Synspunkt | Hanne Glemmestad: Alt var mye bedre før, eller?
Hanne Glemmestad er medlem av Arbeidsutvalget i Fellesorganisasjonen (FO) og leder av Profesjonsrådet for sosionomene.
Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Jeg har selv jobbet på sosialkontor i mange år. Vi strevde også med å nå ut til alle som trengte oss, de med store sosiale problemer, dårlige boforhold, fattigdom og arbeidsløshet, gjerne kombinert med fysisk og psykisk sykdom, dårlig nettverk og lite kontakt med familie og venner.
Samfunnets sikkerhetsnett
Men sosialkontoret var samfunnets sikkerhetsnett. En velferdstjeneste hvor alle, som ikke fikk hjelp andre steder, kunne henvende seg for å starte arbeidet med å nøste opp i livsutfordringer, og forsøke å finne frem til andre hjelpeinstanser som kunne bidra med å løse folks problemer. Som for eksempel a-etat eller trygdekontoret.
Ofte handlet jobben på sosialkontoret om å sikre at folk fikk rettighetene sine ivaretatt hos andre offentlige tjenester. Få søkt den trygden man kanskje har rett på. Få meldt seg som arbeidssøker eller blitt med på et arbeidsmarkedskurs som kan være springbrettet inn igjen i arbeidslivet. Og samtidig: få time hos fastlegen, komme i gang med behandling, delta i fritidsaktiviteter, få orden på boforholdet, forhandle med kreditorer.
Alle disse små og store tingene som livet er spunnet rundt. Alt dette som til sammen gjør av vi kan leve gode liv. Alt dette som faget mitt, sosialt arbeid, favner over.
Mest misnøye hos dem som trenger Nav mest
Hans Christian Holte, Nav-direktøren, anerkjenner i sitt innlegg i Dagens Perspektiv 31. januar at Nav har utfordringer på mange vis. Og han viser til konkrete tiltak som gjøres for å bidra til at Nav blir enda bedre.
Og mye bra arbeid gjøres i Nav, det er både Holte og jeg enige i. Men Holte peker samtidig på at de som er aller minst fornøyd med Navs tjenester, er de som trenger tjenestene aller mest. De med sammensatte og komplekse sosiale og helsemessige problemer. De som tidligere fikk hjelp fra sosialkontoret.
Slukt av den statlige etatsmaskinen
Men sosialkontoret, det ble «nedlagt» med Nav. Riktignok lever de sosiale tjenestene videre i partnerskapet med staten i hvert enkelt Nav-kontor. Problemet er bare at de sosiale tjenestene mer eller mindre er blitt slukt av den statlige etatsmaskinen, og leverer sine tjenester mer eller mindre på nåde, helt prisgitt hvordan Arbeids- og velferdsetaten, den statlige delen av Nav, velger å organisere tjenestene sine.
«Sikkerhetsnettet fungerer ikke lenger. Og de kommunale eierne av de sosiale tjenestene lar det skje.»
Dette handler om forhold som telefonløsninger, åpningstider, digitale plattformer, kompetanse hos de ansatte og mye mer. Sikkerhetsnettet fungerer ikke lenger. Og de kommunale eierne av de sosiale tjenestene lar det skje. Dessverre.
Behov for helhetlig gjennomgang av Nav
Dette er årsaken til at mange murrer om muligheten for å trekke de sosiale tjenestene ut igjen fra Nav. Dette er årsaken til at Fellesorganisasjonen (FO) krever en helhetlig gjennomgang av Nav som kan undersøke både kompetansesammensetningen hos de ansatte, organisering av tjenestene, styringsmodell, samhandling og tilgjengelighet.
Det kreves en kraftig fot i bakken før man beslutter veien videre for Navs ulike tjenester. Vi kan ikke bare dure på som om alt var i skjønneste orden.
De kommunale tjenesters plass
Det man ikke trenger å vente med, er dette: La de kommunale, sosiale tjenestene få sin rettmessige plass i de ulike delene av Nav. Tilsett en direktør for de sosiale tjenestene i Arbeids- og velferdsdirektoratet som kan sitte i Nav-direktørens ledergruppe. Og la de ansattes organisasjoner fra både statlig og kommunal side møte likestilte og likeverdige i medbestemmelsesapparatet på alle nivåer i organisasjonen.
Det er enkelt, det er konkret, og det er fullt mulig å gjennomføre dersom man legger til litt god vilje.