Synspunkt | Trond Albert Skjelbred: Det er deg vi vil se og høre
Trond Albert Skjelbred er partner i Apriil PR.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: I 1996 sa kommunikasjonsrådgiver og senere justisminister, Tor Mikkel Wara (Frp), følgende: «Den som når frem med et budskap i fremtiden, står med et stearinlys i hånden, en historie og et budskap.»
Den gangen misbrukte mange PowerPoint og pøste på med spesielle effekter, som blinkende bilder og kreative animasjoner. Budskapet ble borte i lysbildeshowet. Nesten 30 år senere syndes det fortsatt med informasjonstunge og søvndyssende presentasjoner. Slik trenger det ikke å være.
Dropp PowerPoint
Er du blitt bedt om å holde en presentasjon? Gratulerer! Det er en grunn til at akkurat du er blitt spurt. Ta det til deg og omfavn øyeblikket. Likevel foretrekker de fleste å være publikum fremfor å være den som står på talerstolen.
Vi fikk bekreftet dette da vi hadde trening i retorikk med mennesker fra Iran, Libya, Pakistan, Italia, Frankrike, Venezuela, Spania, Hellas, Tyskland og Norge.
Det er ingen forskjeller. Alle er like nervøse og har akkurat de samme utfordringene for få frem budskapet sitt. Presentasjonen ble mye bedre da de droppet PowerPoint. Ingen snudde seg for å hvile øynene på skjermen. De valgte å se på publikum.
Ti gode råd
De viktigste rådene er:
1) Du må vite hva du vil oppnå. Deretter kan du skrive ned det du vil si og lage presentasjonen.
2) Fortell en historie. Vi husker ikke så lett fakta, men fortellinger husker vi.
3) Ikke vær redd for stillhet, og bruk pauser.
4) Vær personlig, men ikke privat. Du vet selv når du går over grensen og blir for privat.
5) Del kunnskap. Dersom du gir av deg selv vil du få noe tilbake.
6) Lag visuelt vakre foiler med få ord. La publikum få noe vakkert og relevant å se på som underbygger budskapet. For mye tekst er forstyrrende. Publikum klarer ikke å lese teksten og høre på deg samtidig.
7) Det er alltid mulig å få til dialog med dem som lytter til deg, uansett antall. Det er bare å stille dem et spørsmål, be dem diskutere dette med personen ved siden av og deretter hente opp igjen salen.
8) Du trenger ikke øve på kroppsspråket. Det kommer naturlig når du vet hva du snakker om. Du tenker ikke på kroppsspråket når du snakker med naboen eller din kone, for å si det slik.
9) Det er positivt å være litt nervøs! Det viser at du har respekt for tilhørerne og at det er viktig for deg. Det skal koste deg noe å presentere. Husk at det er en grunn til at akkurat du har blitt spurt om å holde presentasjonen.
10) Snakk et språk som folk forstår. Ikke ta for gitt at målgruppen vet hva du snakker om. Alle bransjer har sitt stammespråk og sine forkortelser. Den fineste kommentaren en kan få etter et foredrag er: «Jeg skjønte alt du sa!»