktør, og vet at når du rekrutterer en person så har du oversikt over dennes mangler og begrensninger. Da er det der du legger inn trykket i forhold til opplæring og utvikling. Godt HR-arbeid kommer man langt med, spesielt ved interne rekrutteringer. Når det gjelder eksterne byråer, vet jeg at det gjøres et godt arbeid blant de store og seriøse firmaene, sier hun.

Hun presiserer at ledelse tross alt også handler om talent, uansett kursing og opplæring.

– Det handler også om tilpasningsdyktighet. Ledere har som regel vært igjennom mye ledelsestrening, avslutter hun.

Saken fortsetter under annonsen

Les også:

Paid article
Yes