Flere vikingborger i Danmark

Publisert: 19. september 2014 kl 00.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Danske forskere tror det nå kan dukke opp flere vikingborger etter at man nylig fant Danmarks femte ringborg fra vikingtiden. Etter det siste funnet har arkeologiinteresserte gått i gang med å gjennomgå luftfoto, laseroppmålinger og all mulig annen informasjon for å finne flere vikingborger. 

– Jeg kan ikke se hvorfor det ikke skulle være flere. Det er store områder i Danmark som fortsatt ikke er undersøkt, og det er massevis av steder, for eksempel små landsbyer, hvor alle vet at det ligger ett eller annet, men det har aldri egentlig blitt undersøkt, sier en av forskerne bak det nye funnet til videnskab.dk

Funnet av den femte ringborgen fra vikingtiden, Vallø Borgring ved Køge, har utfordret fortellingen om Danmark i vikingtiden. For mange var det en ubestridelig sannhet at det bare fantes fire av de såkalte «trelleborgene». De danske ringborgene er helt sirkulære og har karakteristiske hus inne i seg. 

Fra før deltar Jelling og Trelleborg-fortene i Danmark nå i serienominasjon om å komme på UNESCOS Verdensarvliste sammen med Thingvellir i Island, Grobina i Latvia og Borrehaugene i Vestfold, som er blant Norges viktigste nasjonale kulturminner og har en sentral rolle i historien om vikingtidens Europa. Sverige var tidligere med, men trakk seg ut for en tid tilbake.   

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes