Dilma vant til slutt

Publisert: 31. oktober 2014 kl 08.00
Oppdatert: 4. november 2014 kl 22.22

Dilma Rousseff fikk 51,45 prosent av stemmene, opplyser den statlige valgkommisjonen. Rivalen Aécio Neves endte opp med 48,55 av stemmene. 

Rousseff, som tilhører Arbeiderpartiet (PT), går med seieren inn i sin andre periode som landets president.

Rousseff er svært populær hos blant andre fattige brasilianere for velferdsordningene hun og særlig hennes forgjenger, Lula da Silva, har innført. Den mer høyreorienterte kandidaten Aécio Neves i Sosialdemokratene (PSDB), har hatt stor støtte blant mange i næringslivet, som hadde håpet på at han kunne sette fart på landets økonomi. Mange brasilianere er misfornøyde med at den økonomiske veksten er lav og inflasjonen høy. Også norske næringslivsinteresser har uttrykt ønske om Neves-seier. 

– Mitt inntrykk er at mange har mistet troen på at Dilma kan klare å få landet på økonomisk plass igjen. Det har ikke fungert de fire siste årene, sa Kjetil Solbrække til NRK i slutten av september. Han er tidligere sjef for Hydro og Statoil i Brasil, og er i dag leder for forskningsstiftelsen SINTEF i Brasil.

Etter at valgseieren var et faktum, sa Brasils president Dilma Rousseff i sin tale til tilhengere at hun vil jobbe for økonomisk vekst og bekjempe inflasjon.

Viktig for Norge

Brasil er Norges viktigste samarbeidspartner i Latin-Amerika, og etter EU og USA det land med de største norske investeringene. Norsk næringsliv i Brasil har økt betydelig i omfang de siste årene gjennom bedriftsetableringer, samarbeid og investeringer. Gigantfunn av olje- og gass utenfor Rio de Janeiro og São Paulo vil kunne gjøre Brasil til en av verdens største oljeprodusenter. Ved siden av oljevirksomhet, er skipsfart, skipsbygging, aluminium, vannkraftutbygging og infrastrukturutbygging områder hvor norsk næringsliv i økende grad gjør seg gjeldende. Mer enn 70 norske selskaper er i dag representert i Brasil.

Saken fortsetter under annonsen

(© NTB)

Paid article
Yes