Ledelse og etiske valg

For å lykkes med å utvikle fremtidens næringsliv, kreves det noe mer. Her vil det være nødvendig med et genuint samfunnsengasjement og felles mobilisering for mer ansvarlige og samfunnsbyggende virksomheter, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjon: Eerapatkiatdumrong | iStock Photos

Synspunkt | Marianne Størseth og Truls Liland: Hva slags ledere trenger vi?

Publisert: 19. mai 2023 kl 08.49
Oppdatert: 19. mai 2023 kl 08.49

­Marianne Størseth er eier og daglig leder i Kvantesprang AS. Truls Liland er stipendiat på Hauge School of Management (HSM), NLA Høgskolen og tar for tiden en doktorgrad i entreprenørskap og ledelse på NHH.

­Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Vi står overfor store endringer i samfunnet og næringslivet i årene som kommer. Det kreves omstilling til en mer sirkulær økonomi og forretningsmodeller som i større grad bidrar til å skape verdi både for samfunnet og for den enkelte virksomhet.

For å lykkes med disse endringene, trenger vi ledere og medarbeidere som kan bidra med sin kompetanse, men som også har et samfunnsengasjement for en bedre verden. Vi trenger med andre ord både ildsjeler og samfunnsbyggende ledere som viser vei.

De brennende hjerter

Større endringer starter ofte med en person som brenner for noe og ønsker å skape noe nytt. Et genuint engasjement er med andre ord et viktig utgangspunkt før man får andre med seg og realiserer den ønskede endringen.

Saken fortsetter under annonsen

Et historisk eksempel på dette er Rosa Parks (1913-2005) som den 1. desember 1955 satt seg på en plass i bussen i Montgomery, Alabama, som var reservert for hvite. Hun fikk beskjed om å flytte seg, men svarte et stille, men resolutt «nei» og endte faktisk opp med å bli arrestert for dette.

 

«For å lykkes med endringene, trenger vi ledere og medarbeidere som kan bidra med sin kompetanse, men som også har et samfunnsengasjement for en bedre verden.»

 

Hennes modige handling representerte på mange måter startskuddet for borgerrettsbevegelsen i USA som gjennom felles mobilisering, anført av ledere som Martin Luther King Jr. (1929-1968), fikk slutt på segregeringen mellom svarte og hvite.

De som tar et utvidet samfunnsansvar

Et annet eksempel fra vårt eget land er Hans Nielsen Hauge (1771-1824). Den 5. april 1796 jobbet han på familiegården utenfor Fredrikstad og opplevde å få et kall til å forkynne og bidra til et bedre samfunn. Hauge, og bevegelsen han startet, bidro til å skape tusenvis av arbeidsplasser i Norge på 1800-tallet og la grunnlaget for industrialisering, demokrati og samfunnsutvikling.

Saken fortsetter under annonsen

Til tross for at han startet med to tomme hender og opplevede kraftig motstand fra myndighetene, så etter hvert hundrevis av haugianske virksomheter dagens lys. 

En videreføring av denne arven handler blant annet om bedrifter som tar et utvidet samfunnsansvar. Bedrifter som ser at deres rolle i samfunnet handler om noe mer enn kun å tjene penger. Bedrifter som finner muligheter hvor de kan bruke sin kompetanse og sitt produkt- og tjenestetilbud til å skape verdi for samfunnet, samtidig som de driver godt og er lønnsomme.

Personlig engasjement

Dette skjer ofte gjennom et personlig engasjement, enten fra ledere eller fra medarbeidere som brenner for noe. Uansett handler det om enkeltpersoner som ønsker å utgjøre en forskjell, på samme måte som Rosa Parks og Hans Nielsen Hauge, og bidra til et mer ansvarlig næringsliv.

Grønnvasking, og bedrifter som kun ser samfunnsansvar og bærekraft som omdømme-byggende, kan selvsagt være en utfordring. Samtidig er det viktig å anerkjenne gode tiltak og gode resultater, selv om disse kan være motivert ut fra egeninteresse.

Dersom det som blir gjort, bidrar til noe godt og samfunnsbyggende, er jo dette positivt i seg selv. Men for å lykkes med å utvikle fremtidens næringsliv, kreves det noe mer. Her vil det være nødvendig med et genuint samfunnsengasjement og felles mobilisering for mer ansvarlige og samfunnsbyggende virksomheter.

Mester Grønn  et godt eksempel

Saken fortsetter under annonsen

Heldigvis finnes det eksempler på dette i dag. Mester Grønn kombinerer daglig forretningsdrift med et sterkt samfunnsengasjement gjennom lederskap. Bedriften har skapt verdi for egen virksomhet og for mennesker og samfunn.

Blomsterkjeden har eksistert i 40 år med 144 butikker i Norge. De har gjennom årene hatt et engasjement for å skape endring der det har vært stor fattigdom i utviklingsland – ved å ha et nært forhold til sine produsenter på plantasjene i Afrika.

De startet allerede i 1999 med Fairtrade-sertifisering som har bidratt til fattigdomsbekjempelse, tryggere arbeidsplasser og anstendige arbeidsforhold. De har også prosjekter gjennom samarbeid med Frelsesarmeen og Rosa sløyfe, til inntekt for kreftsaken.

Gjennom handel som virkemiddel mobiliserer de forbrukere til å ta etiske valg som gir gode synergieffekter.

Gir til sårbare grupper

Det er noen som gjør seg spesielt bemerket som solide samfunnsbyggende ledere. Erling Ølstad er leder i og eier av Mester Grønn og har tatt et personlig initiativ og eierskap med sin tilstedeværelse i en årrekke – med omtanke for menneskers behov og muligheter.

 

Saken fortsetter under annonsen

«Som leder har du stor påvirkningskraft, og valgene kan ha stor betydning og gi positive ringvirkninger som er en investering i fremtiden.»

 

Han har vært en pådriver og skapt et engasjement i sin egen virksomhet ved å bygge kunnskap om ansvarlighet i deres egen verdikjede. Innsatsen deres har gitt stolthet hos de 2.000 medarbeidere som gjør en betydningsfull jobb hver dag i Norge.

Investeringer og ressursbruk i dette arbeidet har ledet til en sterk merkevare som viser til konkrete resultater og lojale kunder. Blomsterkjeden Mester Grønn tilbyr relevante kvalitetsprodukter til en god pris som kundene vil ha, og samtidig går deler tilbake til sårbare grupper i samfunnet.

Ledere som tar modige valg

Verden står ovenfor sterke endringer, og det krever et lederskap som tar modige valg med handlingskraft og involvering. Når vi forstår hvilke utfordringer som berører oss og konsekvensene av dem, så er det enklere å se sammenhengen mellom bærekraftsinitiativet og lønnsomhet. Kompetanse gir flere muligheter, og åpenhet skaper tillit.

Det blir viktigere enn noen gang å øke bevissthet og forstå konsekvensene og hvordan vi kan være med å løse dem. For å bygge denne kulturen, kan ledere vise vei ved å velge retning og holdninger – blant annet ved å legge interne etiske føringer som omsetter adferd til handling.

Saken fortsetter under annonsen

Alle mennesker fortjener å bli behandlet med likeverd og respekt – både internt blant ansatte samt partnere, leverandører og kunder.

Mester Grønn, med sitt sterke samfunnsengasjement både i Afrika og her i Norge, er blitt en attraktiv arbeidsplass som er i vekst.

Som leder har du stor påvirkningskraft, og valgene kan ha stor betydning og gi positive ringvirkninger som er en investering i fremtiden. Når du skaper verdi for bedriften din, bidrar du til at arbeidet har en mening. Det gir de ansatte et personlig engasjement og motivasjon som har betydning for omgivelsene. Det tilfører kunder og partnere merverdi som har en nytteverdi for samfunnet.

Ølstads engasjement i Mester Grønn viser vei og er et godt eksempel på fremtidens lederskap for et ansvarlig næringsliv.