Synspunkt | Nicolay Skarning: Kunne Ikea frata verneombudet vervet?
Nicolay Skarning er partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
Presisering: Omtalte rettssak gikk i mai for Oslo tingrett. Den varte i over tre uker, og Skarning førte saken for Ikea. Dommen ventes i løpet av august.
SYNSPUNKT: Verneombudet på Ikea ble fratatt sine verv av arbeidsgiver på grunn av negativ påvirkning på arbeidsmiljøet og vernetjenesten over lang tid. Nå skal Oslo tingrett ta stilling til om arbeidsgiver har hjemmel til å gjøre dette, i kraft av sin styringsrett, eller om verneombudet har et absolutt vern.
Verneombudet ble ansatt som kjøkkenselger i Ikea i 2015, og ble raskt valgt til verneombud, hovedverneombud og senere sentralt hovedverneombud. Videre ble han leder av Ikeas sentrale arbeidsmiljøutvalg. Han hadde store kunnskaper om vernearbeidet og et stort engasjement.
Verneombud eller fagforeningsmann?
I 2017 kom det melding om at verneombudet hadde en konfliktorientert «vi mot dem»-holdning i forhold til representantene for arbeidsgiver. Oppfatningen var også at verneombudet var mer fagforeningsmann for Handel og Kontor i LO enn verneombud for alle ansatte, og at dette skapte gnisninger i vernearbeidet. Det ble mer konflikter enn løsninger på løpende saker.
«Har arbeidsgiver anledning til å frata verneombudet vervet, når det ikke står noe om dette i verken lov eller forskrift, og hvor verneombudet er valgt blant de ansatte eller pekt ut av fagforeningene?»
I 2021 kom det i tillegg varsler om at verneombudet hadde trakassert et par av arbeidsgivers representanter over lengre tid, og det ble igangsatt granskning. Granskningen konkluderte med at verneombudet hadde hatt en negativ påvirkning på arbeidsmiljøet og noen andre verneombud.
Arbeidstilsynet ble kontaktet av arbeidsgiver, men meldte tilbake at problemene med verneombudet var et privatrettslig forhold som lå utenfor Arbeidstilsynets arbeidsområde.
Fratatt verv og avskjediget
Arbeidsgiver fratok deretter det sentrale hovedverneombudet vervet i kraft av arbeidsgivers styringsrett. Noe senere ble han dessuten fratatt vervet som lokalt hovedverneombud etter at hans opptreden ikke hadde endret seg. Like etter ble han avskjediget fra stillingen som kjøkkenselger.
Med bistand fra Handel og Kontor og LOs juridiske avdeling tok mannen ut søksmål og saken ble behandlet i Oslo tingrett i mai i år over tre uker.
Det kom frem under saken at det tidligere verneombudet hadde tatt skjulte lydopptak av en rekke møter i bedriften, noe som ikke styrket hans stilling. Under saken frasa mannen seg sin stilling i Ikea etter å ha hørt en rekke vitner som motsatte seg at han skulle komme tilbake.
Det som gjenstår i saken, foruten et begrenset erstatningskrav, er det prinsipielle spørsmålet om arbeidsgiver har anledning til å frata verneombudet vervet, når det ikke står noe om dette i verken lov eller forskrift, og hvor verneombudet er valgt blant de ansatte eller pekt ut av fagforeningene?
Vi får svaret fra Oslo tingrett i august i år, og mange venter med spenning på resultatet.