Synspunkt | Truls Liland: Personlig engasjement og et ansvarlig næringsliv
Truls Liland er stipendiat ved Hauge School of Management, NLA Høgskolen/Norges Handelshøyskole i Bergen.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Næringslivet, og kanskje spesielt bedriftseiere, blir til tider kritisert for ikke å bidra til samfunnet. Kritiske røster mener at de kun er opptatt av å berike aksjonærene. Altså dem selv.
Men bedrifter har også bidratt til å øke vår velstand gjennom utvikling av lokalsamfunn, ved å skape arbeidsplasser og støtte gode formål, gjerne i lokalområdet.
Vil vi se mer av dette om vi gir mer rom for personlige initiativ som bidrar til mer ansvarlighet, inkludering og bærekraft i næringslivet?
Er profitt negativt?
Noe av kritikken av bedrifters ensidige vektlegging av profitt er på sin plass. Spesielt når motivasjonen er preget av grådighet. Og jaget etter profitt fører til utnyttelse av mennesker og skader miljøet. Men her er det viktig å si at profitt i seg selv ikke er noe negativt. En veldrevet bedrift, som går med overskudd, bidrar faktisk positivt til samfunnet.
Hvordan? Går en bedrift med overskudd, vil det gi skatteinntekter til staten, og dermed til fellesskapet, og på sikt bidra det til å skape flere arbeidsplasser.
Hva er så alternativet til å drive lønnsomt?
En bedrift som over tid går med underskudd, vil til slutt gå konkurs. Problemet er altså ikke at bedriften drives godt og går med overskudd, men dersom dette gjøres kun for å fylle aksjonærenes lommer, er det definitivt grunn til å stille noen kritiske spørsmål. Som for eksempel: Har denne bedriften egentlig forstått sin samfunnsrolle?
«Går en bedrift med overskudd, vil det gi skatteinntekter til staten, og dermed til fellesskapet, og på sikt bidra det til å skape flere arbeidsplasser.»
En bedrift er en del av et (lokal)samfunn og får gjennom det tilgang til fysisk og digital infrastruktur og kvalifisert arbeidskraft. Dette er helt avgjørende for å kunne drive næringsvirksomhet. Det vil derfor ikke være unaturlig å tenke at bedriften bør gi noe tilbake.
Nøyaktig hva dette skal være, vil variere. Men det er ofte basert på et frivillig engasjement fra bedriften for å møte ulike behov i samfunnet.
Et utvidet samfunnsansvar
Når vi snakker om et ansvarlig næringsliv, handler imidlertid dette ofte om bedrifter som tar det vi kaller et utvidet samfunnsansvar. Dette er bedrifter som ser at deres rolle i samfunnet inkluderer mer enn å tjene penger.
Gjennom sin kompetanse og sitt produkt- og tjenestetilbud ser de også etter muligheter til å skape verdi for samfunnet (og samtidig være lønnsomme). Veldig ofte skjer dette gjennom et personlig engasjement, enten fra ledelsen eller fra medarbeidere som brenner for noe.
Det er derfor ikke en overdrivelse å si at vi som enkeltpersoner faktisk kan utgjøre en forskjell og bidra til et mer ansvarlig næringsliv.
Finansiell og sosial verdiskapning
I Norge har vi flere historiske eksempler på denne tilnærmingen til næringsvirksomhet, som inkluderer både finansiell og sosial verdiskapning. Virksomhetene, startet av Hans Nielsen Hauge (1771 til 1824) og hans etterfølgere, haugianerne, er interessant her.
Hauge startet, eller restartet, omtrent 30 bedrifter og var involvert i etableringen av nærmere 150 forretningsenheter.
Mange av virksomhetene var lønnsomme, men det personlige engasjementet var ikke primært motivert av profitt. Hauge og andre haugianske gründere så faktisk på forretningsdrift som en mulighet til å løse samfunnsproblemer.
Dette skjedde blant annet gjennom bekjempelse av fattigdom, utvikling av lese- og skriveferdigheter og lindring av nød i uår. Et personlig engasjement for et bedre samfunn lå bak mange av de haugianske bedriftsetableringene.
For en bedre verden
En viktig kilde til et mer ansvarlig næringsliv er enkeltmennesker som velger å engasjere seg for å bidra til en bedre verden. På det studentdrevne arrangementet Haugedagen 20. april i Oslo vil flere eksempler på dette presenteres, basert på temaet: «Individets bidrag til et mer ansvarlig næringsliv.»