Hedrer gründernes innsats

Publisert: 14. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 13. november 2014 kl 15.36

Prisen gis i form av en sølvmedalje, og tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift – i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

– Gründere bygger Norge gjennom verdiskaping og nye arbeidsplasser. Denne innsatsen vil vi hedre med Norges Vels Gründerpris. Fristen for å sende inn forslag på kandidater for 2015 er 14. november, forteller administrerende direktør Øyvind Ørbeck Sørheim i Det Kongelige Selskap for Norges Vel.

Innsatsen til en verdig mottaker skal være fremtidsrettet og nyskapende, og ha ført til utvikling i lokalsamfunnet. Innsatsen skal også kunne stå som et mønster for annen nyskaping.

Former lokalsamfunn

I 2014 ble Gründerprisen tildelt Anni Byskov for å ha utviklet bedriften Annis Pølsemakeri til en attraktiv del av Ringebu sentrum, og som gjennom nyskaping har bidratt til mange positive ringvirkninger i lokalsamfunnet.

Byskov har blant annet bidratt til flere arbeidsplasser. Bedriften har økt antall ansatte – fra fire ansatte i 2000 til dagens tolv heltidsansatte. I tillegg har hun engasjert ti sesongansatte. Høsten 2012 åpnet hun også en Oslo-filial i Mathallen.

I 2013 gikk gründerprisen til tre norske gründere: IT-gründer Hans Jørgen Neset, matprodusent Ingulf Galåen og klesdesigner Edel Urstad.

Saken fortsetter under annonsen

Natur og kultur er de største ressursene i lokalsamfunnet, og noen eksempler på nyskaping og igangsetting som kan fortjene heder gjennom Norges Vels Gründerpris kan for eksempel være:

  • Å hente frem og ivareta lokale mat- eller kulturtradisjoner
  • Verdiskaping for lokalmatprodusenter
  • Bruk av lokale råvarer og ressurser på nye måter
  • Produktutvikling eller nye produkter i andres eller egen bedrift
  • Fornybar energi eller andre miljøtiltak
  • Innsats som har bidratt til å skape arbeidsplasser

Innsatsen verdsettes

Sølvmedaljen henger høyt, og det er relativt få som får den, forteller Sørheim. Historisk har Sølvmedaljen blitt brukt for å hedre mange typer innsats. Fra 2012 ble Norges Vels Sølvmedalje en ren gründerpris.

Norges Vels Gründerpris skal være et synlig bevis på at mottakerens innsats for lokalsamfunnet verdsettes. Den er etablert for å premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Alle kan sende inn forslag på kandidater fra hele landet. Fristen for tildelingen i 2015 er 14. November – altså i dag. (Du kan lese mer om prisen på www.norgesvel.no/grunderpris.no.)

Det Kongelige Selskap for Norges Vel ble etablert i 1809. Det er en åpen og uavhengig medlemsorganisasjon med formål å skape bærekraftig næringsutvikling for livskraftige lokalsamfunn. Dette gjøres gjennom å iverksette, utvikle og gjennomføre prosjekter i samarbeid med oppdragsgivere og samarbeidspartnere. Overskuddet fra virksomheten går til utvikling av flere og nye prosjekter for livskraftige lokalsamfunn.

Norges Vels Sølvmedalje

Det Kongelige Selskap for Norges Vels Sølvmedalje er en erkjentlighets- og oppmuntringspremie. Sølvmedaljen tildeles av Direksjonen i Norges Vel, etter enstemmig vedtak. Direksjonen tolker statuttene med endelig virkning. Medaljen preges i sølv og følges av et diplom. Medalje og diplom blir mottakers eiendom.

Krav for tildeling:

Mottakeren skal være en person som har gjort en spesiell innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift. Innsatsen skal være framtidsrettet og nyskapende, og ha ført til utvikling i lokalsamfunnet. Innsatsen skal kunne stå som et mønster for annen nyskaping.

Framgangsmåte ved tildeling:

Direksjonen i Norges Vel kan på eget initiativ innhente forslag på kandidater. Direksjonen kan også motta eksterne forslag på kandidater. Slike forslag må begrunnes i forhold til krav for tildeling. Opplysningene må kunne etterprøves, og forslaget skal være skrevet under av minst to personer.

Andre bestemmelser:

Tildelingen foretas ved en høytidelig anledning og gjerne i forbindelse med at innsatsen blir dokumentert. Medaljen kan ikke tildeles post mortem.

Kilde: Det Kongelige Selskap for Norges Vel

Saken fortsetter under annonsen

 

Paid article
Yes