Gründere hjelper gründere

Publisert: 28. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Seks erfarne gründere stilte til workshops med eksperthjelp innen Lean-metodikken, merkevarebygging, salg på nett, PR, sosiale medier og hvordan man kan lykkes som internasjonal gründer i Oslo. Dette er fagfelt som er relevante i oppstartsfasen. 100 ferske gründere fikk nyte godt av de etablerte gründernes erfaringer.

Erlend Sand, grunnlegger og CEO i Affix, har mange års erfaring med å starte og investere i nye selskaper. Han er en av de som stiller opp for andre gründere denne uken.

– Som seriegründer og tidlig fase-investor er det både inspirerende å dele erfaringer, og ikke minst møte nye selskaper og gründere. I Silicon Valley ser man at erfarne gründere utgjør et av de viktigste elementene i etablererøkosystemet, med tanke på kunnskapsdeling og kapital til neste generasjon gründere, sier han.

Til daglig jobber Sand blant annet med å hjelpe gründere med en sunn drift, selv med begrensete ressurser – herunder hvordan de kan kutte kostnader, og samtidig øke sin inntjening.

Verktøy

Ketil Løkke

Foto

Nadia Frantsen

Partner og strategisk rådgiver i bedriften Maskinen, Ketil Løkke, jobber med å forbedre bedrifters kommunikasjon og merkevarestrategi. Han deltok også som mentor på Start Up Day, og forteller at mye av arbeidet folk med gründerplaner står overfor handler om å bli tydelige i historien de skal fortelle om prosjektet sitt. Responsen fra gründerne var meget god.

– Vi har laget et verktøy som handler om å tydeliggjøre prosjektet ditt, og å identifisere hva som skal fortelles og hvordan. Dette var nyttig for disse gründerne, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Han peker på at det er et generelt problem for gründere at de ikke klarer å se prosjektet sitt utenfra.

– Gründerne blir ofte for fokusert på sin egen virksomhet og teknologi. Ved å løfte blikket litt under Start Up Day, kom de et skritt videre, presiserer han.

Løkke melder om stor bredde av gründere. Alt fra folk som akkurat har sagt opp jobbene sine, til folk som har kommet i gang med konsulentvirksomhet.

– Noen hadde også startet produksjonen av produktene sine. Gründere er som folk flest – de er forskjellige, sier han.

Mentorer

Under Start Up Day var mentoren tilgjengelig for grupper på opp til 3 personer av gangen, i en 60 minutters workshop. På denne tiden skulle alle i gruppen presentere sin idé og problemstilling, samt få tilbakemelding fra mentoren og resten av gruppen.

På en time fikk de løst et konkret problem, ble kjent med et klokt hode og fikk to spennende gründerkollegaer.

Saken fortsetter under annonsen

Stian Skarelven

Foto

Oslo Business Region

– Oslo Business Region ønsker å stimulere til et gründermiljø i Oslo der alle ser sin rolle som både giver og mottaker. En erfaren gründer er ofte til bedre hjelp enn noen andre. Alle kan hjelpe og alle kan vi være til hjelp. Slik vil miljøet bygge og styrke seg selv, sier Stian Skarelven, prosjektleder for etablererveiledning hos Oslo Business Region.

 

– Burde ha lært om dette på barneskolen

Christina Søgård

Foto

Privat

Christina Søgård, som deltok på Start Up Day, ville allerede vært gründer dersom hun hadde fått gründertips fra erfarne gründere tidligere.

– Jeg burde ha blitt eksponert for denne kunnskapen allerede på barneskolen. Da hadde jeg valgt denne leveveien. Men i dag er det bedring å spore. Vi jo forskerfabrikker og andre tilbud for de unge som vi ikke hadde tidligere. Det er viktig at kunnskap om entreprenørskap tilbys i skolen, sier hun.

Søgård er selv i gang med å vurdere muligheten for å bli gründer, og deltok på Start Up Day under Gründermessen. Der fikk hun god hjelp av erfarne gründere.

– Skal du starte for deg selv, kan du klare deg på egenhånd – men sannsynligvis kommer du til å søle bort tiden din. På Start Up Day fikk jeg tilgang til kunnskapen jeg søkte fra erfarne gründere. Det var særdeles nyttig, forklarer hun.

Saken fortsetter under annonsen

De beste rådene

Christina Søgård forteller at hun fikk en solid dose realisme fra de erfarne gründere. Hun mener gründere har godt av å høre om feil og tabber som andre har gjort. I tillegg trenger mange gründere å få kjølt seg ned litt. De trenger nemlig å høre noen kritiske stemmer til sine egne prosjekter. Veien til Rom blir annerledes enn det man så for seg da man startet som gründer, med store planer og en selvtillit som kanskje ikke står i forhold til evner og ressurser.

– Jeg var med på en metodikk som handlet om å starte opp bedrift med begrensete ressurser. Der lærte vi å tenke nytt om forretningsplanen. Den blir ofte for statisk og langsiktig. I dag går alt så raskt at man er avhengig av å ha en dynamisk forretningsplan. Du må kunne teste den ut, og samtidig være rustet for å forandre planen på kort varsel, sier hun.

Nettverk

Søgård har allerede et nettverk, og kjenner kundesegmentet ditt. Det er noe som alle gründere må bestrebe seg på å få, mener hun.

– Å kunne komme til en arena med grupper av folk som både har kompetanse og erfaringer de ønsker å dele er viktig. Selv bruker jeg nettverket mitt som sparringspartnere. Jeg er på et stadium der jeg vurderer en oppstart på heltid. Gjør jeg det skal det ikke bare være en jobb, men også et selskap, forklarer hun.

Hun er i fast jobb i dag, men har lenge hatt lyst til å starte for seg selv. Det evige dilemmaet er om hun skal hoppe i det, og ta sjansen på å bryte ut av et trygt arbeidsforhold.

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes