Gründere og risiko: – Kun 1 % lykkes

Publisert: 24. oktober 2014 kl 08.00
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Entreprenørskap er synonymt med risiko, hevder direktør Jayson Demers i AudienceBloom på nettstedet Entrepreneur.com. Når du starter din egen bedrift må du være beredt til å ofre både personlig kapital og få brynt din egen mentale helse. Mange synes det er verdt det, siden man kan treffe sine egne beslutninger og styre sin egen skjebne. Likevel må du være forberedt på ta en rekke typer av risiko for virkelig å lykkes med prosjektet ditt, ifølge Demers.

16-timersdager

Odd Moe

Han får støtte av Odd Moe (bildet t.h.), leder for Gründernes Hus i Oslo. Til tross for at vi har et unikt sikkerhetsnett i Norge for arbeidstakere, ønsker mange å starte egne bedrifter. Da er det mange faktorer som spiller inn når det gjelder risiko, forteller han:

– Gründere må regne med å jobbe døgnet rundt. Det er ikke uvanlig med mellom 12 og 16 timers arbeidsdager. Da får familielivet kjørt seg. Det skal svært forståelsesfulle familier til for å tolerere slike arbeidsmengder og reisingen som ofte er forbundet med oppstart av bedrifter, sier han.

Han forteller at han selv har reist seg ut av to forhold, i en tid da han reiste mye mellom Norge og USA. Det var tøft å stille klokken tilbake til norsk tid da han først var hjemme i Norge.

Økonomi

Det er aldri noen garanti for å lykkes som gründer. Ifølge Moe er det bare ti prosent som gjør det – og de lykkes bare delvis.

Saken fortsetter under annonsen

– Bare mellom én og to prosent lykkes skikkelig, sier Moe, som har jobbet med flere hundre gründere i mange sammenhenger.

Han forteller at mange gründere jobber mot en fremtidsexit, og at de må jobbe for å ta ut så lite lønn som mulig. Det kaller han et paradoks.

– Etter hvert må de lære seg å leve med samfunnsforhold, og kontakt med Skatteetaten, betaling av mva og arbeidsgiveravgift blir en del av hverdagen. Jeg anbefaler gründere å vente så lenge de kan med å ansette folk, sier han.

Ifølge Moe bør gründere etablere aksjeselskaper og beskytte personnumrene sine så raskt de kan.

– De fleste gründere opplever å få inkassovarsler og konkurstrusler. Det er tøft å være gründer. Det har vi også merket her på Gründernes Hus, der flere har hatt problemer med å betale leien sin, sier han.

Sjokkskatt før omsetning

Når bedriften lykkes med å få en investor, og får til en emisjon, kommer gründeren i skatteposisjon. Det kan skje før du har omsatt noe som helst.

Saken fortsetter under annonsen

– En bekjent av meg opplevde dette, og fikk en sjokkskatt på over 400.000 kroner. Det er forståelig at mange entreprenører velger å flytte ut av landet. Jeg anbefaler alle gründere som kommer i skatteposisjon til å kanalisere energien sin mot dette. Dette krever profesjonalitet og at det handles etter boka, sier han.

Han mener vi bør se på muligheten for å avlønne ansatte med opsjoner, for å skape konkurransedyktige forhold for norske gründere. De har dårligere forhold enn sine internasjonale konkurrenter, mener han.

Ansettelser

Når du starter en bedrift, og planlegger å ansette folk, må du tenke spisskompetanse. De som kommer inn må være dyktige innen sine fagfelt. Det hjelper ingen at alle er gode på drift og salg.

– Man må bygge team med komplementære ferdigheter. For eksempel er det viktig å ha en advokat eller revisortype, som kan holde butikken samlet samt ta seg av formalia og sørge for punktlig korrespondanse med myndighetene, anbefaler han.

Ifølge Moe er det lett for gründere å gå på trynet i Norge nettopp på grunn av at man ikke tar formaliteter på alvor. Derfor påpeker han viktigheten av å innarbeide gode rutiner, og sørge for at alle henvendelser mot bedriften blir håndtert på en profesjonell måte.

Norge som finansiell hovedstad i Europa?

Saken fortsetter under annonsen

Moe mener Norge har muligheten til å posisjonere Norge som en finansiell hovedstad i Europa.

– Vi har både oljen, venturemiljøene og den private equity-kapitalen til å gjøre det. Det bør legges til rette for at finansbransjen skal prioriteres. Vi har alle muligheter, sier han.

Risikoer gründere må regne med

Disse risikoene må du regne med å måtte ta når du skal starte din egen bedrift.

Ingen fast inntekt:

  • Skal du lykkes som eier må du først vinke farvel til din nåværende jobb – og i noen tilfeller karrieren din.
  • Noen har luksusen ved å ha en backup-plan – en mulighet til å gå tilbake til karrieren sin dersom ting ikke fungerer med gründerprosjektet.
  • For de fleste gründere handler valget om å kaste seg ut i det og å ta risikoen.
  • Det er ingen garanti for inntekter de første månedene eller årene, avhengig av type virksomhet.

Ofre personlig kapital:

  • Noen gründere får muligheten til å starte virksomhetene sine ved hjelp av ekstern finansiering, ofte ved hjelp av såkalte «business angels», statsgarantier eller lån.
  • Crowdfunding har blitt en populær finansi­erings­metode, der kunder og samarbeids­partnere er med på å finansiere prosjektet.
  • De fleste gründere må riktignok grave dypt i sine egne bankkontoer og oppsparte midler, for å få til oppstarten.
  • Det er ikke alltid nødvendig å bruke opp alle pengene dine, men du må regne med å bruke en vesentlig del av dine egne penger – noe som kan svekke sikkerhetsnettet ditt.

Manglende cash flow:

  • Selv om du har kreditt er det vanskelig og stressende å sikre en jevn kontantstrøm.
  • Du kan posisjonere deg for et år med profitt, men likevel slite med dag-til-dag-kostnader dersom inntektene ikke overstiger kostnadene over tid.
  • Regninger hoper seg opp raskt, og hvis du ikke har nok inntekter til å dekke din utgående kontantstrøm, vil du etter hvert mangle penger og bli tvunget til å bruke av nødmidlene dine.

Lav interesse:

  • Uansett hvor mye du forsker eller hvor mange tester du gjennomfører, vil du aldri helt og fullt kunne estimere interessen for bedriften din.
  • Folk er uberegnelige, og dette har ført til at mange planer har gått i vasken.
  • Selv når alle data virker å gå i din favør er det en mulighet for at du overestimerer interessen for bedriften din.

Ansettelser:

  • Når du starter en bedrift vil du ikke ha et ferdig team av ansatte som jobber for deg. I stedet vil du antakeligvis ha en liten, sammenvevd gruppe med mennesker som jobber døgnet rundt sammen i et forsøk på å få ting gjort.
  • Du blir nødt til å stole ekstra mye på de ansatte, spesielt hvis de har nøkkelkunnskap som er vanskelig å finne andre steder, og hvis de er villige til å jobbe for en lavere lønn enn bransjestandarden.
  • Leier du inn eksperter eksternt, vil du måtte stole hundre prosent på at de leverer i henhold til avtalt tidsfrist.

Tidsfrister:

  • Oppstarter blir naturlig tvunget til å overholde strenge tidsfrister når produkter skal lanseres og milepæler skal nås.
  • Sårbare finanser, og investorer som er utålmodige etter å se resultater, tvinger gründere til å sette seg flere mål og får dermed flere tidsfrister som de er helt avhengige av å overholde.

Tid og helse:

  • Regn med å bruke utallige timer overtid på å nå dine mål.
  • Stress, søvnmangel og manglende fritid er konsekvensene.
  • Denne livsstilen kan være usunn, så du må ikke glemme å ta vare på deg selv.

Kilde: Jayson Demers, CEO, AudienceBloom/Entrepreneur.com

 

Paid article
Yes