Å lede forskjellige generasjoner
Flere selskaper sliter med stigende snittalder i sin arbeidsstyrke. Medarbeiderne jobber lenger, og fordi mange bedrifter har en policy om å kutte kostnader og å jobbe mer effektivt, er det færre unge nye medarbeidere som kommer inn i arbeidslivet. Vi ser at mange bedrifter har en stor gruppe medarbeidere i 50- og 60-årsalderen og en liten gruppe av 20- og 30-åringer. Når det gjelder samarbeid mellom medarbeiderne fra ulike generasjoner ser vi at det ofte kan oppstå konflikter, misnøye eller at man unnviker hverandre. Dette fordi de ikke vet nok om hverandre og har for lite respekt for hverandres bakgrunn.
Fordommer
Mange medarbeidere har ofte fordommer mot kollegaer fra andre generasjoner. Babyboom generasjon (født mellom 1946 og 1964) skjønner ikke hvorfor x-generasjonen (født mellom 1965 og 1979) krever så mye i forhold til egne verdier og mål, bytter enkelt fra jobb til jobb, og ikke er så opptatt av selskapets verdier og mål. «De tenker bare på seg selv.» X -generasjonen synes babyboomers er altfor trege og ikke kommer med nye ideer eller innovative forslag. Y-generasjonen (født mellom 1980 og 1995) syns at X-generasjonen er alt for konservativ, at de ikke vil ta risiko og ikke er åpne for nye ideer eller en annen måte å jobbe på.
Som leder for et team med medarbeidere fra forskjellige generasjoner kan man støte på en del utfordringer. Hva bør man da som leder fokusere på for å unngå dette? For å skape et godt arbeidsmiljø for alle må du som leder kunne forstå hva medarbeidere fra de forskjellige generasjonene trenger fra deg, men også hva de trenger fra hverandre. Det å skape et energisk arbeidsmiljø, spesielt når du har mange eldre medarbeidere, er en viktig del av det å være en god leder i dag.
Forståelse
Det begynner med forståelse. Hvis medarbeiderne fra forskjellige generasjonen får mer forståelse for hverandre, blir bedre kjent og vet mer om hverandres erfaring kan det skape empati, som igjen skaper muligheter for bedre samarbeid og innovasjon.
En viktig del av en leders rolle er å skape forståelse mellom generasjoner i teamene. For å få en forståelse for hva som skjedde når medarbeiderne var unge eller studenter og hva som har skapt deres livssyn og verdier, er det derfor viktig at lederen bruker tid til å lytte og bli kjent med sine medarbeidere. Dette er også viktig for å bygge tillit og trivsel på jobb mellom medarbeiderne. Og det gjelder ikke bare ledere. For medarbeiderne gjelder det også å investere i tid til å lytte og dele historier med hverandre. Dette øker engasjement, trivsel og resultater.
Generasjonssamtaler
Det kan være en god investering at ledere setter av tid til «generasjonssamtaler» med de ansatte. I denne prosessen kan man bruke «appreciative inquiry»-metodikken som kan inneholde følgende elementer:
- La eldre medarbeidere fortelle sin historie, hva de er stolt av og hva som har gitt dem de beste resultatene i deres karriere fram til nå.
- Gi de unge medarbeiderne mulighet til å komme med nye og innovative tanker og løsninger, og vær åpen for ideer.
- Bruk åpne spørsmål og en aktiv lytteteknikk når generasjoner møtes til samtale.
- Bruk «storytelling» som en metodikk for å dele kompetanse.
- Lag en rutine og en hyggelig ramme rundt det at nye ansatte begynner, ved forfremmelser eller når noen slutter.
- Prøv å finne ut hva de forskjellige generasjonene du har i ditt team har behov for.
- Vær fleksibel og tilpass din ledelsesstil til de forskjellige behovene.
- Fokuser på det positive: Hva er de stolt av, hva har de lært og hva motiverer og gir energi?
- La medarbeidere fra flere generasjoner lage planer og «drømme» sammen om fremtiden, slik at de kan lage et felles prosjekt de skal fullføre som gruppe.
Å sette av tid til generasjonssamtaler gir eldre medarbeidere en mulighet til utvikling, økt engasjement og nytt perspektiv i den siste delen av sin karriere. Det skaper også muligheter for de yngre til å bli hørt og tatt imot med sine nye tanker og andre perspektiver. Hver medarbeider blir da sett og hørt og får dele sin bakgrunn og erfaring og de perspektivene det bringer med seg.
Deling av erfaring, kunnskap og historie er viktig for å få et bedre samarbeid mellom generasjoner. Dette gir økt trivsel, engasjement, innovasjon og prestasjoner på jobb.