Næringslivet må ta klimagrep

Publisert: 21. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 24. november 2014 kl 12.45

Rajendra Pachauri var klar i sitt budskap til politikere og næringslivsledere under Bergen Næringsråds årskonferanse denne måneden.

– Du kan ikke ha suksess på din egen lille øy når verden rundt deg påvirkes av klimaendringene, uttalte han, og understreket at det er på tide at næringslivet og industrien tar en mer aktiv rolle i å endre utviklingen, det er ikke bare opp til myndighetene.

Pachauri, som for få uker siden publiserte Klimapanelets siste rapport som slår fast med større sikkerhet enn tidligere at menneskelige handlinger har påvirket klimaet og ledet til utslipp på katastrofalt nivå, påpekte at det ikke nytter å handle egoistisk. Alt vi gjør påvirker hverandre.

– Universet er én familie. Jeg er bekymret for våre egoistiske interesser, vi har glemt at verden henger sammen. Det som skjer i ett hjørne av verden, påvirker også andre deler av den, sa han, med dårlig skjult adresse til dem som mener at man kan unngå å kutte hjemme og heller kjøpe klimakvoter ute som kompensasjon.

Endringene må skje på alle nivåer – hos myndighetene, i næringslivet, i det lokale miljøet og hos hvert enkelt individ, fremholder Pachauri.

Den mest alvorlige rapporten hittil

Både sikkerhet og helse står i fare når havet stiger som et resultat av den globale oppvarmingen. Været blir mer ekstremt; hetebølger og store nedbørsmengder er bare noen av konsekvensene. Deler av verden i kystområder kan risikere å synke, noe som ikke bare representerer en trussel for mennesker, men også for industrien som holder til her.

Saken fortsetter under annonsen

– På 10 år har utslippene økt i en fenomenal fart. Vi har alle et ansvar, ingen kan dra noe annet sted med mindre du har en enveis-billett til verdensrommet, sier Pachauri.

Dersom vi ikke lykkes i å redusere klimagassene, er prognosen en økt temperatur på 4,8 grader celsius på slutten av dette århundret.

– Dette vil endre mulighetene for liv på denne planeten, dette vil endre hele geografien på jorden, påpeker Pachauri.

Pachauri mener at ved blant annet bruk av fornybar energi, bedre energi effektivitet, særlig i sektorer som bygg og anlegg og transport, bruk av karbonfangst og lagring, bioenergi løsninger, kan vi gjøre verden et bedre sted.

Ifølge Pachauri gir klimaendringene ledere og næringslivet nye muligheter.

– Det kan sammenlignes med en dollarseddel som ligger på fortauet. Hvorfor er det ingen som plukker den opp?

Kunnskapen har vi. Nå må den brukes.

Saken fortsetter under annonsen

– Min appell til dere er å bruke denne kunnskapen, å sørge for at næringslivet og industrien griper mulighetene som ligger i denne utfordringen og begynner å utvikle seg i en retning som går forbi kortsiktige vurderinger, som ser på hvordan vi kan skape en bedre planet, en bedre fremtid for alle levende skapninger, sier Pachauri som har ledet FNs klimapanel siden 2002, og som i 2007 ble tildelt Nobel fredspris sammen med Al Gore.

Nok skremselspropaganda

Laura Storm

Foto

Aasa Christine Stoltz

Ifølge direktør for den internasjonale organisasjonen Sustainia, Laura Storm, har ikke skremselspropagandaen om klimaendringene fungert. Nå må man fokusere på å fortelle hvilke muligheter som finnes.

– Pachauri sier at dere må gå ut og skape muligheter fra klimaendringene. De fleste av dere har ikke peiling på hvordan dere faktisk skal gjøre det, sa Storm til næringslederne og politikerne som var samlet i Bergens storsal, Grieghallen, på den årlige konferansen.

Sustainia promoterer klimavennlige løsninger ved å fokusere på hva som faktisk kan oppnås med den teknologien som allerede eksisterer. Direktøren understreker alvoret med klimaendringene og sier at vi beveger oss i en «ganske grufull retning», men at fokuset må endres.

– Dersom vi skal klare å skape endringer i verden, gjør vi ikke dette ved å fokusere på dommedagsscenarioer, mener hun.

Ifølge Storm har vi alle redskapene som trengs. Vi må bare handle.

Saken fortsetter under annonsen

Storm, som ble utnevnt til «Worldchanger 2013» av Greenbiz for arbeidet med å utvikle Sustainia, påpeker at selskapet forsøker å bygge sin virksomhet og påvirkning rundt tre enkle prinsipper.

  • Fokusere på argumenter for endring. Hva er de økonomiske fordelene?
  • Finne tilgjengelige løsninger.
  • Kommunisere dette på en måte som vil mobilisere endringer.

– Vi forsøker å gi positive bilder for hvordan verden kan se ut i morgen. Vi forsøker å fokusere på hva som faktisk kan gjøres, hva som er realistisk dersom vi implementerer teknologi og løsninger som er tilgjengelig i dag.

De inspirerende historiene

Laura Storm er opptatt av å fortelle historiene om selskaper og mennesker som har lykkes med å utvikle seg i klimavennlig retning. Hun har flere eksempler på bedrifter som har klart å utvikle seg i en bærekraftig retning.

Wecyclers vant bærekrafsprisen «Sustainia awards» i 2014. Selskapet ble startet av en Nigeriansk kvinne som var lei av avfallet som fløt i gatene i hovedstaden Lagos. Wecyclers gjør det mulig for fattige bysamfunn å tjene penger på avfall. Med sykler samler selskapet inn avfall i fattige strøk i Lagos, og til gjengjeld får familiene som hjelper til poeng på SMS, som kan brukes til forbruksgoder som telefonkreditt eller husholdningsartikler.

Storm er klar på at historier som denne kan inspirere andre til selv å lykkes.

Saken fortsetter under annonsen

– Dersom entreprenører i Nigeria kan tjene penger på klima, så kan jo dere også! er budskapet.

 

10 eksempler, 10 muligheter

Bjørn Haugland

Foto

Aasa Christine Stoltz

Direktør for bærekraftighet i DNV GL-Group, Bjørn Haugland, slår fast at næringslivet spiller en avgjørende rolle i utviklingen av bærekraftighet. Han understreker at det er viktig å se på utfordringene som muligheter.

– Vi har vært gjennom 150 år med industrialisering. Når vi ser fremover, ser vi at det å skape en bærekraftig fremtid er det aller største prosjektet vi skal i gang med de neste 50 årene, sier Haugland.

DNV GL jobber for å forbedre sikkerhet og bærekraftighet i virksomheter. Haugland har vært ansvarlig for selskapet program «Next» for en sikker og bærekraftig fremtid, hvor selskapet har stilt ledere over hele verden ett og samme spørsmål: «Hva er en trygg og bærekraftig fremtid?»

Haugland presenterer her et utdrag av programmet ved å trekke frem 10 muligheter for fremtidig næringsutvikling, som næringslivet selv har funnet fram til:

1. En mulighet for å skape en ny historie

Vi må ikke undervurdere kraften i historier om løsninger om en renere, grønnere økonomi som kan inspirere andre. Ordbruken må fokusere på muligheter og fordeler, ikke kostnader og skyld.

2. En økonomisk mulighet

Det er behov for å tilpasse aktivitetene til profittsøkende selskaper bedre til miljø- og samfunnsmessige prioriteringer.

3. En mulighet for unge mennesker

Det er denne generasjonen som skal leve med konsekvensene. Av og til kan stemmene til den yngre garde bryte gjennom slik andre ikke kan. Vi må inkludere de unge i større grad.

4. En mulighet for næringslivet til å lede vei

En bærekraftig utvikling avhenger av tiltak i stor skala. Dersom ledere av store selskaper gjør bærekraftig utvikling til en del av sin strategi og bevisste valg, kan dette gi plass til innovasjon og vekst.

5. En mulighet for politisk lederskap

Det er muligheter som må være førende for endringer, ikke kostnader. Med nok politisk vilje og besluttsomhet, kan endringer skje raskt.

6. Muligheten for å redefinere suksess

Vi må få til et skifte i hvordan vi definerer utvikling og suksess. Finne attraktive kortsiktige, bærekraftige løsninger. Problemet til mennesket et trangen for kortsiktig tenking, at man ikke ønsker å ofre noe i dag. 

7. En teknologisk mulighet

Teknologi og innovasjon spiller en stor rolle i mange av utfordringene vi har på veien mot en mer bærekraftig utvikling. Men vi må være forsiktig med å tro at teknologi er en magisk løsning. Årvåkenhet og kontroll er nødvendig der man ikke fullt ut kjenner konsekvensene av ny teknologi før bruken er utbredt.

8. Mulighet for likhet

Bedre kvinners posisjon i verden. Like muligheter til utdanning er nøkkelen til likhet og bærekraftig utvikling. Sterke kvinner betyr sterke samfunn.

9. Mulighet for å tenke lokalt

Iblant er det de minste tingene som kan utgjøre de største forskjellene. Entreprenøren Sarah Collins utviklet et enkelt utstyr til matlaging som har endret livet til hundrevis av kvinner. Noen av svarene på våre store, globale utfordringer, kan vise seg å være små og lokale.

10. En mulighet for samarbeid

Nye samarbeid må formes på tvers av offentlig og privat sektor, mellom konkurrenter og på tvers av industrier og sosiale grupper. Vi må utvikle samarbeid ved å gjøre plass for samtaler på tvers av bakgrunn, religion og generasjoner.

 

Paid article
Yes