Synspunkt | Rune Hellmann: Mangfold skaper bedre resultater
Rune Hellmann er administrerende direktør i IT-selskapet Unit4 Norge.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Fleksibelt arbeid har seilt fram som én av de viktigste faktorene for å beholde talenter. De som klarer det, er de som har konkrete retningslinjer og riktige verktøy som gjør fleksibilitet og virtuelt samarbeid mulig.
Slike tiltak fører til en lykkeligere og mer mangfoldig arbeidsstyrke som igjen forbedrer virksomhetens resultater.
Samtidig får du motsatt effekt hvis du ikke prioriterer det.
Ifølge den årlige undersøkelsen Business Future Index svarte ni av ti bedrifter at de hadde vedtatt én eller annen form for fleksibel arbeidspolitikk, mens 76 prosent syntes at praksisen trenger forbedring. 62 prosent svarte at verktøyene, som skal gjøre fleksibelt arbeid mulig, ikke er tilstrekkelige.
39 prosent av bedriftene har opplevd at ansatte slutter på grunn av manglende fleksibilitet og heller går til konkurrenter. Og dette er ikke den eneste konsekvensen.
Større mangfoldig gir bedre resultater
I HR-verdenen er fleksibelt arbeid også blitt et symbol på hvor godt et selskap leverer på bærekraft og mangfold. Det har nå blitt en integrert del av arbeidspolitikken til mange bedrifter.
Dette åpner for muligheter til å skape en arbeidsstyrke som ikke bare reflekterer det lokale markedet, men et mye bredere og mangfoldig samfunn.
Fleksibelt arbeid tillater eksternt og virtuelt arbeid, og gjør for eksempel at de som har valgt å bo utenfor byene av kostnads-, livsstils- eller helsemessige årsaker slipper pendlingen, og kan delta i søknadsprosesser selv om hovedkontoret ligger langt unna.
Fakta om ESG
- ESG er en forkortelse for Environmental, Social and Governance, på norsk «miljømessige, sosiale og styringsmessige faktorer». Dette er tre sentrale områder som bedrifter og organisasjoner må ta hensyn til når de vurderer bærekraftig praksis og ansvarlig virksomhet.
- ESG-faktorer blir stadig viktigere for investorer og andre interessenter når de vurderer virksomheter, da disse faktorene kan ha betydelig innvirkning på bedriftens langsiktige bærekraft og lønnsomhet.
- Miljømessige faktorer (environmental) handler om hvordan bedriften påvirker og tar ansvar for miljøet. Dette kan omfatte spørsmål som klimaendringer, energiforbruk, utslipp av miljøskadelige stoffer og resirkulering.
- Sosiale faktorer (social) omhandler hvordan bedriften forholder seg til samfunnet og de sosiale forholdene rundt virksomheten. Dette kan inkludere arbeidsforhold, mangfold og inkludering, samfunnsansvar og forholdet til kunder og leverandører.
- Styringsmessige faktorer (governance) handler om hvordan bedriften styres og forvaltes, og inkluderer blant annet styrets sammensetning og kompetanse, risikostyring og etterlevelse av etiske retningslinjer.
De tre største utfordringene
Fleksibelt arbeid er selvfølgelig ikke det eneste man bør fokusere på her, undersøkelsen viser at også andre viktige tiltak som forbedrer forholdene for ansatte.
Respondentene sa at de tre største utfordringene for å tiltrekke og beholde ansatte var vanskeligheten med å rekruttere mennesker fra forskjellige generasjoner, og å ha et godt omdømme når det gjelder ESG, altså de miljømessige, sosiale og styringsmessige faktorene i bedriften.
Sats på menneskene
Selvfølgelig må tiltak som ESG være gjennomtenkt og strategisk planlagt med klare retningslinjer, slik at alle ansatte forstår hva som forventes av dem. Det er også viktig å ha tilgang til de rette verktøyene for å kunne jobbe fleksibelt og samarbeide med virtuelle team.
Disse verktøyene kan inkludere nettbaserte engasjementsundersøkelser, læringsmoduler og resultatstyring, som vil hjelpe teamene med å holde seg engasjerte og produktive.
Lar du hovedfokuset være på mennesker, med initiativer som fleksibelt arbeid, understrekes bedriftens forpliktelse til å endre seg og nå mål om bærekraft. Dette vil også føre til en lykkeligere, mer mangfoldig og dedikert arbeidsstyrke, som igjen vil forbedre organisasjonens resultater.