Psykisk helse - fortvilet kvinne

Et fontenehus er et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt en psykisk sykdom. Husene tilbyr en arbeidsrettet rehabilitering med sosialt fellesskap, skriver Elisabeth Nørgaard og Anka Ødegaardshaugen.  Illustrasjonsfoto: Carlo107 | iStock Photos

Synspunkt | Elisabeth Nørgaard og Anka Ødegaardshaugen: Alle tjener på et inkluderende arbeidsliv

Publisert: 27. juni 2023 kl 08.39
Oppdatert: 27. juni 2023 kl 09.05

­Elisabeth Nørgaard er direktør ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet, mens 

Anka Ødegaardshaugen er daglig leder for Kompetansesenter for arbeidsinkludering (KAI), et samarbeid mellom OsloMet og Nav.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Samarbeid med Fontenehus kan bidra til dette. Et fontenehus er et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt en psykisk sykdom. De tilbyr en arbeidsrettet rehabilitering med sosialt fellesskap.

Den norske samfunns- og arbeidslivsmodellen er avhengig av høy sysselsetting for å være økonomisk bærekraftig. Norge har høy sysselsetting.

Samtidig viser statistikken at over 600.000 personer står utenfor arbeidslivet. Og det mens mange bedrifter mangler arbeidskraft.

Saken fortsetter under annonsen

Inkludering er viktig for den enkelte for å sikre stabil inntekt, personlig utvikling og deltakelse på en sosial arena. Det er også nødvendig å ha høy sysselsetting for å bevare tillit og samhold i samfunnet.

Ny samarbeidsavtale om overgangsarbeid

OsloMet ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI og Kompetansesenter for arbeidsinkludering (KAI) har nylig inngått en samarbeidsavtale med Fontenehus. Vi skal jobbe sammen om overgangsarbeid, om undervisning, om forskning og om praksis for OsloMets studenter.

 

«Vi oppfordrer flere til å inngå en avtale med Fontenehuset eller andre organisasjoner og bidra i praksis til et mer inkluderende arbeidsliv.»

 

Allerede i august skal én av medlemmene ved Fontenehus Oslo Øst starte som medarbeider hos oss, i det som Fontenehus omtaler som overgangsarbeid.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er en ordning som varer i seks til ni måneder på tarifflønn, og gir medlemmer ved Fontenehuset muligheten til å prøve seg i arbeidslivet med noe tilrettelegging.

Flere burde gjøre det samme

Når vi skriver dette innlegget, er det ikke bare for å fortelle at vi som representanter for AFI og KAI er stolte over å ha etablert et samarbeid med Fontenehus, men også for å inspirere andre til å gjøre det samme.

Ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) hos OsloMet både forsker vi på arbeidsinkludering, blant andre temaer, og prøver å bidra i praksis. Dette er i tråd med at vår forskning er både handlings- og brukerorientert, politisk relevant og akademisk forankret.

AFI vet av erfaring hvor viktig arbeid kan være for den som står på siden av ordinært arbeidsliv og ønsker å bidra i praksis. Både vår og andres forskning viser at arbeidsgiver tjener på dette, kandidatene tjener på dette og også samfunnet tjener på dette. 

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Så vi oppfordrer flere til å inngå en avtale med Fontenehuset eller andre organisasjoner og bidra i praksis til et mer inkluderende arbeidsliv.

Saken fortsetter under annonsen