Endring – fra surmuling til suksess
God endringsledelse kan gi store økonomiske fordeler. Det er heller ikke til å stikke under en stol at transformasjonsprosjekter i dag er like lite vellykkede som for 40 år siden. Sett fra den enkelte ansattes perspektiv blir man stadig stilt ovenfor nye omstillingsprosesser. Det stilles større og større krav til at vi må tilpasse oss, uten at vi alltid helt forstår hvorfor. Hyppige endringer i trender gjør at man både som leder og ansatt raskt må omstille seg til nye strukturer, strategier og teknologier. Rekker vi i det hele tatt å tilpasse oss de nye endringene? Det vil være avgjørende å få en forandringstankegang på individnivå i bedriften, men hvordan gjør man egentlig det?
Inkludering og involvering på alle nivåer
Fra styrerommene snakkes det om å jobbe LEAN, Smidig, med Scrum, outsourcing, skytjenester, og at alt må gjøres mest mulig optimalt – uten at den enkelte i organisasjonen egentlig forstår nytten av dette. Endringsledelsesprosesser trenger en klar og motiverende visjon om målsetning som inkluderer alle nivåer i organisasjonen. For å lykkes er det dermed avgjørende å ha en strukturert tilnærming til endringsledelse som involverer alle nivåer i organisasjonen.
Mellomlederens viktige rolle
Flere profilerte endringseksperter har i den siste tiden pekt på hvor viktig det er å inkludere mellomledere i store omstillingsprosjekter. Det er klart at denne involveringen er vesentlig, men det stopper ikke der. Mellomledere bør i større grad bli trukket frem som en nøkkelressurs for å kommunisere med – og overbevise – den enkelte ansatte. Det er da mellomlederens jobb å få enkeltindivitet til å forstå endringen. Nettopp derfor er det viktig at mellomledere er overbevist over endringsbehovet og forstår visjonen med endringen. Konsekvensen av lite involvering av mellomledere, og nødvendigvis derfor påvirkning nedover i organisasjonen, er at organisasjoner bestående av innovative og engasjerte mennesker mangler nødvendig forståelse, og dermed også motivasjon, for endringen.
Motivasjon for enkeltindividet
Vi tør påstå at endringer alltid kommer som et resultat av at individene tror på dem, ikke bare ledelsen. Mellomledere må derfor i høyere grad fokusere på å overbevise de ansatte om hvorfor endringen er nødvendig, slik at man sikrer nettopp involvering og motivasjon. Tilrettelegging av menneskelige faktorer er altså kritisk for å få gjennomført en vellykket endring. Dette muliggjøres kun ved økt bevisstgjøring ved en systematisk tilnærming. Elementer fra en rekke disipliner hvor enkeltindividet spiller en sentral rolle bør settes i sammenheng. Dette vil forbedre produktivitet og kompetanse, og sikre forankring i hele organisasjonen. I tillegg vil det også begrense surmulingen og baksnakkingen ved kaffemaskinen, som dessverre ofte har en potensielt veltende effekt på gjennomføring og resultat av velmente endringer. Dette er et skritt i riktig retning for å sikre suksessfull gjennomføring av endringer.