Fortsatt er store deler av finansbransjen preget av gammel og begrensende teknologiarkitektur.

For å sikre forretningsvekst og skape konkurransefortrinn fremover, må finansvirksomheter modernisere og implementere en strategi for sine bedriftsdata, skriver Dan Öhlander. Illustrasjonsfoto: nespix | iStock Photos

Synspunkt | Dan Öhlander: Tre råd for bedre bruk av data i finansnæringen

Publisert: 15. mai 2023 kl 07.56
Oppdatert: 15. mai 2023 kl 09.01

­Dan Öhlander er nordisk leder av Snowflake, en skybasert dataplattform.

­Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Fortsatt er store deler av finansbransjen preget av gammel og begrensende teknologiarkitektur, som ikke er bygget for å innfri nye krav.  Data blir samlet i siloer, som i dagens digitaliserte samfunn fører til avvik og økte kostander.

Samtidig øker krav om finansiell rapportering, så det er på tide at bransjen tenker nytt om hvordan man samler inn og behandler data.

For å sikre forretningsvekst og skape konkurransefortrinn fremover, må finansvirksomheter modernisere og implementere en strategi for sine bedriftsdata.

 

Saken fortsetter under annonsen

«Det er på tide at finansbransjen tenker nytt om hvordan man samler inn og behandler data.»

 

Her er tre råd for bedre å bruke teknologi og utnytte data:

1. Effektiv finansiell rapportering: Reguleringer og rapporteringsforpliktelser har økt eksponentielt de siste tiårene, og dette har gjort datainnsamling veldig kompleks. Med en modernisert dataarkitektur med styring og sikkerhet vil gjøre det mulig for bedrifter å erstatte gamle og inkonsekvente data. Dette grepet vil både forenkle og forbedre administrasjonen av data, men også hjelpe med å oppnå nødvendig rapportering.

2. Skape en helhetlig 360-kundeopplevelse: Finansinstitusjoner sitter på mye verdifull persondata fra kundene, men bransjen har tradisjonelt sett vært trege til å utnytte det. Ved å aktivt bruke data vil man få unik innsikt slik at man forstår kundene bedre, og det blir enklere å flytte kundene oppover i verdikjeden, i tillegg til å kunne tilby bedre personlig service.

3. Rapportering av bærekraft: ESG-krav og rapportering har fått fotfeste, og blir stadig viktigere. Om under ett år må alle børsnoterte, og selskap med mer enn 250 ansatte, forholde seg til EUs nye bærekraftsdirektiv. Man trenger derfor tilgang til teknologi som kan gi helhetlige ESG-data om hvordan selskapets produkter og tjenester bidrar til bærekraftig utvikling.

Investeringer i data og teknologi, for å imøtekomme økte krav, vil fortsette å vokse i tiden framover. Ved å planlegge og bruke dataene sine på riktig måte, kan man opprettholde sikkerheten og kontrollen man trenger for å overleve i en bransje, og i en verden i stadig endring.

Saken fortsetter under annonsen