En ny storstilt fornybarutbygging, slik Energikommisjonen etterlyser, er absolutt nødvendig for å unngå et kraftunderskudd allerede i 2027, skriver Åslaug Haga. Bildet er tatt i Odda. Foto: NVE

Synspunkt | Åslaug Haga: Regjeringen må ta energikommisjonen på alvor

Publisert: 4. mai 2023 kl 08.26
Oppdatert: 4. mai 2023 kl 08.26

­Åslaug Haga er administrerende direktør i Fornybar Norge, en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for hele fornybarnæringen.

­Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Det er nå mer enn tre måneder siden regjeringen mottok Energikommisjonens rapport. Den hadde en klar oppfordring til politikerne: Energipolitisk handlekraft må til for å unngå kraftunderskudd og høye priser også framover.

Fra utsiden virker det likevel å være helt i det blå hvordan den konkrete politiske oppfølgingen blir.

Trenger en storstilt utbygging

Rapporten kunne ikke misforstås i sin bestilling: Den etterlyser 40 nye terawattimer innen 2030. Det vil si at en fjerdedel av dagens kraftproduksjon skal bygges ut på syv år. Det er en formidabel utfordring, ikke bare teknisk, men i aller høyeste grad også politisk.

Saken fortsetter under annonsen

En ny storstilt fornybarutbygging, slik Energikommisjonen etterlyser, er absolutt nødvendig for å unngå et kraftunderskudd allerede i 2027. For å nå klimamålene, må vi elektrifisere langt mer av landet vårt enn vi har gjort per i dag. Allerede nå får aktører, som ønsker å koble seg på strømnettet, avslag eller beskjed om å vente i ti år. Det betyr i praksis at industrien ikke kan legge om i grønn retning, og at vi mister ny grønn industri.

Vi greier ikke denne omstillingen uten at det blir avgitt flere arealer til kraftproduksjon og nettutbygging. Det vil utvilsomt kreve mye av oss som samfunn.

Arealkonflikter er ikke nytt for oss. All energiproduksjon krever at kommuner over det ganske land stiller arealene sine til disposisjon. Med det tempoet Energikommisjonen legger opp til, og som er helt nødvendig, må vi regne med at dette blir en enda mer opphetet debatt enn vi har sett til nå.

 

«Allerede nå får aktører, som ønsker å koble seg på strømnettet, avslag eller beskjed om å vente i ti år. Det betyr i praksis at industrien ikke kan legge om i grønn retning, og at vi mister ny grønn industri.»

 

Saken fortsetter under annonsen

Heldigvis er det bred politisk enighet om at vi trenger mer av den rene kraften, og at vi må bygge mer av den i Norge.

– Det mangler en plan

Det mangler likevel en plan for hvordan dette skal gjøres. Her byr Energikommisjonens rapport på en mulighet for regjeringen. Nå må politikerne ta sine egne utredninger på alvor, og sørge for at denne ikke bare ender opp i en skuff hos Olje- og energidepartementet.

Regjeringen må snarest respektere arbeidet som er lagt ned av kommisjonen, og ta den opp til politisk behandling. Med klimakrisen og et nærliggende kraftunderskudd hengende over oss, bør det være Støres og Vedums første prioritet å sikre et bredt forlik i Stortinget.

Ikke bare for egen befolknings skyld, men også for å støtte lokale politikere rundt omkring i landet. Det er disse som fremover må gjøre krevende avveiinger når de skal stille sine arealer til disposisjon for å sikre ren energi på fellesskapets vegne.

 

«Regjeringen må snarest respektere arbeidet som er lagt ned av kommisjonen, og ta den opp til politisk behandling.»

Saken fortsetter under annonsen

 

Lokalpolitikerne våre trenger en klar og tydelig retning fra sentralt hold, og de må vite at energikommisjonens tydelige bestilling er bredt forankret i Stortinget. Det krever at regjeringen inviterer alle partier med på å stake ut en energipolitisk kurs som er energinasjonen Norge verdig.

Nå har Energikommisjonens marsjordre ligget på regjeringens bord tilstrekkelig lenge, og fristen for å vise handlekraft begynner å løpe ut. Dersom klimamålene våre skal ha det minste troverdighet, må politikerne våre ta noen kraftfulle grep, og det helst i går.