Storstilt 9. april-feiring torpedert
Bak den gedigne TV-produksjonen stod den erfarne TV-produsenten Stein Roger Bull i selskapet Nordic Stories og hans regissør og for tiden direktør for Kilden kulturhus i Kristiansand, Bentein Baardson. Med internasjonale toppartister som den walisiske operastjernen Bryn Terfel og våre egne stjerner som Sissel Kyrkjebø, pianisten Håvard Gimse, Norges nye internasjonale operaskudd sopranen Marita Sølberg og trompekometen Tine Thing Helseth skulle dette blir en påkostet feiring til den nette sum av 11,5 millioner kroner.
Nordic Stories hadde allerede sikret seg en avtale med TV2, og mente det var mulig å selge produksjonen til utenlandske TV-stasjoner og kanaler. Forutsetningen for at de skulle klare å gjennomføre denne stjernespekkede og påkostede produksjon var at alle som ble invitert inn i spleiselaget, sa ja. Det har ikke skjedd. Da prosjektet ble skrinlagt for få uker siden, så «spleiselagstatusen» slik ut:
Hvem | Søkt om | Svar |
---|---|---|
Frogn Kommune | 1,5 mill. | Avslag |
Forsvarsbygg | 0,8 mill | Avslag |
Stortinget | 0,5 mill | Avslag |
Kulturdepartementet | 1,5 mill | Avslag |
Forsvarets avd. for kultur og tradisjon | 1,0 mill | Avslag |
Akershus fylkeskommune | 1,5 mill | Ja |
Utenriksdepartementet | 1,5 mill | Behandles |
Forsvarsdepartementet | 1,5 mill | Behandles |
Andre inntekter: | ||
Billettinntekter | 0,5 mill | |
TV2 | 1,05 mill |
Det var tegnet inn plasser til 1670 tilskuere inkludert cirka 400 VIP-plasser og 100 til kor.
Verdig markering
Nå er det usikkert hva slags feiring det offisielle Norge lander på, under et halvt år før selve feiringen, ut over at Forsvarsdepartementet har det koordinerende ansvaret. Ifølge kilder Ukeavisen ledelse har vært i kontakt med, regnes et halvt år som svært kort tid for en nasjonal markering på dette nivået.
– Det er for tidlig å konkretisere dette i detalj, men arrangementene vil ha elementer som er gjenkjennbare fra 50-årsmarkeringen i 1990.
– Hva slags arrangement ser man for seg? Vil det være aktuelt å bruke noe av det konseptet Nordic Stories utviklet?
– Vi har nå snakket med Nordic Stories og understreket at vi har vært positive til festforestillingen i den opprinnelige form, men at vi ikke kan bruke mer enn 1,5 millioner på dette arrangementet. I og med at prosjektet ikke blir realisert på grunn av manglende finansiering, må vi vurdere andre løsninger. Dette gjelder både for Oscarsborg og eventuelle andre steder som kan gi rom for en verdig markering 9. april. Hvorvidt dette innebærer elementer fra Nordic Stories-prosjektet vil tiden vise.
Hadde enorm betydning
Ingen annen militær bragd under Den andre verdenskrig har hatt større politisk og militær betydning for Norge enn senkningen av det tyske slagskipet «Blücher» som ble utført av Oscarsborg 9. april. (Foto: Forsvarets museer)
Nei, nei, nei
Det var etter at Nordic Stories til slutt bare satt igjen med et positivt tilsagn fra Akershus fylkeskommune på 1,5 millioner kroner, at de valgt å kaste inn håndkleet. For Frogn kommune, som har i overkant av 15.000 innbyggere og «frie» kulturmidler på rundt 1,2 millioner kroner, var søknaden på 1,5 millioner kroner langt mer enn en liten kommune var villig til å bidra med.
– 1,5 millioner kroner er jo ikke all verden, ordfører?
– Nei, det kan du si, og vi kunne ha greid det om vi ville, men her kommer jo prioriteringer inn. Kommunestyret ville det annerledes, sier ordfører i Frogn Thore Vestby (H).
Han mener at taket det er snakk om kunne ha gitt den etter hvert betydelige nasjonale kulturarenaen Oscarsborg et betydelig løft og utvidede bruksmuligheter året rundt. I prosjektbeskrivelsen hadde Nordic Stories lagt inn et midlertidig tak over borgergården på Oscarsborg til en prislapp på rundt 2,3 millioner kroner. Det var ikke tenkt som en permanent løsning. Det ville ha kostet langt mer.
– Samtidig tenker jeg at perspektivet på dette arrangementet var helt galt. Tyskerne kom ikke for å ta Drøbak, de kom for å ta nasjonen Norge. Ingen stiller spørsmål ved hvor viktig denne historiske hendelsen var for Norge, heller ikke jeg. Men jeg mener at dette primært er et nasjonalt anliggende. At lille Frogn kommune da skulle betale like mye som Akershus fylke, og tre departementene hver, finner jeg ganske underlig, sier han.
AV de tre departementene er det kun Kulturdepartementet som rakk å behandle søknaden om støtte. Avslaget fra Kulturdepartementet begrunnes slik i en e-post fra kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz:
«Kulturdpartementets budsjettmidler er i all hovedsak bundet opp i faste tiltak. Kulturdepartementet har ikke tilskuddordninger som kan brukes til dette formålet. Regjeringen legger opp til en verdig markering av 9. april 2015.»
I svaret fra Utenriksdepartementet skriver pressetalsmann og kommunikasjonsrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen at søknaden fortsatt er til behandling, og at Utenriksdepartementet foreløpig ikke har tatt noen beslutning om støtte. De vil nå vurdere om prosjektet bidrar til å styrke norsk kunst og kulturs posisjon i utlandet. «Hvorvidt prosjektet oppfyller disse kriteriene vil være av vesentlig betydning for vår vurdering av saken», skriver departementet i en e-post.
Vel, nå slipper de å behandle søknaden, ettersom prosjektet er skrinlagt.
Uklar rollefordeling og mye støy
I prosjektbeskrivelsen fra Nordic Stories heter det blant annet at «Forutsatt et midlertidig tak over borgergården på Oscarsborg, og at det stilles til rådighet tilstrekkelige ressurser, kan fylkesordføreren i Akershus invitere det offisielle Norge, anført av HM Kongen og HM Dronningen, Stortingspresidenten og Statsminister til markering av 75 års dagen for 9 april 1940».
I dette tilfellet var altså fylkeskommunen, ved fylkesordfører Anette M. Sollie (H), bindeleddet mot det offisielle Norge. Etter at Nordic Stories nå har skrinlagt prosjektet er det flere kilder Ukeavisen har vært i kontakt med, som stiller spørsmål ved hvor godt arrangementet egentlig var forankret, og hvordan det kunne gå så langt og involvere så mye av det offisielle Norge, med Kongehuset i spissen, uten at det var bedre forberedt og avklart?
Ukeavisen Ledelse er kjent ned at det 29. januar i år ble avholdt et møte med stortingspresident OlemicThommessen på hans kontor hvor Nordic Stories informerte om arrangementsplanene. I etterkant skulle stortingspresidenten informerer statsministeren, kulturministeren og forsvarsministeren om arrangementet «for å gi et forvarsel om en kommende offisiell invitasjon og gjøre Forsvarsdepartementet og Kulturdepartementet forberedt på å motta en søknad om økonomisk bidrag til prosjektet».
Nå sier Stortingspresident Thommessen dette om sin rolle:
– Etter dette møtet gjorde jeg flere i regjeringen oppmerksomme på prosjektet. Utover det har hverken jeg eller andre i presidentskapet foretatt oss noe – annet enn å behandle søknaden om tilskudd til prosjektet.
Thommessen sier at det ikke er korrekt at Presidentskapet var med på å forberede det offisielle Norge om at det ville komme en henvendelse fra Nordic Stories. Han er heller ikke kjent med at Nordis Stories nå har valgt å skrinlegge prosjektet. På spørsmål om hva slags offisiell markering Presidentskapet nå seg for seg svarer stortingspresident Thommessen:
– Å markere 9. april vil være andre statlige myndigheters ansvar, sier han.
Stortingets administrasjon skriver at Stortinget «som hovedregel ikke gir tilskudd til aktiviteter utover egen drift». I anledning Grunnlovens 200-årsjubileum i 2014 gjorde de nettopp det ved å ha det overordnede ansvaret, med eget sekretariat, hvor stortingspresidenten ledet hovedkomitéen.
Solid forankring
Med det som utad fremstod som en «solid» forankring var det da klart at Akershus Fylkeskommune i et møte 28. januar vedtok å stille som offisielle arrangør, forutsatt at de fikk med seg Frogn kommune. Det skjedde altså ikke.
– Stein Roger Bull signaliserte i hele prosessen stor tro på at det skulle løse seg på en god måte, og viste til god dialog med alle parter. Han og hans team fikk etter søknad, et lite beløp til et forprosjekt for å utgreie og avklare disse problemstillingene, sier leder for kultur, frivillighet og folkehelse i Akershus Fylkeskommune, Kristin Felde.
Fylkeskommunens første befatning med prosjektet var en henvendelse fra Stein-Roger Bull og ordføreren i Frogn kommune i november 2013. Underveis i prosessen viste Stein-Roger Bull til positive møter med både Stortingspresidenten, departement og Forsvaret. Et annet aspekt som gjorde fylkeskommunen positiv var den rollen Oscarsborg hadde fått i Akershus som kulturelt fyrtårn ved siden av blant annet Eidsvoll.
– Vi så på dette forslaget fra Stein Roger Bull som et arrangement som kunne være med å løfte fram både en viktig historisk hendelse og Oscarsborg som kulturarena, sier Felde.
Hun sier at Akershus fylkeskommune ikke har hatt direkte kontakt med Stortinget eller departementene det har vært søkt om midler fra før det var avklart om arrangementet lot seg realisere.
Hva som nå skjer på denne svært viktige historiske markeringen 9. april neste år, er det fortsatt stor usikkerhet om. Ifølge kommunikasjonssjef Mirella Bodini i Forsvarsbygg nasjonale festningsverk, som har forvaltningsansvaret for Oscarsborg, var de positive til prosjektet.
– Når samarbeidspartnerne nå har trukket seg, så beklager vi det og tar det til etterretning. Vi håper at andre kulturaktører skal kunne bidra til at 9. april markeres spesielt i 2015, sier hun.
Nordic Stories søkte Forsvarsbygg nasjonale festningsverk om 0,8 millioner.
Heller ikke Festningsforvalter Merete Thorne ved Oscarsborg Festning, som inngår i Forsvarsbygg Nasjonale Festningsverk, kan svare på om det nå finnes noen konkrete prosjekter og planer. Hun henviser derfor til de aktuelle aktørene, som Kulturaktørene og departementene.
– Jeg har dessverre ikke noe mer informasjon å bistå deg med på dette tidspunktet, sier hun.
Dersom Oscarsborg festning hadde vært en del av opplegget 9. april 2015, er det rimelig å anta at festningsforvalteren ville ha vært orientert.
Etter at Nordic Stories har kastet inn håndklett har Kulturaktørene på Oscarsborg, som inkluderer Oscarsborg Festnings museum, Oscarsborgoperaen og kulturkontoret i Frogn kommune, jobbet for å få på plass et arrangement.
– Det som har skjedd nå er synd. Jeg synes Stein Roger Bull og Nordic Stories kunne ha vært litt mer ydmyke og kanskje involvert de ressursene som tross alt finnes fra før, eller iallfall tatt en dialog. De har kommet utenifra og støvsuget det mulighetsrommet som lå der, og nå står vi her. Det synes jeg er synd. Dette jubileet burde fortjent en annen skjebne, sier hun.
I 2012 måtte Nordic Stories skrinlegge en planlagt oppsetning av Richard Wagners opera «Den flyvende hollender» i Sandvika utenfor Tvedestrand på Wagners fødselsdag 17. august 2013, grunnet manglende finansiering. Også denne produksjonen kunne skilte med den internasjonale operastjernen Bryn Terfel i hovedrollen. Budsjettet var på 32 millioner kroner. Oppsetningen, som hadde vært planlagt siden 1997, skulle sendes direkte til 1.000 kinoer verden rundt. Men både Norsk filminstitutt og lokalt/regionalt næringsliv sa nei til å støtte det. Målet var 10 millioner kroner. Prosjektet skulle i tillegg bidra til stedsutviklingen i Tvedestrand kommune.
Når det gjelder Kulturaktørene på Oscarsborgs forsøk på redde en mulig markering på Oscarsborg, sier Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet at de ikke er informert om noen slike planer, og dermed heller ikke har hatt anledning til å ta stilling til dem.
– Spesielt overraskende var svaret fra Stortinget, som skulle bidra med den minste summen. Langt mindre enn det koster å holde nyttårsfest for de folkevalgte, sier Stein Roger Bull. (Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB scanpix)
Stein-Roger Bull: – Overrasket over manglende støtte
Stein Roger Bull er daglig leder i NordicStories og initiativtaker og hovedansvarlig for planene om en markering på Oscarsborg 9 april 2015. Han har lang fartstid som produsent og var tidligere kanalsjef i NRK2 og kultur- og underholdningssjef i NRK. Han stod også bak oppsetningen av «Peer Gynt» ved Sfinxen i Kairo i forbindelse med åpningen av biblioteket i Alexandria og operaen «Fidelio» på Robben Island i Sør-Afrika. Han er overrasket over at prosjektet måtte skrinlegges som følge av manglende økonomisk støtte.
– Når du setter deg inn de historiske fakta og forstår hvilken betydning oberst Birger Eriksens modige ordre kl 0410 morgenen 9. april 1940 fikk for Kongen, Stortinget og regjeringen og derved hele landet med ringvirkninger gjennom hele okkupasjonstiden, så overrasker det meg at mitt initiativ ikke fikk støtte, sier Bull. Han forklarer at budsjettet ble forholdsvis høyt på grunn av årstiden fordi man måtte bygge et midlertidig tak over borgergården, men mener regningen ble rimelig fordelt mellom departementene, Stortinget, Forsvaret, Forsvarsbygg, fylkeskommunen og kommunen.
– Det kom positivt svar fra Fylkeskommunen og Forsvarsdepartementet. Spesielt overraskende var svaret fra Stortinget, som skulle bidra med den minste summen. Langt mindre enn det koster å holde nyttårsfest for de folkevalgte. Også Forsvarets svar er underlig siden de fortsatt holder såkalte Eriksen seminarer og at kommandanten på Oscarsborg fortalte meg at hele spørsmålet om ansvar i det militæret ble endret etter krigen på grunn av Eriksens handlinger. Obersten prøvde å få kontakt med sin ledelse for å få ordre om hva han skulle gjøre, men lyktes ikke. Derfor tok han ansvaret for å bryte nøytralitetserklæringen. Ingen i det militære kan lenger fraskrive seg ansvar hvis man kommer i ekstreme situasjoner uten mulighet til å få tak i sin leder, sier Bull.
– Det virker som om de ulike departementer og etater svarer ganske ukoordinert seg imellom. Var prosjektet godt nok forankret fra dere hos de som skulle være med å betale?
– Vi fikk utviklingspenger av fylkeskommune og kommune og leverte et solid dokument til samtlige involverte. I tillegg hadde vi separate møter med stortingspresidenten, ordføreren i Frogn Kommune, representanter for Forsvaret på høyt nivå, samt flere møter med Forsvarsbygg og et par møter med fylkeskommunen på høyeste nivå.
– Ordfører i Frogn kommune, Thore Vestby, sier at «tyskerne ikke kom for å ta Drøbak, de kom for å ta nasjonen Norge», og at hans andel av gildet ble relativt sett alt for mye?
– Ja, det har han selvfølgelig rett i, men Oscarsborg ligger nå engang i den kommunen og Fylkeskommunen satte som premiss for sin støtte at kommunen støttet prosjektet med tilsvarende beløp.
– 29. januar i år ble det avholdt et møte med Stortingspresident Olemic Thommessen på hans kontor. Hva var inntrykket dere satt igjen med etter møtet?
– Ja, på det tidspunkt var jeg meget optimistisk. Olemic Thommessen kan sin historie og lovet at han skulle informere Statsminister og Forsvarsminister om saken, sier Bull, som mener at prosjektet var godt forankret i «det offisielle Norge».
– Fylkeskommunen tok på seg ansvaret som offisiell arrangør og det var de som skulle ta kontakt med Slottet. Jeg underrettet likevel Marianne Hagen på Slottet om prosjektet slik at hun skulle være forberedt. Prosjektet var meget godt forberedt og solid forankret i det offisielle Norge, mener han.
Stein-Roger Bull er også klar på at lokale krefter som Kulturaktørene på Oscarsborg ville blitt involvert i prosjektet, men at prosjektet ble stanset før et konkret samarbeid kom på plass.
– Vi hadde god kontakt med «Kulturaktørene på Oscarsborg.» De så med spenning mot realisering av prosjektet. Spesielt gjaldt det takløsningen som åpnet for utvidet bruk av borgergården til andre kulturarrangement og kunne utvide sesongen for kulturvirksomhet på stedet. Jeg hadde også kontakt med Oscarsborgoperaen og vi skulle samarbeide om selve avviklingen av arrangementet, bygge på deres erfaringer, låne utstyr og så videre. Vi kom aldri så langt at prosjektet ble satt i produksjon og derfor ble aldri detaljene i det samarbeidet fullt ut gjennomgått. Vi måtte ha hjelp og støtte fra alle med erfaring på Oscarsborg i tillegg til de profesjonelle aktørene på store arrangement vi hadde avtaler med. Opplegget var stort og skulle formidles til hele landet i en direkte sending i TV2. I tillegg tilbys internasjonalt. Ingen har erfaring fra et slikt arrangement på Oscarsborg.
– Flere aktører påpeker nå at dere har kommet utenfra og «støvsuget» de mulighetene som lå der, og slik, gitt tidsaspektet, blokkert for andre initiativ. Hva tenker dere om det?
– Da vi lanserte våre planer var det ikke andre initiativ. Det var det første vi spurte ordføreren i Frogn kommune om. Hva menes med «kommet utenfra»? Oscarsborg er ikke et lokalt lite fort som tilhører Drøbak og omegn. 9. april 2014 var jeg til stede i snøvær og vind og hørte at Riksantikvaren erklærte Oscarsborg fredet. Oscarsborg har for all framtid en forankring i vår historie og oberst Birger Eriksens holdning, mot og beslutningsdyktighet står igjen som noe av det mest betydningsfulle i norsk historie gjennom alle tider. At ikke alle kjenner sitt lands historie like godt er ikke noe nytt i Norge, sier Stein-Roger Bull, som også kan fortelle at han ikke vil møte problemer fra de internasjonale artistene etter at prosjektet ble skrinlagt.
– I den internasjonale musikk og operaverden operer vi med begrepet «pencil» Det vil si at booking blir skrevet med blyant inntil kontrakt foreligger. Jeg kunne ikke engasjere Bryn Terfel før finansieringen var på plass og derfor satte jeg også fristen for beslutning om arrangement til 1. september i år.
– Hadde dere på dette tidspunktet andre visningsavtaler ut over den dere hadde med TV2?
Nei, men vi hadde orientert vår kontakt i Berlin, EuroArts, om prosjektet. De er verdens ledende distributør på denne type TV-program.