Fritt behandlingsvalg innen psykisk helse

Avviklingen av fritt behandlingsvalg skjedde med en så stor politisk iver at det ikke var tid til å verne om gode behandlingstilbud. Det gjør at flere hundre pasienter nå mangler gode tilbud innen rus og psykiatri, skriver Reidar Holst Christensen. Foto: fotografixx | iStock Photos

Synspunkt | Reidar Holst Christensen: Fritt behandlingsvalg fikk ingen erstatning. Nå er alle tapere.

Publisert: 17. mars 2023 kl 08.10
Oppdatert: 17. mars 2023 kl 08.10

­Reidar Holst Christensen er fagsjef for helse og velferd i NHO Geneo, landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

Dette innlegget er et tilsvar på kronikken Modum Bad og anskaffelsesregelverket.

SYNSPUNKT: NHO Geneo er enig i at Modum Bad gjør et stort og viktig arbeid innenfor sitt felt, og er et livsviktig behandlingstilbud til mennesker med psykiske lidelser. Det samme er mange andre behandlingstilbud som nå står uten driftsgrunnlag og må stenge som følge av regjeringens iver etter å avvikle fritt behandlingsvalg.

Det har ikke manglet på advarsler mot dette, men regjeringspartiene har ikke villet ta inn over seg hvilke konsekvenser dette har for sårbare pasientgrupper med behov for, og rett til behandling for sine lidelser. Dette rammer spesielt personer med psykiske lidelser og rusutfordringer.

 

Saken fortsetter under annonsen

«Hadde Lundteigen og regjeringen vært villige til å lytte til fagfolk og sårbare pasientgrupper, hadde det vært enkelt å få med seg at akkurat det som skjer nå, var det, det ble advart mot.» 

 

Det er fint at Lundteigen engasjerer seg i Modum Bad, men uforutsigbarheten de opplever er altså en direkte konsekvens av regjeringens prioriteringer.

Hadde Lundteigen og regjeringen vært villige til å lytte til fagfolk og sårbare pasientgrupper, hadde det vært enkelt å få med seg at akkurat det som skjer nå, var det, det ble advart mot. 

Små ideelle som nå må stenge

NHO Geneo mener ikke at organisasjonsform er av betydning når staten skal velge de beste tilbudene. Men vi syntes uansett at det er verdt å gjøre Lundteigen oppmerksom på at virksomhetene som nå stenger, med noen svært få unntak, er små ideelle virksomheter. De har altså Lundteigens foretrukne eierform, de har lange tradisjoner og de utgjør viktige distriktsarbeidsplasser.

Ordførere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet har forsøkt å advare mot det som nå skjer. Men deres partikolleger i regjering og embetsverk har åpenbart villet det annerledes. Nå stenges det ned. Virksomheter som Modum Bad er truet, og pasienter mister sine tilbud.

Saken fortsetter under annonsen

Vurderte ikke konsekvensene

Lundteigen synes det går for tregt med å gi ideelle særfordeler og skjermet konkurranse. Tilsynelatende mener han at dette også er årsaken til usikkerheten for driften ved Modum Bad.

Men usikkerheten både der og avvikling av andre tilbud, handler om at avviklingen av fritt behandlingsvalg skjedde med en så stor politisk iver at det ikke var tid til å vurdere konsekvensene eller verne om gode behandlingstilbud.

Det gjør at flere hundre pasienter nå mangler gode tilbud innen rus og psykiatri, og at virksomheter som Modum Bad sliter.

Det hjelper ikke at Lundteigen håper. Og kanskje angrer. For med mindre regjeringen viser handlekraft og pålegger helseforetakene å sikre behandlingstilbudene gjennom langsiktige avtaler, ligger det an til stengning og avvikling.    

Uklok politikk

Som Lundteigen selv skriver, er det stor usikkerhet rundt det juridiske handlingsrommet for å forbeholde kontrakter for ideelle drivere. Uavhengig av jussen, er det også uklok politikk å ta utgangspunkt i eierform – i stedet for kvalitet og pasientens beste.

Saken fortsetter under annonsen

Å bare basere seg på ideelle driftere, er like uklokt som bare å basere seg på øvrige private AS. Vi trenger miksen. Eierformen er underordnet kvalitet, innhold og resultater av behandlingen.

 

«Med mindre regjeringen viser handlekraft og pålegger helseforetakene å sikre behandlingstilbudene gjennom langsiktige avtaler, ligger det an til stengning og avvikling.»    



NHO Geneo mener vi trenger alle gode krefter. Ideelle, private, konsern – og ikke minst stat og kommune – for å møte utfordringene og oppgavene, slik at pasienter og brukere får det tilbudet de har krav på.

De ulike eierformene har ulike fortrinn og virker sammen i sektoren. Ensidig eierskapsfokus, der noen skal ut, er dårlig nytt for pasientene. Det offentlige må være opptatt av å få de beste tjenestene til en samfunnsøkonomisk fornuftig kostnad.