– Hele Europa kan dra nytte av oss

Publisert: 31. oktober 2014 kl 08.00
Oppdatert: 4. november 2014 kl 22.22

– Jeg er en sosial entreprenør på min hals. Det er ikke noe man blir, men noe man er. For meg handlet dette om at jeg så et behov som samfunnet ikke hadde klart å dekke. Da ligger det i meg at jeg må prøve å gjøre noe med det, sier Lykseth til Ukeavisen Ledelse.

Tanken på at det finnes barn og unge som blir ekskluderte og faller utenfor har alltid berørt henne. Derfor har hun brukt mange år på å utvikle metoder for å løse dette problemet, som hun mener samfunnet har neglisjert eller ikke klart å håndtere. Arbeidet ungdommene skal igjennom består av flere faser, forteller hun.

– Det er ungdommene selv som gjennomfører dette. Vi tilbyr plattformen: Trening, kommunikasjonsteknikker og coaching, forklarer hun.

Workshop

En del av arbeidet ungdommene gjennomfører for å finne sine iboende kvaliteter og evner er workshopen FROG Online Identity. Her deltar opptil 12 unge samtidig i en fysisk workshop som går over 25 dager, fordelt på 7 uker. Ungdommene går igjennom fem moduler med temaene visjon, identitet, kommunikasjon, impact og The Big Leap. Metoden bygger på teorier fra nevrofysiologi, kognitive grunnprinsipper, kommunikasjonsteori fra filmfag, lederskap og medvirkende coaching.

– Det er en slags læringsplattform med spillfunksjoner. Ungdommene kommer ikke videre før de har mestret et nivå. Dette trener de på hjemme. Det var svært få som trodde på dette læreverktøyet da vi lanserte det, men det har vist seg å fungere svært godt, sier Lykseth.

Hun påpeker at det er en krevende prosess, og at ungdommene må oppmuntres til å gjøre noe med sine egne begrensninger for å lykkes.

Saken fortsetter under annonsen

– I løpet av de syv ukene treningen pågår, skjer det store positive endringer hos deltakerne. De får innsikt i sine egne verdier og unike egenskaper. Deltakerne utarbeider egne fremdriftsplaner og skaper sin egen motivasjon og drivkraft for selv å kunne se verdien av skolegang eller arbeidsliv, utdyper hun.

Underveis i programmet, og mellom modulene, jobber ungdommene på FROGS.no, en læringbasert webplattform, der de svarer på spørsmål og gjør oppgaver som er knyttet til de ulike temaene. Her kan de også snakke med trenerne og andre kursdeltakere.

– Samfunnet sparer 150 millioner

Hun startet prosjektet for 10 år siden, men det var først da hun utviklet sin nye forretningsmodell i 2011 at det begynte å gi resultater.

– Det tok lang tid å etablere dette, men etter at jeg forandret forretningsmodellen har vi nå organisert virksomheten i bedriften Lyk-z & døtre. I dag har vi syv heltidsansatte, tre innleide konsulenter samt hospiteringsplasser fra NAV, forteller hun.

Modellen er overførbar internasjonalt, og bedriften har allerede underskrevet kontrakt med et universitet i Valencia. Nå står Portugal og andre europeiske land for tur.

Det er 25 trenere i Norge som er sertifiserte i bedriftens metodikk. 500 ungdommer skal gjennom læringsopplegget i løpet av de neste 12 månedene. Med en suksessgrad på 66 prosent innebærer dette at 325 forsvinner ut av trygdesystemet og at samfunnet spares for 150 millioner kroner på grunn av dette, ifølge Lykseth.

Saken fortsetter under annonsen

Kjemper om nasjonal tittel

De ansatte i Lyk-z & døtre har en bred faglig bakgrunn. Lykseth beskriver miljøet som fargerikt. De ansatte har bakgrunn fra utdannelse og jobber innen kreativitet, helsesektoren, coaching, ledelse og økonomi.

Bedriften holder til i Skien, og har oppdrag i hele Europa.

I 2012 ble Ingeborg Lykseth kåret til Årets Sosiale Entreprenør av Ferd-konsernet. Samme år ble det inngått et treårig samarbeid med Ferd Sosiale Entreprenører. Med dette ble Lyk-z en av porteføljebedriftene i Ferd Sosiale Entreprenører.

Sommeren 2014 fikk hun tildelt utmerkelsen Paul Harris Fellow av Rotary International. Denne prisen gis som en anerkjennelse for det viktige arbeidet for unge mennesker, som et betydelig bidrag i Norge og internasjonalt for å skape bedre forståelse og vennskapelige relasjoner i verden.

Nå har hun blitt kåret til «Årets gründerkvinne» i region sør, og kjemper om den nasjonale tittelen.

«Årets gründerkvinne» er en pris som gis til en dyktig gründerkvinne med vekstambisjoner. Hovedmålet med prisen er å løfte frem gode rollemodeller for å stimulere flere kvinner til vekstgründerskap. I vurderingen blir det lagt vekt på at ideen er innovativ og nyskapende. For å løfte frem lokale rollemodeller, blir det i år avholdt regionale kåringer i seks regioner. Ingeborg Lykseth møter dermed de beste gründerkvinnene fra hele landet i den nasjonale finalen.   

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er veldig stolte av at Telemarksbedriften Lyk-z og døtre AS ble valgt ut til å representere Sør-Norge i finalen av «Årets Gründerkvinne». Både gründeren og bedriften er gode rollemodeller, som bidrar stort innenfor det samfunnsøkonomiske regnskapet til både Norge og landene konseptet nå eksporteres til. Det er bra for Norge med gode prosjekter og prosesser også innenfor sosialt entreprenørskap, sier Anniken Fægri Damm-Larsen hos Innovasjon Norge.

Prisen er en del av Innovasjon Norges nasjonale kvinne- og entreprenørskapssatsing, og er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge. Den deles ut 17. november – for sjette gang.

 

Ingeborg Omdal 
Lykseths gründertips

  • Kjenn etter om prosjektet ditt gir deg energi og drivkraft
  • Fortsett å ha tro på prosjektet, selv om andre ikke har det
  • Vær sulten
  • Tål motgang
  • Tål kritikk
  • Tål vekst
  • Tål å tjene penger

Kilde: Ingeborg Omdal Lykseth

 
Paid article
Yes