Norske toppsjefer er lite opptatt av formuesskatt

Publisert: 14. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 13. november 2014 kl 14.53

Revisjons- og rådgivingsselskapet KPMG i Norge har foretatt en spørreundersøkelse blant bedriftsledere fra ulike bransjer og størrelse om hvilke temaer som står øverst på ledernes agenda akkurat nå. Undersøkelsen er fortatt via personlige intervjuer med nærmere 200 administrerende direktører, CEO-er og daglige ledere over hele landet i perioden mars-august i år.

Konklusjonen er at norske toppledere er mindre bekymret for fremtiden og mer optimistiske enn mange later til å tro, påpeker KPMG. Blant annet er lederne lite opptatt av skattemessige problemstillinger. Faktisk gir en rekke ledere uttrykk for at «skatten blir som den blir», heter det i KPMGs rapport.

Laber formuesskatt-interesse

Når det gjelder formuesskatt er det kun 11,3 prosent som svarer at de er opptatt av denne formen for skattlegging. Det er nok et svar som ikke passer helt hånd i hanske med regjeringens oppfatning av saken. Svarene fra bedriftslederne er også milevis unna de konsekvensene NHO mener formuesskatten har for norske bedrifter.

– Jeg tror man må høre på eiere av små og mellomstore bedrifter som i årevis har fortalt oss at formuesskatt, sammen med samferdsel, er det som mer enn noe hindrer deres evne til å konkurrere, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund tidligere denne uken til Vårt Land. Hun frykter at lettelsene i formuesskatten vil ofres for at regjeringen skal komme til enighet med KrF og Venstre i de pågående budsjettforhandlingene.

Regjeringens ønske om å kutte i formuesskatten har imidlertid møtt motstand fra uventet hold. VG hentet kommentarer fra 25 toppøkonomer som var lite imponert over regjeringens forslag om å redusere formuesskatten. Ekspertene omtaler skattekuttene som både ukloke og problematiske.

At bedriftsledere nærmest virker uinteresserte i debatten, gjør nok ikke saken bedre for regjeringen.

Saken fortsetter under annonsen

Ståle Christensen, KPMG

Foto

CF Wesenberg / Kolonihaven.no

– Det overrasket oss at bevisstheten rundt skattemessige problemstillinger var så lav, sier partner og leder av «Middle Market» i KPMG, Ståle Christensen.

– Det er mulig at det henger sammen med at den norske skattedebatten kan være ganske polarisert. Enten er man for et høyt skattenivå, eller så er man en rendyrket kapitalist som vil velferdsstaten til livs, på en måte. Det finnes imidlertid mange nyanser mellom de ytterpunktene, og det er mange grep bedrifter kan ta som er klart innenfor både moralske og juridiske grenser, sier revisjonspartneren.

Skatteoptimalisering og internprising er de to skatteområdene som lederne er mest opptatt av. Virksomheter som har mer bransjespesifikke skatte- og avgiftsregler, for eksempel innenfor olje, rederi og kraft, synes å ha noe mer fokus på de skatte- og avgiftsreglene som berører dem, ifølge undersøkelsen.

Optimismen råder

KPMG-undersøkelsen viser også at bedriftslederne ser ganske så optimistisk på fremtiden. Kun 18 prosent av dem er mindre optimistiske i dag enn for 12 måneder siden. 54 prosent er mer optimistiske.

– Optimismen skyldes nok at virksomhetene over tid har sett et fortsatt høyt aktivitetsnivå i den delen av økonomien som møter dem, og at de har klart seg godt gjennom det de måtte ha møtt av problemer og utfordringer. Det er samtidig verdt å merke seg at halvparten av de spurte også planlegger en eller annen form for effektivisering fremover, og at de i samtalene heller ikke hadde mye fokus på nyansettelser. Optimismen later altså til å være krydret med en bevissthet om at konkurranse­kraften må være på plass, sier Ståle Christensen i KPMG.

For selv om lederne sier de er mer optimistiske enn tidligere, ønsker ikke virksomhetene nødvendigvis å styrke staben med flere ansatte. Det er en forholdsvis vanlig oppfatning at det høye kostnadsnivået i Norge virker hemmende på veksten og lønnsomheten, og den generelt økende konkurransen fra land med lavere lønnsnivå gjør at lederne stiller seg mer avventende til å rekruttere flere ansatte, skriver KPMG i rapporten. Enkelte bransjer skiller seg dog ut fra dette bildet, og sliter med å finne kompetent arbeidskraft. Særlig innen helse- og sosialsektoren opplever de rekrutteringsproblemer.

Saken fortsetter under annonsen

Kompetansemangel er også en av hovedårsakene til at morske virksomheter outsourcer tjenester, ifølge KPMG. Mens bedrifter i andre land gjerne outsourcer tjenester for å spare penger, gjør norske bedrifter det fordi de ikke selv makter å ansette rett kompetanse på området. Av de tjenestene som oftest outsources i Norge er IT, renhold, lønn og regnskap de klart vanligste. 45 prosent av lederne i undersøkelsen sier deres bedrift allerede har outsourcet tjenester, mens 39 prosent hevder de har planer om det.

Skatt? Who cares?

«Hvilke skattemessige problemstillinger er du mest opptatt av?»

Norske bedriftsledere er lite opptatt av skattemessige problemstillinger.  Kun 11 prosent er spesielt opptatt av formuesskatt. Det er overraskende, mener  revisjonsselskapet KPMG.

Kilde: KPMG, Lederundersøkelsen 2014

 

Optimistiske sjefer

«Sammenlignet med for 12 måneder siden, hvordan oppfatter du de økonomiske fremtidsutsiktene for virksomheten?» 

Norske bedriftsledere er mer optimistiske enn i andre land. De fleste ser ganske lyst på fremtiden.

Kilde: KPMG, Lederundersøkelsen 2014

 

Paid article
Yes