Synspunkt | Espen Husstad: Skader skader klimaet
Espen Husstad er styreleder og medgründer i Claims Carbon.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: «Det er risiko for at områder i landet vårt ikke lenger kan forsikres eller beboes», sier Turid Grotmoll, administrerende direktør i Fremtind (Aftenposten 7. april). Ifølge Grotmoll kan klimarelaterte forsikringsskader få store konsekvenser.
Forsikringsbransjen har lenge jobbet med disse problemstillingene. Men Grotmoll har rett, mer må gjøres.
Kan påvirke det grønne skiftet
Forsikringsselskaper utgjør et viktig sikkerhetsnett for at den enkelte kan leve gode og sikre liv og for at bedrifter kan utvikle seg og vokse videre. Det gjør at denne bransjen har mange muligheter til å påvirke det grønne skiftet.
La meg nevne noen slike områder:
- Hvem skal få forsikring? Akkurat som for investeringer er det en stor og kontroversiell diskusjon om forsikringsselskaper skal «stemme med føttene» og la være å forsikre enkelte bransjer (olje og gass diskuteres heftig, men mest utenfor Norge) eller selskaper som man synes har for høyt klimaavtrykk. Mange vil si at det er bedre å stille krav til forbedringer over tid. Uansett viser det at forsikring, som en virksomhetskritisk tjeneste, har stor makt.
- Hva skal kunne forsikres? Er det greit å la være å tilby forsikring til fossilbiler? Eller ikke å forsikre hus som ligger altfor flom-utsatt til? I Norge er begge deler i øyeblikket nok lovstridige, blant annet på grunn av den norske naturskadeordningen som Grotmoll refererer til. Uansett demonstrerer det igjen makten som ligger på forsikringsbransjens hånd.
- Hvordan skal forsikringene utformes? Her har forsikringsselskapene etter mitt syn de største mulighetene til å bidra til det grønne skiftet. Verktøy som EU sin taksonomi forhindrer grønnvasking. Hvordan kan forsikringsselskapene få oss til å kjøpe en bilforsikring der vi lever godt med at en godt patinert reservedel blir et smykke ved reparasjon? Eller hvordan kunne forsikringsselskapene ha justert produktene sine slik at alle de forsikrede bygningene som gikk tapt under jordskjelvet i Tyrkia bygges opp mer bærekraftig? Hovedpoenget er at endringer i forsikringene som gjelder alle kundene kan komme klimaet til gode uten å bli en urimelig belastning for de få som er så uheldige å bli rammet av et uhell. Også for klima kan vi utnytte den grunnleggende ideen i forsikring om at vi deler på byrdene.
- Hvordan skal skadene håndteres når uhellet er ute? Forsikringsselskaper er en gigantisk innkjøper fra karbontunge bransjer som bilindustrien og byggebransjen. Den innkjøpsmakten brukes allerede, men dette er et tålmodighetsarbeid som krever innsats over mange år. Et interessant eksempel er elbilrevolusjonen: Disse kjøretøyene har sin store utslippsfordel, men karbonavtrykket ved å bygge et slikt kjøretøy er anslagsvis 20 prosent høyere enn for tilsvarende fossilbiler. Dette gjelder også hvis bilene blir skadet – i stor grad drevet av at disse kjøretøyene veier mer og har kraftigere akselerasjon. Forsikringsbransjen har en viktig rolle i å dytte på, og hjelpe, bilindustrien med å lage elbiler som eksempelvis bygges og repareres med grønnere stål og der batteriet blir mer klimavennlig.