Synspunkt | Jørund H. Rytman: Innleie av arbeidskraft - når ideologi trumfer fakta
Jørund H. Rytman er administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen for små og mellomstore bedrifter, SMB Norge.
Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: SMB Norge mener regjeringens innleieforbud bryter med EØS-avtalen. Det ser også ut til å være basert på synsing og et skudd fra hofta.
Unødvendig inngripende forbud
For det første gjelder det regjeringens absolutte forbud mot innleie i bygg- og anleggsbransjen fra 1. april i år i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. Det rammer hardt fordi det er unødvendig omfattende og inngripende, og omfatter til og med innleie av vikarer ved sykdom.
Vi mener det er å gå altfor langt.
Så kan man spørre seg om hvorfor regjeringen ikke lytter til Arbeidstilsynet. Er det fordi fakta ikke stemmer overens med egen overbevisning? Det kan være grunn til å tro det.
«Så kan man spørre seg om hvorfor regjeringen ikke lytter til Arbeidstilsynet. Er det fordi fakta ikke stemmer overens med egen overbevisning?»
I en rykende fersk tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet, fremkommer det at innleide fra bemanningsforetak i mange tilfeller har bedre vilkår enn de fast ansatte i byggevirksomhetene de er leid inn til. I tillegg ser det ut til at hensynet til likebehandling ivaretas. Likevel velger regjeringen å se bort fra fakta i sin ideologiske kamp.
Tariffavtale som smutthull?
For det andre har regjeringen også innført en generell innstramming i bedriftenes mulighet til å leie inn arbeidskraft. Regjeringen har likevel åpnet et smutthull: tariffavtale med store fagforeninger.
Dette rammer mange små og mellomstore bedrifter, nettopp fordi mange faktisk ikke har, eller vil ha, en tariffavtale med eksempelvis et LO-forbund.
Fremover kan landets bedrifter nå bli nødt til å be sine ansatte melde seg inn i et LO-forbund for å få lov til å leie inn ansatte. Det er helt klart i strid med organisasjonsfriheten i Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 11/EU-Charteret artikkel 12.
Tvinges til å organisere seg
Ansatte skal altså tvinges til å organisere seg, og bare i store forbund slik som LO-forbundene, for at bedriften skal få kunne leie inn ansatte og drive hensiktsmessig. Dette har vært et uttalt formål med regjeringens innstramning, ifølge lovproposisjonen. Hvis du ikke vil være fagorganisert, så skal du, ifølge regjeringen.
«Vi kan ikke akseptere at seriøse små og mellomstore bedrifter skal ofres med bakgrunn i regjeringens synsing.»
Konsekvensen av dette er at mange av landets små og mellomstore bedrifter får større vanskeligheter med å overholde sine forpliktelser. For en liten eller mellomstor bedrift uten egen HR- eller personalavdeling, vil lovendringen gjøre det særlig vanskelig å skaffe kompetent arbeidskraft.
Vi mener dette vil ramme næringslivet i distriktet hardest. I mindre bedrifter er det ideelt å henvende seg til bemanningsselskaper som kan tilby kompetent arbeidskraft raskt.
Regjeringen synser
Regjeringen mener «det er grunn til å tro at flere virksomheter leier inn arbeidstakere i større omfang enn det loven gir grunnlag for».
Men samtidig har ikke regjeringen underbygget dette med statistikk eller grunngitt en slik påstand noe nærmere.
Vi kan ikke akseptere at seriøse små og mellomstore bedrifter skal ofres med bakgrunn i regjeringens synsing. Derfor har vi klaget inn regjeringens innleieforbud til ESA. Vi satser på at den sunne fornuften vil triumfere over regjeringens ideologiske kamp mot bemanningsbransjen.