Til duk og dekket bord

Publisert: 14. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Karl Fredrik Halvorsen finner nye markeder, utvikler og leverer programvaretjenester som markedene ikke visste at de ville ha. For Halvorsen er det gleden ved å kunne etablere noe nytt og det å bruke tid på å utvikle kvalitetsprodukter som driver ham.

For knapt et år siden introduserte han et booking- og personaladministrasjonsprogram for restaurantnæringen. Det spesielle er at hans internettbaserte tjeneste kombinerer ulike løsninger og det til en pris som slår knockout på konkurrentene.

Frigjør kapasitet

XXLtable.com begynte som en ren bordbestillingstjeneste, men ble raskt utvidet med en tjeneste for personaladministrasjon. Ikke minst etter at alle serveringssteder fra 1. januar i år ble pålagt å føre løpende personalliste, har den nye tjenesten blitt omfavnet av restaurantene som har tatt i bruk systemet.

– Jeg så at de store restaurantene brukte systemer som er kostbare. Jeg fikk lyst å lage et system som var rimeligere og som var like godt.

Foreløpig er det stort sett restauranter i Bergen som har tatt i bruk tjenesten. Restaurantgründeren Trond Kjellevold har brukt XXLtable.com på sine åtte Escalón-restauranter og konstaterer at systemet har vært kostnadssparende fra dag en.

– Jeg er mer enn fornøyd. Systemet frigjør tid og kapasitet og så kan jeg være oppdatert på lønnsgraden av omsetningen samme dag, sier Karlevold til Ukeavisen Ledelse og legger til at allerede etter én måned ble 42 prosent av bestillingen utført over nettet – og det uten at restaurantene hadde annonsert den nye tjenesten.

Saken fortsetter under annonsen

Siden Karl Fredrik Halvorsen lanserte XXLtable.com i november i fjor, har rundt 110 restauranter tatt den i bruk. Nå vender han blikket mot resten av Norge og deretter vente utlandet.

Nisjemarkeder

Det hele begynte med et lite selskap som han etablerte i 1994. Den gangen måtte han kjempe med dårlig økonomi og legge inn stor egeninnsats, som gründere flest. Men akkurat som i dag, fant han en nisje som løftet virksomheten ut av tredemøllen.

Selskapet, Handy Trading, gjorde suksess med teknisk utstyr for handikappede til det som den gang het Rikstrygdeverket. Som en person med datakompetanse, var det også naturlig for Halvorsen å se etter muligheter innen programvareutvikling rettet mot det samme markedet. I 1999 etablerte han Viking Software som solgte programvarer for funksjonshemmede.

– Det eneste som fantes på markedet den gang, var en amerikansk utviklet programvare. Men den passet ikke for norske forhold, og det amerikanske selskapet var heller ikke interessert i å utvikle noe spesielt for et så lite marked som Norge, sier Karl Fredrik Halvorsen til Ukeavisen Ledelse.

Det ble hans åpning. Til å begynne tok hans egenutviklede programvare det norske markedet, men etter hvert ble Viking Software en betydelig aktør internasjonalt. I 2006 ble først Handy Trading solgt til Syn Support AS og noen dager senere ble Viking Software kjøpt av Tobii AB – som blant annet eies av Intel. Programvaren som Halvorsen startet utviklingen av, er i dag den største i verden for denne type tjenester og kan leveres på 14 språk.

Hjemmekontor

Saken fortsetter under annonsen

– Etter at jeg hadde gjort mitt i selskapene, gikk jeg ut. Jeg var interessert i å bygge noe nytt, men jeg hadde samtidig ikke lyst til å konkurrere med noen som hadde kjøpt det, som jeg hadde utviklet. Da fikk jeg nyss i hotellmarkedet, forteller Halvorsen.

Han etablerte selskapet XXLBooking i 2009 og satte i gang utviklingen av et nettbasert administrasjonssystem for overnattingssteder. Da tjenesten ble lansert, oppdaget imidlertid Halvorsen at det var tungt å få snudd prosesser i hotellbransjen.

– Jeg var interessert i en raskere innsalgsprosess og oppdaget restaurantmarkedet som jo er nært knyttet til hotellene. Sånn sett var det en naturlig progresjon.

Før Karl Fredrik Halvorsen kunne lansere den internettbaserte tjenesten overfor restaurantnæringen i fjor, hadde han lagt ned flere års utviklingsarbeid i samarbeid med fem programutviklere han har ansatt i Polen. Selv styre han alt hjemmefra i Bergen.

– Den automatiserte bordbestillingstjenesten frigjør mye kapasitet for en restaurant. Men det som virkelig gir uttelling, er personaladministrasjonsdelen. Nå er vi også i gang med å utvikle en modul for internkontroll, og dermed blir XXLtable.com et komplett verktøy for dem som driver i restaurantnæringen.

Gratis for frivillige organisasjoner

Med XXLtable.com har Karl Fredrik Halvorsen også introdusert en helt ny måte å tenke prising på for denne type tjenester. Restauranter betaler når verktøyet benyttes, etter det såkalte pay-as-you-go-prinsippet. I forhold til andre aktører i dette markedet – som enten leverer bordbestillingstjenester eller personaladministrasjonstjenester – blir XXLtable.com vesentlig billigere.

Saken fortsetter under annonsen

Karl Fredrik Halvorsen er ikke bare opptatt av å få mest mulig inntjening på sitt produkt, men vil gi frivillige organisasjoner som driver servering, fri bruk av sitt timeregistreringssystem. Det gjør han for å støtte arbeidet som de ideelle organisasjonene står bak. Også frivillige organisasjoner omfattes av påbudet om å føre personallister.

Med i overkant 18.000 serveringssteder i Norge satser Halvorsen på 10 prosent av markedet. I år regner han med en omsetning på rundt en halv million og et resultat i null. Deretter er det bare én vei.

Paid article
Yes