Foto

Henry Bronken

Informert om plikter, men ikke om rettigheter

Publisert: 14. februar 2018 kl 13.51
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Da «Berit» ble alderspensjonist i 2016, fikk Statens pensjonskasse en melding fra NAV med informasjon om at hun sannsynligvis mottok alderspensjon fra en annen offentlig tjenestepensjonsordning.

SPK fant at Berit mottok slik alderspensjon. Ved vurdering av samordning, ble det avdekket at hun hadde fått for lite utbetalt, og hun fikk et vedtak om etterbetaling tre år tilbake i tid.

«Foreldelsesloven fastslår at den som har en rettighet, må kreve sin rett før kravet blir foreldet.»

Unntak fra foreldelsesfrist

Dette klaget «Berit» på, med hjelp av Fagforbundet. Hun ønsket etterbetalt for lite pensjon for hele perioden, og ikke bare tre år.

Foreldelsesloven fastslår at den som har en rettighet, må kreve sin rett før kravet blir foreldet. Alminnelig foreldelsesfrist er tre år. Unntak kan gjøres dersom den som har et krav, ikke visste eller burde visst om grunnlaget for å kreve fordringen.

Informasjon om plikter

Saken fortsetter under annonsen

SPK mente at «Berit» hadde fått informasjon om at etterlattepensjon fra SPK skulle samordnes med eventuelle andre samordningspliktige ytelser i et brev i 1995.

I dette brevet stod følgende: «Etterlattepensjon fra tjenestepensjonsordning skal samordnes med eventuelle andre samordningspliktige ytelser etter reglene i lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser av 06.07.1957.»

Vedtaket ble derfor opprettholdt, og «Berit» anket saken inn for Trygderetten.

Ny vurdering

SPK vurderte saken på nytt etter at den ble brakt inn for Trygderetten, og kom selv til at vedtaket måtte omgjøres slik at «Berit» fikk etterbetalt for lite pensjon for 13 år.

SPK mente at «Berit» ikke kunne forventes å vite hva slags ytelser det kunne være tale om, og at hun kunne ha krav på større utbetalinger i pensjon hun allerede mottok utbetaling fra.

«Det er ikke lett for noen å forstå samordningsregler, og flere mottakere av slike ytelser har fått krav om tilbakebetaling. Berit har altså i mange år fått for lite utbetalt.»

Saken fortsetter under annonsen

Slik formuleringen i brevet fra 1995 var utformet, kunne informasjonen fra SPK forstås slik at det ville skje en samordning med andre ytelser når SPK selv ble informert om slike ytelser fra annet hold, altså ikke fra Berit selv. I så fall ville det jo ha blitt gjort et vedtak om høyere utbetaling.

Slik foreldelsesloven er utformet, kan man maks få etterbetalt for 13 år. Det fikk Berit. Trygderetten må avgjøre saken etter foreldelseslovens regler, og Trygderetten hevet derfor saken1.

Min kommentar:

Det er ikke lett for noen å forstå samordningsregler, og flere mottakere av slike ytelser har fått krav om tilbakebetaling. Berit har altså i mange år fått for lite utbetalt.

Det burde kanskje vært presisert i brevet fra SPK at endringer også kan innebære rettigheter til høyere pensjonsutbetalinger der pensjonene er samordnet. Slik formuleringen var utformet, var fokuset på hennes plikter.

 

Av Siri Øvstebø, advokat, www.advocacy.no

Saken fortsetter under annonsen

 

1TRR-2017-1997