Synspunkt | Bjørn Ekner: Fem jobbtrender i 2023
Bjørn Ekner er visepresident i det danske selskapet Jabra.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: I det fortsatt relativt nye året vil arbeidsdagen se omtrent lik ut som i fjor, der virksomhetene finjusterer tilnærmingen til hybridarbeid. Virksomheter bør likevel ha metaverset på radaren fordi alle indikatorer peker på at det vil være en del av arbeidsdagen på medium til lang sikt.
Færre vil bytte jobb, men det betyr ikke høyt engasjement
Fenomenet «The Great Resignation» eller «oppsigelsesbølgen» er i stor grad over og vil stabiliseres ytterligere på grunn av usikre økonomiske tider. Men selv om ansatte nå velger å bli i jobben, betyr ikke det at de kommer til å være veldig engasjert eller motivert.
For å reversere den årelange trenden med stadig mindre engasjement blant ansatte, bør ledere gi mer anerkjennelse. På grunn av de økonomiske utfordringene, som særlig yngre ansatte står overfor, den endrede rollen jobben spiller i folks liv og helt enkelt for den gode jobben folk gjør.
Digitale fordeler blir viktigere
En Microsoft-undersøkelse viser at 76 prosent av de ansatte vil bli lenger hos en arbeidsgiver hvis de får flere muligheter til personlig læring og utvikling. Så når jobben foregår virtuelt, må også læring og personlig utvikling gjøre det.
Dette innebærer at teknologien vi bruker i jobbhverdagen vil forme måten vi lærer på og utvikler oss som mennesker. I år kan vi forvente at virksomheter i større grad vil tilby ansatte flere digitale fordeler som nettkurs, abonnement for mentale helse-apper og profesjonell teknologi for samarbeid.
Kontorer forandres til «superkontorer»
Ifølge undersøkelsen Jabra Hybrid Ways of Working 2022 Global Report har halvparten av virksomheter globalt forandret kontorlokalene siden starten av koronapandemien. Men i en tid med lavere engasjement ønsker de ansatte mer ansikt-til-ansikt-samhandling, både formelt og uformelt, som forbedrer samarbeidet på arbeidsplassen.
Derfor vil vi i 2023 se et skifte fra «oppgavebaserte» til «interaksjonstilrettelagte» kontorarealer. Dette innebærer blant annet å utstyre kontorene med teknologi som gir autentiske samarbeidsopplevelser med kollegaene uavhengig om de er i bygget eller ikke.
Fokus på mental helse
Resesjonsfrykt og lavere etterspørsel blant forbrukere vil påvirke mange virksomheter vesentlig i 2023. Men makroøkonomisk usikkerhet påvirker også ansattes mentale helse. Ledere bør derfor proaktivt foreta tiltak som støtter ansatte gjennom en vanskelig tid.
Oppsummert vil virksomheter som satser på å optimalisere ansattes opplevelser på arbeidsplassen komme sterkere gjennom årene som kommer. Riktige digitale verktøy og en god strategi kan skape en samarbeidskultur som motiverer ansatte til å bli i virksomheten over lengre tid – selv i en utfordrende periode som 2023 kan bli.