Flytting
Spørsmål: Jeg er en gründer som har en bedrift som har en del krevende utstyr i en teknisk produksjon. Nettopp av hensyn til dette og kontinuiteten i bedriften, har jeg satt som vilkår at arbeidsledere som jeg tilsetter, bør være i en kort reiseavstand fra arbeidsstedet. Dette fordi det har vist seg at det dukker opp behov som må kunne håndteres i lederens fritid.
Nylig foretok jeg en nytilsetting og presiserte klart at dette var vilkåret. Vedkommende som ble ansatt hadde heller ikke rare motforestillingene, selv om vedkommende på det tidspunkt var bosatt et godt stykke unna arbeidsstedet. På konkret forespørsel fra meg, var han innforstått med at han måtte flytte. Da han tiltrådte stillingen og etter å ha vært i jobb i noen måneder, er han nå sterkt uvillig til å flytte og peker også på at det er urimelig. Han viser bl.a. til avtalelovens § 36. Har han rett i dette?
Gründer
Svar: Nei. Det virker nok som De har Deres på det tørre. En Høyesterettssak fra 2000 har en noen-lunde beslektet problemstilling. Her var det snakk om en engasjementssjefstilling i en bank-avdeling, hvor han forpliktet seg ved ansettelsen til å bosette seg i kommunen han jobbet. Da han ikke oppfylte bostedsvikåret, ble han oppsagt 7 måneder etter tiltredelsen. Høyesterett ga arbeidsgiver rett i at den manglende etterlevelsen av bostedsvilkåret, ga saklig grunn til oppsigelse. Høyesterett vurderte også forholdet til avtalelovens § 36 om vilkåret måtte anses urimelig.
SBDL v/Advokat Arvid R. Ødegård
Advokat og partner Kari Bergeius Andersen, advokat og partner Arvid R. Ødegård og advokatfullmektig Iuliana Pedersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis.
Adresse: Ukeavisen Ledelse, Pb 1180 Sentrum, 0107 Oslo.
E-post: red@ukeavisen.no, arvid.odegard@sbdl.-no,
kari@sbdl.no, iuliana.pedersen@sbdl.no