Psykisk helse - fortvilet kvinne

Et fontenehus er et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt en psykisk sykdom. Husene tilbyr en arbeidsrettet rehabilitering med sosialt fellesskap, skriver Elisabeth Nørgaard og Anka Ødegaardshaugen.  Illustrasjonsfoto: Carlo107 | iStock Photos

Synspunkt | Reidar Holst Christensen: Rådende politikk gir ikke bedre helsetjenester til befolkningen

Publisert: 11. april 2023 kl 09.00
Oppdatert: 11. april 2023 kl 12.35

Reidar Holst Christensen er fagsjef for helse og velferd i NHO Geneo, landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

    SYNSPUNKT: For gjennom å angripe både NHO Geneo og våre medlemmer, som hver dag bidrar til å sikre gode helse- og velferdstilbud, er det lett å tolke dette som en tåkelegging og et forsøk på å bortforklare de alvorlige konsekvensene Senterpartiets og regjeringens politikk får for helse- og velferdstilbudet i Norge.   

    NHO Geneo og våre medlemmer vil ha en sterk stat som sikrer lik rett til helse- og velferdstjenester. For å få dette til, er vi avhengige av at staten tar sitt ansvar gjennom et godt og tillitsbasert samarbeid med private og ideelle aktører.

    Saken fortsetter under annonsen

    Det handler ikke om å tappe det offentlige for personell eller for penger. Det handler heller ikke om profittjag eller kyniske aktører. Men vi må samarbeide om å sikre de beste løsningene og befolkningens lovfestede rett til hjelp og omsorg. 

     

    «Det handler ikke om profittjag eller kyniske aktører. Men vi må samarbeide om å sikre de beste løsningene og befolkningens lovfestede rett til hjelp og omsorg.» 

     

    Dersom private aktører hadde hatt profitt som sitt eneste motiv ville de i så fall vært i verdensklasse når det gjelder dårlige investeringer. For politisk uforutsigbarhet og mulige overskudd i underkant av 5 prosent gjør at muligheter for økonomisk avkastning er betydelig høyere ved investeringer i andre virksomheter.   

    Blant NHO Geneos medlemmer, som tilbyr rusbehandling, er i tillegg de fleste organisert som ideelle virksomheter. Selv om motstandere av privat helse og velferd fortsetter å hevde at private aktører utelukkende består av profittjegere med sugerør i statskassa, så blir det ikke mer sant av den grunn.

    Positiv til velferdsmiks

    Saken fortsetter under annonsen

    Som vi kan lese av Kantars Helsepolitisk barometer som ble publisert for to uker siden, er heldigvis over 80 prosent av befolkningen enige med oss i at samarbeid mellom offentlig og private er en god idé.

    Det betyr at vi vil ha en velferdsmiks der staten sikrer lik rett til god helsehjelp ved å supplere helse- og velferdstjenestene gjennom avtaler med private virksomheter. Det er slik vi har løst oppgavene til nå, og slik burde det fortsette. Men regjeringen og Senterpartiet er dessverre på kollisjonskurs med befolkningen.  

     

    «Selv om motstandere av privat helse og velferd fortsetter å hevde at private aktører utelukkende består av profittjegere med sugerør i statskassa, så blir det ikke mer sant av den grunn.»

     

    For personer med psykiske lidelser og rusavhengighet har avviklingen av fritt behandlingsvalg dramatiske og tragiske konsekvenser. Tilbud, som vi tidligere kunne få på statens regning, legges nå ned. Mange ser seg nå nødt til å betale for dette selv.

    Dette er ikke nødvendigvis pengesterke mennesker, men blant annet pårørende som låner penger for å kjøpe livsnødvendig behandling til sine nærmeste. For når staten ikke stiller opp, er vi villige til å ofre mye for å redde oss selv og dem vi er glade i. Iveren etter avprivatisering fører til et todelt helsevesen. Det ønsker verken vi i NHO Geneo eller våre medlemmer.  

    Saken fortsetter under annonsen

    Stiftelsen Valdresklinikken

    I Valdres mister Stiftelsen Valdresklinikken sitt driftsgrunnlag. Klinikken er medlem i NHO Geneo.

    Dette skjer fordi de nå står uten tilstrekkelige avtaler med helseforetakene som sikrer videre drift. I 32 år har et svært kompetent fagmiljø gitt livsnødvendige og gode behandlingstilbud til mennesker med rusavhengighet og deres familier.

    At virksomheten er organisert som en stiftelse, skal jo tilfredsstille alle ønskene til Lundteigen og regjeringen. Men det går likevel mot avvikling, behandlingstilbud og arbeidsplasser i Valdres forsvinner.  

     

    «På Vangseter har over 10.000 pasienter fått behandling for alkoholavhengighet ved ett av landets beste tilbud gjennom 36 år. Her lukkes dørene i mai.»

     

    Saken fortsetter under annonsen

    Det kan jo godt være at situasjonen ved Valdresklinikken er en uønsket bivirkning av rådende politikk. Men Valdresklinikken er dessverre ikke det eneste gode tilbudet som nå er truet.

    På Vangseter har over 10.000 pasienter fått behandling for alkoholavhengighet ved ett av landets beste tilbud gjennom 36 år. Her lukkes dørene i mai.  

    Antallet behandlingsplasser for personer med rusavhengighet blir drastisk redusert. Garantiene fra regjeringen om at dette ikke ville skje, er dessverre ikke innfridd.  Det er planlagt nye avtaler med private behandlingstilbud først i 2025, og innen den tid er flere hundre behandlingsplasser borte.