Beredskap og samfunnssikkerhet

Samfunnssikkerhet sørger for å forebygge og beskytte samfunnet mot alvorlige trusler, mens beredskap handler om å være forberedt på og håndtere akutte situasjoner, skriver kronikkforfatteren. Foto: eternalcreative | iStock Photos

Synspunkt | Hans-Erik Skjæggerud: Vi er totalberedskapen

Publisert: 12. april 2023 kl 08.46
Oppdatert: 12. april 2023 kl 08.46

­Hans-Erik Skjæggerud er leder av arbeidstakersammenslutningen YS.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Verden er blitt mer uforutsigbar. Pandemi, krig og inflasjon preger livene våre. Et trygt samfunn forutsetter at vi er forberedt på kriser som kan inntreffe.

Utfordringene er mange og stiller krav til hvordan beredskapsplaner utformes, implementeres og iverksettes.

Alle har en rolle

Tidligere kriser har vist oss at hele samfunnet har en rolle i samfunnssikkerheten og beredskapen. Samfunnssikkerhet sørger for å forebygge og beskytte samfunnet mot alvorlige trusler, mens beredskap handler om å være forberedt på og håndtere akutte situasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

Samfunnssikkerheten og den totale beredskapen involverer flere enn vi tror. Vi løser ikke kriser alene, men i fellesskap med hverandre. I tillegg har alle yrkesgrupper viktig innsikt i hvordan beredskapen kan styrkes i den enkelte virksomhet, og dermed gjøre Norge tryggere.

 

«Beredskap er å ha kapasitet til å håndtere det uforutsette og situasjoner som vil kreve ekstra ressurser når de oppstår.»

 

God beredskap krever at ulike yrkesgrupper øver og snakker sammen for å være best mulig forberedt på kriser. Samfunnet må evne å mobilisere alle ressurser når krisen inntreffer. Da må fellesskapet mobiliseres.

Politisk vilje og mer penger

Vi må være ærlige på at en god beredskapspolitikk avhenger av politisk vilje til å prioritere mer penger til beredskap og øvelser.

Saken fortsetter under annonsen

Beredskap er å ha kapasitet til å håndtere det uforutsette og situasjoner som vil kreve ekstra ressurser når de oppstår. Dette må gjenspeiles i offentlige budsjetter. Å budsjettere og planlegge med minimumsbemanning er ikke god beredskap. Dessverre er det situasjonen i mange virksomheter i dag.

God beredskap innebærer at vi øver. Det er også ressurskrevende og krever at vi budsjetterer, planlegger og gjennomfører.

Lytt til dem som vet

YS mener det er viktig at politikerne lytter til tillitsvalgte som vet hvordan beredskapen kan styrkes på egen arbeidsplass og i egen sektor. Det er de tillitsvalgte som vet hvor skoen trykker.

På arbeidstakersiden er YS hovedorganisasjonen som representerer den største bredden av arbeidstakere i ulike virksomheter. Våre yrkesgrupper utgjør en essensiell del av både samfunnssikkerheten og den totale beredskapen i Norge.

Vi krever at politikerne tar oss på alvor. Vi er en viktig aktør innen spørsmål om samfunnssikkerhet og beredskap, og tar ansvar for et tryggere Norge. Vi er totalberedskapen!