Freder tollstasjoner

Publisert: 19. september 2014 kl 00.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Mange gamle tollstasjoner er fremdeles godt bevart og nå er 12 av disse fredet av Riksantikvaren. De fleste av de gamle tollstasjonene ble nedlagt på midten av 1900-tallet. Bygningene som står tilbake er viktige kulturminner som forteller om hvordan tollerne levde og arbeidet.

– Tollinntektene var gjennom hundrevis av år den viktigste statsinntekten i Norge. Disse inntektene var svært viktige for at Norge skulle makte å stå på egne bein, på vei mot en selvstendig nasjon. Det er derfor spesielt flott å markere disse fredningene i 200-årsjubileet for Grunnloven, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.  

Tollanleggene som nå er fredet er meget godt bevart og gjenspeiler bredden i ulike tollstasjoner fra 1700-tallet fram til midten av 1900-tallet. De fredete eiendommene langs kysten finnes på Hvaler, Rygge, Nøtterøy, Tjøme, Tvedestrand, Grimstad, Lillesand, Kristiansand og Søgne. I tillegg ble to anlegg mot grensen til Sverige fredet; Vauldalen ved Røros i Sør-Trøndelag og en stasjon på Otteid ved innsjøen Store Lee i Østfold.

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes