– Dårligere konflikt­håndtering i medlems­­­styrer

Publisert: 9. oktober 2014 kl 12.54
Oppdatert: 5. desember 2014 kl 14.05

Arne Selvik er en av landets mest markante styreeksperter gjennom flere tiårs forskning og undervisning i AFF, et konsulent- og fagmiljø i sfæren rundt Norges Handelshøykole (NHH) i Bergen. Selvik har jobbet mye som konsulent for frivillige styrer og peker på styret i Plan Norge som et godt eksempel på en god sammensetning av kompetanse, med Jan Erik Korssjøen, tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen, som styreleder, og med flere andre tunge navn som Kristin Clemet, Knut Arild Hareide og Bjarne Håkon Hanssen som styremedlemmer.

– Rekrutterer du bare i medlemsmassen risikerer du – i ordets beste forstand – bare å få en gjeng med amatører inn i styrerommet. De mangler ofte kompetansen og basiskunnskapen som skal til for å utføre vervet, og de er ofte for opptatt av egne hjertesaker og sin egen region. I slike styrer ser vi også ofte en manglende evne til å takle konflikter som oppstår, sier Selvik.

Derfor mener han det er viktig for frivillige organisasjoner å rekruttere eksternt for å sikre en jevnere kompetanse. 

– Det ideelle er en kombinasjon av proffe styre­medlemmer fra næringslivet og folk fra medlemsmassen med særegen styre- og økonomikompetanse som klarer å respektere grensene mot administrasjonen, mener Selvik.

Han mener det bare er en fordel om styremedlemmene ikke er for engasjerte i organisasjonens hjertesak.

– Jeg får ofte spørsmål fra media om styremedlemmer i en fotballklubb bør være veldig interesserte i fotball, og da svarer jeg «helst ikke». De må først og fremst ha greie på regnskap, organisasjon og styreetikk. 

– Men det er vel ikke helt konfliktfritt i såkalt proffe styrer heller?

Saken fortsetter under annonsen

– Nei, men her handler det oftere om spenninger mellom ulike eiergrupperinger. Og i slike styrer ser man gjennomgående en langt bedre evne til å håndtere konfliktene som måtte oppstå.

Les også:

Paid article
Yes