Å få til det man vil!
I skrivende stund er det nøyaktig 14 dager, 2 timer og 28 minutter til det braker løs! Da vet vi om Eva kommer på SURSTOFF – en samling for kulturnæringsbedrifter i Finnmark. Da vet vi også om vi når vårt mål om at 70 andre kulturnæringsgründere har funnet det interessant nok å være med. Nervøs? Ja, absolutt! Hvorfor? Fordi få andre har fått det til!
Joda, kulturnæringskonferanser arrangeres med jevne mellomrom over det ganske land. Og flere har sikkert over 70 deltakere. Men hvem er egentlig deltakerne? Er det de som jobber for kulturnæringsbedrifter, de som har meninger om kulturnæringsbedrifter, eller er det faktisk kulturnæringsbedriftene selv? Vår erfaring er at gründerne, de små bedriftene, svært ofte glimrer med sitt fravær.
Og hvorfor gjør de det? Er det fordi de ikke er interessert eller ikke synes det er viktig nok å delta på slike arenaer. Vi tror ikke det, og vi tror at svaret egentlig er ganske enkelt. De aller fleste kulturnæringsbedriftene, både i Finnmark og landet for øvrig, har en eller to ansatte. Skal de delta på en konferanse betyr det å stenge sjappa, stoppe produksjonen og misse to dagers potensielle inntekter. I tillegg skal du betale reise, overnatting og ofte ikke ubetydelige konferanseavgifter. Skal Truls fra Reklamehuset Nord i Hammerfest delta, vil flybilletten til Vadsø koste cirka 4000 kroner. Skal han kjøre (47 mil) bruker han ca sju timer hver vei. Er det rart de teller på knappene om de skal delta eller ikke? Er det rart jeg ble glad da Truls meldte seg på.
Så, hva skal til for at de velger å prioritere dette? Det er i hvert fall ikke to dager med ørkesløse diskusjoner om definisjonen av kulturnæringsbegrepet, makroanalyser av kulturnæringsbransjen betydning i internasjonal økonomi osv. Så hva vil de? Hermetikken Næringshages viktigste jobb er å hjelpe kulturnæringsbedriftene til videre vekst og utvikling – og … vil du ha svar må du spørre, sier den kloke. Og svarene er entydige. 70 prosent vil gjerne delta i samarbeidskonstellasjoner og nettverk, men de må se at det har en praktisk verdi som forsvarer investeringene. 58 prosent mener markedstilgang, synliggjøring, markedskunnskap og markedssamarbeid er de viktigste satsingsområdene som de trenger hjelp til. De vil ha konkrete verktøy som får direkte betydning for deres daglige drift. Dette har vært vårt utgangspunkt – vi lytter – og prøver å imøtekomme de faktiske behovene.
Vi åpner, inviterer og inkluderer. Vi går ikke «over bekken etter vann», men bruker fylkets fantastisk dyktige kulturnæringsbedrifter som inspiratorer og kunnskapsdelere. Vi har fått Innovasjon Norge og Finnmark Fylkeskommune med på laget, så kostnadene blir overkommelig.
Vi skal få til det vi vil! Den 2. og 3.oktober skal kulturnæringene i Finnmark samles og uttalelsen fra kulturnæringsgründer Kjell Sørbøe til avisen lover godt: «SURSTOFF er viktig, fordi det ikke finnes en felles kulturnæringsarena i fylket. I lag skal vi finne linken mellom ulike kulturnæringer i hele Finnmark, bli kjent med hverandre og gjøre hverandre gode - Det nytter ikke å sitte alene på hvert sitt nes».